SPK Başkanından "bilgi kirliliği" uyarısı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, son dönemlerde önemli şirket ya da kurumlarla ilgili haberlere ilişkin, "Hassas kurumlarla ilgili haberlerin gerçek bilgiye dayanarak yapılmasını tercih ediyoruz. Bu, ülkemizin sükuneti için de geleceği için de çok önemli" uyarısını yaptı

SPK Başkanından "bilgi kirliliği" uyarısı!
SPK Başkanından "bilgi kirliliği" uyarısı!
GİRİŞ 30.01.2014 15:08 GÜNCELLEME 30.01.2014 15:08

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan'ın döviz opsiyonlarıyla ilgili açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Ertaş, son günlerde kurdaki oynaklığın artmasıyla birlikte şirketlerin de kur risklerini hedge etmesinin önemli olduğunu, bunun yollarından birinin de tezgah üstü piyasalarda forward ya da borsalardaki opsiyon, future ürünleri olduğunu söyledi.

Ertaş, Borsa'dan kendilerine bir talebin bulunduğunu belirterek, "Opsiyonlarla ilgili borsanın bize bir başvurusu var. Döviz kur risklerini hedge etmek üzere... Onu tahmin ediyorum bu hafta ve önümüzdeki hafta neticelendireceğiz. Böylece kur risklerini hedge etmek isteyen şirketlerimiz Borsa İstanbul'un vadeli işlemler piyasasında işlem gören opsiyonları alarak kur risklerine karşı kendilerini hedge edecekler" diye konuştu.

Bu uygulamanın bir sigorta gibi güvence oluşturduğuna dikkati çeken Ertaş, "Bunu bir sigorta olarak görebilirsiniz. Arabanızı kasko yaptırırsınız, Allah korusun bir kaza anında... Bu da ona benzer bir ürün" dedi.

- "Bilgi kirliliği yanlış yatırım tercihlerine yol açabiliyor"

Siyasi gündemdeki kargaşanın da etkisiyle yoğunlaşan şirket odaklı polemiklere ilişkin bir soru üzerine Vahdettin Ertaş, şu uyarıları yaptı:

"Gerçekten bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Mümkün olduğu kadar resmi verilere dayanmayan bilgilere göre yatırım tercihinde bulunmayın. Çünkü bilgi kirliliği yanlış yatırım tercihlerine yol açabiliyor. Basın yayın organlarımıza da şunu söylüyoruz, finansal kuruluşlar hassas yapılar. Gerek Bankalar Kanunu'nda gerekse Sermaye Piyasası Kanunu'nda konuyla ilgili koruyucu hükümler yer almaktadır. Bunlarla ilgili herkesin dikkatli olması gerekiyor, bu kurumlarımız yasal yetkilerini de kullanabileceklerdir. Hassas kurumlarla ilgili haberlerin gerçek bilgiye dayanarak yapılmasını tercih ediyoruz. Bu, ülkemizin sükuneti için de geleceği için de çok önemli."

KAYNAK: AA