Portekiz ile işbirliği anlaşması imzalandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Portekiz ile özellikle doğa bilimleri, mühendislik, temel bilimler ve bilgi teknolojileri alanında işbirliklerini yoğunlaştırmak istediklerini belirtti.

GİRİŞ 28.01.2014 13:04 GÜNCELLEME 28.01.2014 17:45

Işık, Portekiz Eğitim ve Bilim Bakanı Nuno Crato ve beraberindeki heyetle Bakanlık Toplantı Salonu'nda görüştü. Bakan Işık, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bilim ve teknoloji alanında anlaşma yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bilim ve teknolojinin geldiği noktada, her ülkenin kendi bilim ve teknolojisini kendi başına üretmesinin ciddi maliyet getirdiğini ifade eden Işık, "Bu alanda ikili ve çoklu işbirlikleri çok daha fazla önem kazandı. Biz, böyle bir dönemde, Portekiz ile bilim ve teknoloji alanındaki ilişkilerimizi, işbirliğini daha da artırmanın önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Portekiz ile özellikle doğa bilimleri, mühendislik, temel bilimler ve bilgi teknolojileri alanında işbirliklerini yoğunlaştırmak istediklerini bildiren Işık, "Bu alanlar Türkiye'nin ve Portekiz'in öncelikle alanları. Bu alanda gerek bilgi değişimi gerek araştırmacı değişimi gerek araştırma merkezleri ve üniversiteler arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve bilginin ürüne dönüşmesi süreçlerinde daha yakın işbirliği hedeflerimiz arasında" diye konuştu.

Anlaşmanın iki ülkenin yakın işbirliğine katkı sağlayacağını belirten Işık, bilim ve teknoloji alanındaki işbirliklerinin kalıcı dostluklar için de önemine işaret etti.

Portekiz Eğitim ve Bilim Bakanı Crato ise işbirliği anlaşmasının her iki ülke için çok büyük fayda sağlayacağını söyledi. Türkiye ile Portekiz'in bilimsel alanda ortak hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Crato, "Bilim; bilim insanları, mühendisler, sanayinin önde gelen temsilcilerinin omuzlarında yükselir, bunların işbirliğiyle ilerler. Bu bir süreçtir" diye konuştu.

Bugün imzalanan anlaşmanın çok önemli bir enstrüman olduğunu ifade eden Crato, "İnanıyorum ki çok kapıları açacak, çok büyük fırsatlara yol verecek" dedi.

Konuşmaların ardından Işık ve Crato, Türkiye ile Portekiz Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşmasını imzaladı.

KAYNAK: AA