Sevgiliye hediye taksite takıldı

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, kredi kartlarındaki taksit düzenlemesinin kuyum sektöründe sebep olduğu durgunluğa "Sevgililer Günü"nün de çare olamadığını söyledi

Sevgiliye hediye taksite takıldı
Sevgiliye hediye taksite takıldı
GİRİŞ 14.02.2014 12:53 GÜNCELLEME 14.02.2014 12:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çavuşculu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 1 Şubat'ta yürürlüğe giren yönetmeliğiyle taksitle altın alma döneminin sona erdiğini anımsatarak, bu tarih itibarıyla altın satışlarında ciddi bir durgunluk yaşandığını ifade etti.

Çavuşculu, her yıl "Sevgililer Günü" dolayısıyla özellikle yüzük, kolye ve küpe gibi ziynet amaçlı takıların satışlarında artış görülürken, bu sene taksitlendirme olmaması nedeniyle kuyumcuların bekledikleri satışı yapamadıklarını dile getirdi.

Uygulamanın tüm ürünleri kapsamasının sadece kuyumcu esnafını değil tüketicileri de mağdur ettiğini ifade eden Çavuşculu, BDDK'ya kararın düzeltilmesi için ocak ayında başvuruda bulunduklarını ancak netice alamadıklarını söyledi.

Çavuşculu, "kuyumculuk-iletişim" adı altında tefecilik yapan işletmelerin hedef alınarak çıkarılan yönetmeliğe rağmen, taksitlendirmenin mümkün olduğu mobilya, beyaz eşya gibi farklı sektörler üzerinden aynı sistemin devam ettiğini savundu.

- Tefecileri engellemek istediler, zarara uğrayan kuyumcu esnafı oldu

Bazı kuyumcuların söz konusu yönetmeliğe tepki göstermek amacıyla POS cihazlarını iade ettiklerini hatırlatan Çavuşculu, şöyle devam etti:

"BDDK, bu konuda gerekli adımları atmazsa diğer kuyumcular da şubat sonrasında POS cihazlarını iade edecek. Kuyumcu görünümünde tefecilik yapanlar, şimdi de farklı sektörler üzerinden haksız kazanç sağlıyor. Yönetmelikle tefecileri engellemek istediler, ancak zarara uğrayan işini ciddiyetle yapan kuyumcu esnafı oldu. Her gün 500 bin liralık mal satan kuyumcu mu var? Bu yerleri tesbit etmek zor değil. Bu konuda bankalara ve Maliye'ye önemli görev düşüyor."

Çavuşculu, "Sevgililer Günü" için tercih edilen hediyeler arasında "tek taş" yüzüklerin başı çektiğini belirterek, evli çiftlere bu özel günde alyanslarını yenilemeleri tavsiyesinde bulundu. Hediye için artık pırlanta gibi yüksek pahalı ürünler yerine fiyatı daha düşük kuyumların tercih edildiğini ifade eden Çavuşculu, "Tek seferde ödeme yapabilecek güçte olmayan müşterilerimize hizmet sunamıyoruz. Pırlanta satışlarımız çok düşük. Kredi kartı kullanma alışkanlığı olan insanlar tek seferde yüksek tutarlı hediyeler almak istemiyorlar. Uygulama devam ederse kuyumcuları çok daha zor günler bekliyor" diye konuştu.

Çavuşculu, BDDK kararının düzeltilmesi için İstanbul Kuyumcular Odası ile birlikte 15 Şubat'ta basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • yunus doğdu 10 yıl önce Şikayet Et
    İSTİSMARA O KADAR AÇIK KONULAR Kİ . Olay geliyor kişi ahlakına,ahlak yoksa bir insanda gerisi boş..bunu niye söyledim adam kuyumcu ancak tefeci mantığına o kadar alışmış ki kişi gidiyor taksitle altın almaya kuyumcu hemen tanıdığı ahbabına yönlendiriyor o da mobilyacı olsun mobilya alır gibi fark koyup 9 taksit yaptırıyor kuyumcu mobilyacıdan parasını alıyor vatandaşa da parayı kırdırıp veriyor yani bu düzene devlet kuyumcuların başına bekçi dikse o İslamın güzelliği olan ahlak olmadıkça neye yarar olay vatandaşın bilinçlenmesinde ve dürüst esnaf anlayışında bitiyor...
    Cevapla