Nihayet gerçekleşti! Bugünden itibaren artık zorunlu

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, "şehirler arası otobüslerde yolcular için de emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirildi.

Nihayet gerçekleşti! Bugünden itibaren artık zorunlu
Nihayet gerçekleşti! Bugünden itibaren artık zorunlu
GİRİŞ 19.02.2014 14:38 GÜNCELLEME 19.02.2014 15:14
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, "şehirler arası otobüslerde yolcular için de emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirildiğini" bildirdi.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Kayseri ve Sivas'ta geçen ay meydana gelen iki trafik kazasında 30 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, şehirler arası otobüslerde yolcuların da emniyet kemeri takmasının zorunlu hale getirilmesinin gündeme geldiğini ifade etti.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını ve şehirler arası otobüslerde emniyet kemeri kullanımının zorunlu hale getirildiğini kaydeden Apaydın, "Basit bulup, önemsemediğimiz önlemler aslında hayat kurtarıyor. Kaza yapan otobüslerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız emniyet kemeri kullansalardı belki yüzde 70'i hayatta olabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

"Sürücülerimizin emniyet kemeri ikaz sistemi susturmak için aparat takmak yerine emniyet kemerlerini takmalarını istiyoruz" ifadesini kullanan Apaydın, yönetmelik değişikliğiyle otomobillerin, arazi taşıtlarının, kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında "emniyet kemeri" bulundurulması ve kullanılmasının zorunlu hale getirildiğine dikkati çekti.

"Yalnız araç dururken kullanılan koltuklar ile ayakta da yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisi Sınıf A ve Sınıf 1 otobüslerde, koltuklarda emniyet kemeri bulundurulmasının zorunlu olmadığını ifade eden Apaydın, "yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler (umum servis araçları hariç) ile dolmuş otomobillerindeki yolcuların da emniyet kemeri kullanma zorunluluğu bulunmadığı" kaydetti.

- Sürücülere "alkol" uyarısı

Yönetmelik değişikliği kapsamında "sağa ve sola dönüşlerde, kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere ilk geçiş hakkını vermemenin 20 ceza puanı ile cezalandırılacağını" bildiren Apaydın, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üzerinde olan özel otomobil sürücüleri ve 0,20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç kullanmalarına izin verilmeyeceğini belirtti.

Apaydın, "Alkol ve uyuşturucu tespiti için teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen ve bu nedenle hakkında işlem yapılan sürücülere 2 bin 78 lira para cezası kesilecek ve araç kullanmaktan men edilecekler" uyarısında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Sarcan 10 yıl önce Şikayet Et
    Ben elma ile armutu karıştırmıyorum.... Kemer takma olayını kişinin özgür iradesine bırakmak gerektiğini söylüyorum. Milyonda bir ihitmal de olsa söylediğim gibi bir ölüm yada sakatlık olması sözkonusu olduğunda kazazedenin yakınları tarafından "Keşke kemer takmasaydı!." demesi durumunda zararı kim tazmin edecek? Cezayı kesen mi? Mesala Allah vermesin yakınlarınızdan birisi bu şekilde zarar görürse siz ne düşünürsünüz?....
    Cevapla
  • xmenbln 10 yıl önce Şikayet Et
    SERCAN elma ile armut karistirilmamali..... LPG ile ates alan arac sayisi kac .. normal kaza aninda PATLAMAMIS YANGINSIZ ölenlerin sayisi kac... haberlerde o kadar kaza haberleri geliyorki ben kolay kolay LPGli arac patlayip etrafi ALEV ALEV sarip yanan yolcu haberlerine pek rastlamadim... belki 2 5 belki 5 % ....insan birseye karsi olabilir ama belki kazalarin 5% i patlama veya yanma ile neticelenen bir olayi belki kemer takmadiklarindan dolayi kaza aninda durumlari daha kötü olma olasiligi 80-90% degilmidr sence ? zaten bir coklari TRAFIK TERÖRÜ olmus ... PKK 30 senede 30 bin insanin ölümüne mal olmus iken PKKya düsman olanlar senede 20-25 bin kisinin ölümüne sebep olanlara ayni duyarligili göstermemeleri ne aci ...
    Cevapla
  • MUHAMMET AKSAKAL 10 yıl önce Şikayet Et
    xmenbln TRAFİK KANUNUNU DAHA ÖNCE BİRKEZ OKUMUŞ BİRİ ZATEN DAHA ÖNCEDE ZORUNLU OLDUĞUNU BİLİR.. Yolcuların takıp takmamaları zorunlu olmadığı anlamına gelmeZ. Ha şunu diyebilirsin denetim yoktu kimse umursamıyordu şimdiden sonra uygulanacak vs olabilir. Bu arada Sercan isimli yorumcuyada cevap vereyim. LPG li aracın yanma riski benzinli araçlara göre yani benzin deposu dolu araçlara göre kat be kat daha azdır.
    Cevapla
  • Sarcan 10 yıl önce Şikayet Et
    Kemer takmanın zorunlu olması yanlış. . Özellikle LPG'li araçlarda herhangi bir yangın esnasında yolcunun emniyet kemerinden kurtulması zaman kaybettirecektir. Bir de çarpma, yuvarlanma söz konusu ise o aracın içindekilerin emniyet kemerinden kurutlması mümkün değil. Baygın halde ise çevreden yetişenlerin o aracın kapısını açıp da yolcuyu dışarı çekmesi çok zor. Yolcu otobüslerinde de benzer durumlar olabilir. Geçmişte alev alan birçok otobüs olmuştu. Birçok yolcu o hengamede emniyet kemerini söküp de kaçamaz. Hele gece yolculuğu söz konusu olursa, uykulu uykulu....
    Cevapla
  • tarafsız 10 yıl önce Şikayet Et
    sehir için otobüs.... sehir içi oto büs dolmsular da yolcuların ayakta gitmesi normal karsılanırken, otomobil yada farklı araçlarda emniyet kemerinin zorunlu olması garip değil mi :D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle