Yastık altındaki para krizi frenliyor!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yastık altındaki paranın sağlıksız birşey olduğunu ancak kriz anında ortaya çıkarak krizi frenleme özelliğinin olduğunu da söyledi.

Yastık altındaki para krizi frenliyor!
Yastık altındaki para krizi frenliyor!
GİRİŞ 07.02.2014 09:37 GÜNCELLEME 07.02.2014 12:21

Bakan Zeybekci, ekonominin ana yapısı, güzergâhı ve rotu anlamında büyük bir şey yapılması gerektiğini belirterek, "Seçim öncesinde bir ekonomi paketi yok. Zaten istesek de bu memlekette krizi çıkaramayız" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, B ve C planlarının tartışıldığı bir dönemde ekonominin ana yapısı, güzergahı ve rotu anlamında büyük bir şey yapılması gerektiğini söyledi. Zeybekci, "Gidişatımız, yürüyüşümüz, yolumuz belli ama edilgen bir ekonimiden etken ekonomiye geçmeliyiz" dedi.

Ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili Hürriyet'e konuşan Zeybekci, döviz kurunun serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Kurun 2.30, 2.35, 2.40 gibi bir çizgisi olmaz. Ekonomi, piyasa nerede tutturursa orada durur" dedi.

Son dönemde sıcak para girişi ve finansman anlamında Türkiye'ye yönelen paranın lirayı baskılamasının yaşandığını kaydeden Zeybekci, "Son 15 yıla bakarsak liranın olması gereken yer çok daha üzerinde. Ama ekonomi bunu zaten dengeler. Matematik olarak burası diyemezsin. Ben karamsar değilim kesinlikle. 30 yıldan beri tüm dünya Çin'e Yuan'ın aşırı değersiz olduğunu, haksız rekabet yarattığını ve değerinin arttırılması gerektiğini söylüyor. Ama Çin dikkate almıyor, ihracatını arttırıyor" diye konuştu.

Seçimden önce bir ekonomi paketinin gündeme gelmeyeceğini de sözlerine ekleyen Zeybekci şunları söyledi: "Ekonominin ana yapısı, güzergahı, rotu anlamında bizim büyük birşey yapmamız gerekiyor. Yeniden yükü indirip tekrar sarmamız gerekiyor. Gidişatımız, yürüyüş yolumuz belli ama edilgen bir ekonomiden etken ekonomiye geçmeliyiz. Etkin bir yapıya dönüşmemiz gerekiyor. 2008 ve 2009'daki o süreçte işyerlerinin kapanması, işçilerin çıkarılması, istihdamın düşmesini gözönüne alırsak kıyas kabul etmez. Teğet geçerken bile bizi 4'le geçti. Ama dünyayı yerle bir etti. "

Kur, su gibi 90 derece çevrilmez

Nihat Zeybekci, kuru engellemenin ve yönetmenin istense de olmayacağını belirterek şunları açıkladı: "Aynı su gibi suyu kalkıp 90 derece çeviremezsin. Nehirler de tabi kıvrımlarıyla hareket eder. Dünyadaki bize benzeyen ülkeler ABD'de mayıs ayında 'Gezi'ye denk geldi. Piyasaya her ay verdiği 185 milyar doları çekebilirim açıklamasından sonra Türkiye ve bize benzer ülkelerin paraları değer kaybetmeye başladı. 2013'ün başından alırsak Türk Lirası, 24 Aralık'a kadar yüzde 31 değer kaybetti. Türk Lirası17 Aralık'a kadar olan kısımda yüzde 15'e yakın, 17 Aralık'tan sonraki kısımda ise yüzde 16 daha kayıp yaşadı.O güne kadar diğer ülkelerden ayrıştık. Kamu maliyesinde çok sağlamız. 17 Aralık'tan hemen sonra yüzde 15 kaybımıza 16 daha ilave ettik 31'e geldik. Türk Lirası bugüne kadar da değerliydi zaten."

Yastık altı lank diye çıkıyor

17 Aralık'tan sonra olumsuzluk beklentisinin oluştuğunu kaydeden Nihat Zeybekci, "Çünkü alışmışız siyasi ve ekonomik istikrar içinde yaşamaya. Mayıs ayında faizler yüzde 4.6 idi. Ama Almanya'da da aynıydı. Tasarruf oranımızın aşırı düşüklüğü de tam ölçülebilir birşey değil. Adamın büyük tansiyon 8, küçük tansiyon 4 vatandaşın yatıyor olması lazım elini ayağını oynatamıyor olması lazım, ama takır takır top oynuyor. Ölçülemeyen birşey var, tasarruf oranlarında piyasaya girmeyen para. Yastık altındaki para sağlıksız birşey. Kriz anında lank diye çıkıyor ve tutuyor krizi, destekliyor yani. Bilinmeyen öz sermaye" yorumunu yaptı.