Patates fiyatları düşüyor!

Depolardaki ürünler çıktı patatesin fiyatı düşme eğilimi gösterdi.

Patates fiyatları düşüyor!
Patates fiyatları düşüyor!
GİRİŞ 03.02.2014 12:12 GÜNCELLEME 03.02.2014 14:17
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rekor fiyat artışıyla vatandaşın cebini yakan patateste fiyatlar, mart ayındaki Adana'daki ilk hasadın yaklaşması ve depolardaki ürünün çıkmasıyla birlikte düşüş eğilimine girdi. Geçtiğimiz günlerde marketlerde kilosu 5 lira sınırına dayanan patates 4 liranın altına geriledi. Sektör temsilcileri, depolardaki stok ürünlerin de piyasaya sürülmesiyle fiyatların daha da aşağıya çekileceğini söylüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; yıllık patates üretiminin yaklaşık 5 milyon ton olduğu Türkiye'de, 2013'ün son aylarından itibaren patates fiyatlarındaki rekor artış vatandaşları sıkıntıya soktu. Patates ithalatı gerçekleştirmeyen Türkiye, bu sene patateste ihracata da yönelince fiyatlar rekor düzeyde arttı. Geçtiğimiz günlerde kilo fiyatı 5 lira sınırına dayanan patates son günlerde depolardaki ürünün piyasaya sürülmesiyle pazar ve marketlerde 3,5-4 lira arasında satılıyor. Geçen hafta patatesin kilosunun 2,5 - 3 TL arasından satıldığı Bursa Büyükşehir Belediyesi Hali'nde patates şimdilerde 2,5 - 3 TL'den, Ocak ayında 2,80 ile 3,50 TL arasından satıldığı Antalya Hali'nde ise patates 2,5 - 3 TL arasından müşteri buluyor.

İLK HASAT ADANA'DA MART'TA BAŞLIYOR

Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yıllık 200 bin ton patates üretiminin gerçekleştiği Adana'da ilk patates hasadının Mart ayında başlayacağını söyledi. Yıllık 5 milyon ton patates üretiminin yanında 200 bin tonun çok büyük miktar olmadığının altını çizen Girmen, "Adana patatesi, turfandacılık anlamında önemli. Yani Türkiye'nin ilk yeni ürünü Adana'da çıkacak. Zaten depolardaki ürünler de çıkmaya başladı. Bununla birlikte Adana'daki patates hasadı da yaklaşınca patates fiyatları aşağıya doğru gerilemeye başladı. Patates fiyatlarındaki beklenmeyen artış üreticiye yaramadı. Çünkü aradaki farkı yine aracılar aldı. Bu sene belki patateste ilk kez bunu yaşadık ama; uzun yıllardır narenciyede aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Portakalın kilosu, dalında 35 kuruşa satılırken marketlerde 3 TL'den vatandaşa sunuluyor. Kamuoyunun bu tür fiyat artışlarında ‘üreticinin cebi doluyor' algısı yanlış." diye konuştu.

YORUMLAR 4
  • m.ömeroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Çare basit!. 1. Vatandaş uyanık olacak, fiyatında spekülasyon yapılan ürünü alıp yemeyecek!! Patetes yemeyince ölmeyiz ya!!! 2. Devlet bu tür ürünün ithalatını anında teşvik edecek, stokçuların elinde patlatacak stokların... o kadar...
    Cevapla
  • Göktuglu Alaybeyi 10 yıl önce Şikayet Et
    Tavsiye!. Aynı paraya Patates yerine kiwi alın. Muz alın. Tavuk alın. Patatesli yemekleri unutun. Çünkü 2012 Nisan aylarında depolarda daha öncede çürümeye yüz tutmuş mallarını devlete satmaya kalktılar. Stokçu simsarlar, Allah elinizdeki mallarınızı zayi etsin.
    Cevapla
  • AHMET CELİK 10 yıl önce Şikayet Et
    bu durumlarda almamak en iyisi. ben speküle edilen mallardan almayarak tepkimi koyuyorum herkes böyle yapsa fiyatlar hemen geri düşecektir.
    Cevapla
  • Taha Yasin 10 yıl önce Şikayet Et
    Alın Ellerinden Patatesleri... Gerçekleri görmek lazım. Her sene bir tarım ürünü üzerinde spekülasyonlar yapılıyor ve fahiş fiyatlara ulaşması sağlanıyor. 2 sene önce pirinç, geçen sene domates bu sene de fasülye ve patates üzerine spekülasyonlar yaratılarak fahiş fiyatta halka satılmaya çalışıldı. Geçen sene tonlarca patates heba oldu yani Türkiye'de patates üretiminde hiç bir sıkıntı yok. Piyasaya sürülmeyen binlerce ton patates var. Temel ihtiyaç gıdalarına yapılan bu spekülasyonların altında aslında hükümeti zora düşürmekte var. Hükümetin tarım politakasını eleştirip, halkı bir patates ve fasülyeye muhtaç ettiği izlenimi verilmeye çalışılıyor. O tonlarca patatesi piyasaya sürmeyenlerin ellerinden zorla alıp bir daha o kişilerin TC topraklarında ticaret yapması yasaklanmalı. Halkı bu şekilde zora sokup, fahiş fiyatlarla inanılmaz kar edenler diğer dünyada hesabını nasıl verecekler bilemiyorum.
    Cevapla