Para isteyen hastaneye 10 katı ceza kesiliyor

Acil serviste ilave ücret alınmasına karşı SGK yetkilileri uyarıyor: Arayın 10 katı ceza keselim!

Para isteyen hastaneye 10 katı ceza kesiliyor
Para isteyen hastaneye 10 katı ceza kesiliyor
GİRİŞ 19.02.2014 11:27 GÜNCELLEME 19.02.2014 15:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Mevzuata göre sosyal güvenlik kapsamında olsun veya olmasın hastanelerin acil servisinde tedavi olan hastalardan hiçbir ilave ücret alınmaması gerekirken, çoğu özel hastanede acil durumun sona erdiğine ilişkin taahhütname imzalatılarak ilave ücret alınması yoğun şikâyetlere yol açtı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, şikâyet edildiğinde, haksız alınan ilave ücretin 10 katı tutarında ceza verdiklerini belirtti.

Sosyal Güvenlik Yasası, Sağlık Uygulama tebliği (SUT), Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği ve Başbakanlık genelgesi uyarınca acil servise kaldırılan hastalardan SGK katılım payı ve ilave ücret alınmaması gerekiyor. Kişi sosyal güvenlik kapsamında olmasa bile tedavisinin yapılıp faturasının SGK'ya gönderilmesi yeterli görülüyor.

SERVİSE ÇIKINCA PARA İSTİYOR

SGK yetkilileri, parasız acil uygulamasında işleyişi şöyle anlattı: "Herkes acile başvurabilir. Ama hekim muayene sonrası acil olmadığına kanaat getirdiğinde Sağlık Bakanlığı'nın 'yeşil alan' genelgesi kapsamına sokuyoruz. Orada 12 lira katılım payı ve ilave ücret ödenmesi söz konusu. Acilde yapılan tedavilerde hiçbir ilave ücret alınamaz. Şikâyet halinde ilave ücretin 10 katı tutarında para cezası uygulanır."

'Hastanız stabil fatura 669 lira'

Bu konuda son örneği bir okurumuz şöyle aktardı. Akşam 22.30'da oğlunu mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle özel bir hastanenin acil servisine götüren okurumuza ilk muayene sonrası "Hastanın durumu stabil, hayati tehlike yok" yazılı belge imzalatıldı. Bu imzadan sonra tedaviye devam edildi. Sonunda sadece muayene ücreti acil kapsamında değerlendirilip serum ve tahliller için 669 lira fatura çıkarıldı. (Habertürk)

YORUMLAR 5
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir is kazasi geçirdim Benimde parmagim koptu ozel bir hastanenin aciline gittim önce paran varmi masrafi olacak dediler var dedikten sonra doktoru çağırdılar kopan parmağıma pansuman yaptilar baska bisey yapamayız baska hastaneye git dediler gidemem ambulans verin dedim vermediler pansuman ocreti aldılar adeta kovdular kendi arabamla baska hastane hastane dolaştım vicdan yok doktorlarda sikayet ettim bir sonuç yok onlar socsuz ben suçlu ciktim nerde adalet
    Cevapla
  • şerafettin DURUL 10 yıl önce Şikayet Et
    sahtekarlık. Evet doğrudur kendimde hastahanede çalışıyorum paramızı alamıyoruz ama onlar vatandaşa olmadık eziyet olmadık sahtekarlıklar yapıyorlar denetlemeler oluyor ceza geliyor ödemiyorlar daha neler
    Cevapla
  • ibrahimkarakaya 10 yıl önce Şikayet Et
    bir diktatör mutlaka şart. yanlış uygulama yapan hataneye ve tüm görevli doktorlarına hemşirelerine görev yasağı getir en ufak hatada 1 hafta ağır hatada 1 ay hayati tehlikeye atıyorlarsada 1 yıl hepsini kapatacaksın iş yapamayacak hiçbiri. görecekler gününü. hastane yönetiminide 3-5 yıl hapisten çıkarmıyacaksın. eminolun 10 günde tüm türkiye düzelir.
    Cevapla
  • İSTAN BUL 10 yıl önce Şikayet Et
    ÜÇ KAAT. özel hastaneler cezaler çok deyip ceza tutarlarında indirime gittiler. özel hastahaneler bütçelerinden sırf haksız ve yersiz ücrek alımından kesilen cezaları karsılamak için inanılamayacak kaynak ayrılıyor. sağlık bakanlığı masasındaki yazılı şikayetleri cevaplasın önce sonra arayın ceza keselim desinler fazla para alan hastaneye ceza kesiliyor ama hasta parasını iade alamıyor. özel hastaneye 2 - 3 tane ceza kesiliyor binlerce kişiden fazla fark ücreti alınıyor özel hastahaneye ceza kesilsede paranızı ödemiyoruz sağlık uygulamalı tebliğinde ödeyeceğimizde dair birşey yok diyor gidin dava açın millet 200tl için dava açıyor savcı bey bukadarcık şey için mi geldiniz diyor. daha sı da var da şimdilik bukadarı yeter bence sağlık uygulamaları tebliği tam bir fiyasko. yoksa özel hastaneler hangi parayla yapardı 5 yıldızlı hastahaneleri...
    Cevapla
  • Vatandaş 10 yıl önce Şikayet Et
    Kafamda Beliren Sorular. 1-Şayet durumun acil olup olmadığına, o hastanenin doktoru karar veriyorsa bu durum hastane tarafından suistimal edilemezmi? 2-Durumunun acil olmadığını bildiği halde hasta mesai satinin bitmesini bekleyip acile giderek suistimal yapamazmı? 3-Acil hastadan para alındığı tespit edildiğinde hastaneye 10 katı ceza kesiliyor da, hastaya ödediği ücret iade ediliyormu?
    Cevapla