Gül: Yiğit'in malına da el koyduk!

Sürpriz bir operasyonla Mustafa Sarıgül'ün mal varlığına ihtiyati haciz koyduran TMSF'nin Başkanı Şakir Ercan Gül, mallarına el konulan 9 kişi arasında 'ihbarcı' Korkmaz Yiğit'in de olduğunu açıkladı

Gül: Yiğit'in malına da el koyduk!
Gül: Yiğit'in malına da el koyduk!
GİRİŞ 19.01.2014 13:17 GÜNCELLEME 19.01.2014 17:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Bank Ekspres'e olan eski borcu nedeniyle CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül'ün mal varlığına sürpriz bir şekilde ihtiyati haciz koydururken, ‘ihbarcı' Korkmaz Yiğit için de aynı süreci başlattığı ortaya çıktı.

25 Ekim1998 tarihinde taahhütlerini karşılayamaz hale geldiği için el konulan Bank Ekspres'in eski sahibi Korkmaz Yiğit'in kendilerine gelerek Sarıgül'ün borcu hakkında ihbarda bulunduğunu ifade eden TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, "Gelen ihbar ve başvuru üzerine ortada fiktif bir işlem olduğunu gördük. Korkmaz Yiğit, Mustafa Sarıgül'ün de olduğu toplam9 kişi bu krediden sorumlu. Bu nedenle haciz ve tedbir kararı aldırdık" dedi.

HABERTÜRK'e konuşan Gül, Mustafa Sarıgül ve ona yakın isimlerin Bank Ekspres'ten 3.5milyon dolar kredi kullandığına işaret ederek şunları söyledi: "Kredi kapatılırken Korkmaz Yiğit'in borcuna karşılık yine Bank Ekspres kaynağı kullanılarak işlemyapılmış. Sarıgül'ün bankaya olan borcu Korkmaz Yiğit'ten olan başka bir alacağa karşılık kapatılmış. Yani fiktif bir işlemyapılmış."

‘KASIM AYINDA BİZE GELDİ'

TMSF olarak bu borcun kapatıldığını sandıklarını kaydeden Gül, Bank Ekspres'in eski patronu Korkmaz Yiğit'in kasım2013'te yani yaklaşık iki ay önce kuruma gelerek durumu anlattığını dile getirerek, "İşlemin fiktif olduğunu bilmediğimiz için daha önce herhangi bir işlem yapmamıştık. Ancak Yiğit, bu işlemin yasalara aykırı olduğunu düşünerek bize geldi ve belgelerini getirdi. Biz de süreci başlattık" yorumunda bulundu. Sarıgül'ün Bank Ekspres'ten aldığı 3.5 milyon doların geri ödenmediği ve faizi ile birlikte 8milyon dolarlık bir borcu olduğu iddia ediliyor

‘Biz kişisel özelliklere bakmayız'

TMSF'den yapılan yazılı açıklamada da kuruma sonradan sunulan belgelerde yapılan incelemeler sonucunda, banka hâkim ortağı Korkmaz Yiğit ile Mustafa Sarıgül'ün de bulunduğu 9 kişi hakkında icrai takibat başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, "Kamu alacağını tahsil ederken, kayıt ve belgelerden tespit edilen kişilerin kişisel özellikleri veya sosyal statüleri gibi subjektif kriterlerden bağımsız hareket edilmiştir" denildi Vücut kimyası bozulan batık banka patronu TMSF'nin son operasyonunda adı geçen Korkmaz Yiğit, özellikle 1990'lı yılların sonunda gazete manşetlerinden düşmeyen bir isimdi. 1990'lı yılların başında İstanbul'da üst gelir grubuna yönelik inşaat projesi gerçekeştiren Yiğit, Kanal 6, Kanal E ve Genç TV televizyon kanalları ile Yeni Yüzyıl, Ateş ve Milliyet gazetelerini Korkmaz Yiğit Holding bünyesine kattı.

1997 yılında Bank Ekspres'i satın alarak finans sektörüne de adım atan Yiğit'ın bankacılık hikâyesi ise çok kısa sürdü. 1998 yılında likit sıkıntısına düşen banka dönemin devlet bakanın talimatı ile Fon'a devredildi. Yiğit'i manşetlere taşıyan ise Türk Ticaret Bankası olayı oldu. Yiğit, Ağustos 1998'de yapılan Türk Ticaret Bankası'nın yüzde 84.52'lik hissesinin satışı ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandı. Ancak, mafya babası olarak bilinen Alaattin Çakıcı'nın ihale sürecinde Yiğit lehine devreye girdiği anlaşılınca, ihale iptal edildi.

‘KONUŞMAM' DİYEMİYORDUM

Çakıcı ile Yiğit'in görüşmelerinin kayıtları, CHP Milletvekili Fikri Sağlar tarafından basına açıklanırken o dönemde akıllarda kalan Yiğit'in şu ifadesi oldu: "Daha önce de birkaç kez beni arayan Alaattin Çakıcı, Türkbank olayı gündeme gelince yine aramaya başladı. Tükürüklerim kuruyor, vücut kimyam bozuluyordu, ‘Hayır konuşmam' diyemiyordum. Çocuklarımın okul çıkış saatini bile biliyordu."

Cem Garipoğlu ile koğuş arkadaşıydı

Silivri'de 5 No'lu Cezaevi'nde bir süre yatan Korkmaz Yiğit'in koğuş arkadaşı Münevver Karabulut cinayeti zanlısı Cem Garipoğlu idi. Yiğit, Garipoğlu'nun 'pasaklı' olduğu iddiası ile koğuşunu değiştirmek istemişti.

FON'UN TEDBİR KOYDUĞU DİĞER 5 İSİM

Cafer Sait Okray

Bank Ekspres'teki usulsüz uygulamalar nedeniyle yönetim kurulu üyesi olarak sanık sıfatıyla ifade verdi. Yatırım devi Templaton'un temsilcisi olarak çalıştı.

Altan Ayanoğlu

11 Kasım 1998‘de Yiğit'in kardeşi Yılmaz Yiğit ile Bank Ekspres'teki iddialarla ilgili olarak tutuklandı ancak 2 gün sonra serbest bırakıldı.

Savaş Özcan Korkmaz

Yiğit zamanında Bank Ekspres Genel Müdürü olarak görev yapan Savaş Özcan o dönemde ifadesine başvurulan isimlerdendi. Çetin Kırışgil Kendi ifadesiyle Mustafa Sarıgül'ün bir akrabasıyla 'Köftepiyaz'ı kurdu. 1999'da Sarıgül Şişli Belediye Başkanı olunca, özel kalem müdürü oldu.

Nahit Hayal Şişli

Temizlik İşleri Müdürü olarak görev yapıyordu.

İŞTE ADIM ADIM OPERASYON

TMSF Başkanı Gül'ün açıklamalarına göre operasyon adım adım şöyle gelişti:

1- Mustafa Sarıgül ve arkadaşları Bank Ekspres'ten 3.5 milyon dolarlık kredi kullandı.

2- Kredi kapatılırken Sarıgül'un bankaya olan borcu Korkmaz Yiğit'ten olan başka bir alacağına karşılık kapatıldı.

3- Korkmaz Yiğit bu işlemin bankalar yasasına aykırı olduğunu düşünerek kasım ayında TMSF'ye başvurdu.

4- TMSF, Sarıgül, Yiğit ve diğer 9 arkadaşını borçtan müteselsil borçlu sayarak haciz işlemi başlattı.

KAYNAK: HABERTURK
YORUMLAR 3
  • millet 10 yıl önce Şikayet Et
    sarıgül seçilemeyecek inşallah. sanıyorlar ki her mağdur olan seçimi kazanır bundan dolayı Sarıgül ü mağdur kişi olarak lanse etmeye çalışıyorlar ama millet bunu yutmayacaktır Sarıgül ün nereye hizmet ettiği beli olmayan biri siz hapse de atsanız Sarıgül ü milletin gözünde değeri yükselmeyecek biridir inanın boşuna zorluyorsunuz icazet alsa da Sarıgül seçilemeyecektir
    Cevapla
  • cahit çelik 10 yıl önce Şikayet Et
    SEÇİMDEN SONRAYA KALMALIYDI. Bu iddialar doğruysa bu işlem seçimden sonraya kalabilirdi.Bu kadar yıl beklenmiş 3 ay daha beklenebilirdi.Burada kirli bir amaç var belli.Yada çok aceleyse gayrimenkullere haciz uygularsın kimsenin haberi bile olmaz.Ama amaç farklı.Bize yapılırken ses çıkaracağız başkasına yapılırken sessiz kalacağız olmaz olmamalı yakıştıramıyorum.Bunları yazarken bu adamı sevdiğimi sanmayın sakın
    Cevapla
  • mehmet özkaya 10 yıl önce Şikayet Et
    alavere dalavere borcun üzerine yat. evet alavere dalavere ile alınan kredileri geri ödeme.şimdi açıga çıkınca çırlıyorsun neder? sarıgül efendi.partinden yolsuzluk yaptın diye ihreç edilmedinmi?ke mal efendi o konuda tecrübelidir.genel müd.yaptıgı ssk kurumu yolsuzluklarından af kapsamında örtbas edildi.yani yargılanıp temize çıkmadın.aynı sarıgül gibi.körler sagırlar bir birini agırlar
    Cevapla