Paralel devletten her an size de borç çıkabilir

Türkiye'yi sarsan yargı destekli siyasi operasyonun ardından paralel yapının devletin kilit kurumlarındaki planları da deşifre olmaya başladı.

Paralel devletten her an size de borç çıkabilir
Paralel devletten her an size de borç çıkabilir
GİRİŞ 15.02.2014 11:59 GÜNCELLEME 15.02.2014 12:25
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Seçim öncesi eski defterler karıştırılarak vatandaşa vergi, harç, prim, trafik, elektrik borcu çıkarılıyor. Sabah'ın "faturada paralel koku" haberinin ardından gelen şikâyetler artarken 20-25 yıllık alacak dosyalarının açılması konusunda ilgili kurumların harekete geçtiği öğrenildi.

SEÇİM ODAKLI DOSYALAR

İlk bakışta Sayıştay raporları kapsamında görünen işlemlerin hükümet ile vatandaşı karşı karışa getirme girişimi olduğu yönünde kuşku ortaya çıktı.

Özellikle SGK yönetimi, "Geçmişe dayalı cüz'i borç çıkarılıp, faiziyle birlikte vatandaşa tebliğ edilmesine izin vermeyeceğiz" değerlendirmesi yaptı. Paralel devletle ilgili birçok kurumdan Ankara'ya şikâyet yağdı. Seçim öncesi geriye yönelik sürpriz cezalar nedeniyle şaşkına dönen vatandaş da derdini Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yazıyor.

Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) İstanbul başta olmak üzere çok sayıda sosyal güvenlik merkezlerinde çeyrek asırlık prim borçlarının yeniden taranmaya başladığı belirtiliyor. Sayıştay raporları gerekçe gösterilerek sadece Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi'ne şu ana kadar 50 bin dosyalık liste geldi.

Önümüzdeki haftadan itibaren vatandaşa borç tebliğleri yapılabileceği öğrenildi. Cüzi miktardaki borçların faiziyle birlikte binlerce lirayı bulması bekleniyor.

VERGİ, FATURA BORÇLARI

Kadıköy benzeri olayların Maliye'nin bazı birimlerinde de yaşandığı belirtiliyor. Ankara'ya da ulaşan şikâyet dilekçelerinde şu ifadeler dikkati çekiyor:

"20-25 yıl öncesinden kaldığı söylenen cüz'i borçlar, Sayıştay incelemesine girdiği söylenerek tebliğ ediliyor. Sadece benim bulunduğum Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi'ne bu şekilde binlerce dosya geldi, tamamının taraması bitmek üzere. Listelerin bitirilmesi için büyük baskı var. Bu listeler konusunda Türkiye genelinde de hummalı bir çalışma söz konusu." Sigorta priminin yanında vergi, harç ve faturalar konusunda da benzeri bir tablo var.

SGK: İZİN VERMEYİZ

Merkezi Ankara'da bulunan SGK, Sayıştay'ın 2012 raporları kapsamında yapılan inlemeler nedeniyle vatandaşa borç çıkarılmasının söz konusu olamayacağını bildirdi. Kurum yetkilileri, "Son birkaç yıldır depolarımızdaki dosyaları internet ortamında kayda alıyoruz. Alacak var mı yok mu kontrol ediliyor. Ancak vatandaşa durup dururken borç çıkarılmasına dönük girişimlere izin vermeyiz" değerlendirmesini yaptı.

GÜVENLİK ARTIRILSIN

Son dönemde arka arkaya yaşanan benzeri olaylar kurumlardaki güvenlik önlemlerinin de artırılmasını gündeme getirdi. Mali Suçları Araştırma Kurulu, Merkez Bankası, BDDK'nın ardından 75 milyon vatandaşın bilgilerinin bulunduğu, Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olan SGK'da veri güvenliği en üst düzeye çıkarıldı. Kritik belgelerin dışarı çıkmaması için şifre uygulanıyor.

FATURADA "PARALEL KOKU"

Vatandaşların 17 Aralık sonrası ceza ve yüksek faturalar nedeniyle yaşadıklarını SABAH'ın duyurmasının ardından şikâyetler arttı. Sabah'ı arayarak ya da mail yoluyla gelen cezalar ve yüksek faturalardan dert yanan vatandaşlar tüketici derneklerini de dilekçe yağmuruna tuttu. Derneklere gelen şikâyetlerde faturaların önemli bir kısmının haksız olduğu savunuluyor. Tüketici dernekleri bu tür faturalarda suistimal iddiasıyla haksız istenen tutarın iadesini talep ediyor.

YORUMLAR 17
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa Şahin. Göreceğiz. Abdülhamid Han'ın birkaç projesini Allah'ın izniyle gerçekleştirdik ve dünya ayağa kalktı! Bu daha başlangıç. :)
    Cevapla
  • mustafa şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    paralelini bilmem ama. devlet işsizken 3000 tl gss borcu çıkardı ismet inönü yol inşaatlerinde çalıştırmış halkı diyenler daha büyük zulüm içindeler maalesef ama bu saltanatta yıkılacaktır idolü abdülhamit olanın hedefi de istibdad dönemi olur
    Cevapla
  • athen slayer 10 yıl önce Şikayet Et
    Cemaat hesap versin. Fem dershanesinde ve kendi aralarında o kadar çok torpille adam seçip devlete yerleştirdiler. Bunların sorumlusu devlet tabiki ama son 10 senede cemaat kendi adamlarını her yere getirdi. Bu yapılanları ben önce devlete sonra da onlara sorarım. Torpille adam yerleştirmek işte sizi bu hale getirir. Benim adamımdır müspettir dersiniz sonra masumun hakkını yersiniz. Ulan sizin adamınız müspet başkasının ki o . çocugu mu. Allah a şükürler olsun ki ben öyle bir şey yapmadım fırsatım vardı ama yapmadım. Torpilin kul hakkı oldugunun bilincindeydim. Şimdi bu yazıyı okuyup ta devlete torpille girenler yedikleri paraların helal olmadıgını da bilsinler. O para sizden çıkmasa bile çocugunuzdan çıkar ya da en kötüsü ahirette ödersiniz.
    Cevapla
  • orhan koksal 10 yıl önce Şikayet Et
    O zaman vatandaşı bilgilendirin.. Çevrilen pis oyunu gördünüz. O zaman TV den devletin en yetkili birimleri açıklama yapsın ve vatandaşı rahatlatsın.
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik faturaları. Son aylarda normalden yüksek elektrik faturası alıyorsunuz değil mi? Vatandaşı isyana teşvik etme adına lobilerin yaptığı senaryolara bir göz atalım: PAHALI AKARYAKIT, PAHALI SEBZE-MEYVE, KOÇ'UN NEDEN OLDUĞU YOL TRAFİĞİ ... Bunlara ESRARENGİZ FATURAlar da eklenmiş. Çok doğal. Düşman bir değil ki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle