Zeybekci: Kur riski yaşanmayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin kontrol edilemez ve özel sektörü de etkileyecek bir kur riskini yaşayacağına inanmıyorum" dedi.

Zeybekci: Kur riski yaşanmayacak
Zeybekci: Kur riski yaşanmayacak
GİRİŞ 14.01.2014 11:57 GÜNCELLEME 14.01.2014 11:57

Zeybekci, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ve yönetim kurulu üyelerini bakanlıkta kabul etti.

Bakanlıkta henüz 3 haftayı tamamladıklarını hatırlatan Zeybekci, eski Bakan Zafer Çağlayan'dan yoğun bir program devraldıklarını söyledi.

Bakanlıktaki çalışanlarla yeni dönemle ilgili çalışmalar yaptıklarını ve fikir alış verişinde bulunduklarını anlatan Zeybekci, "Biz, bir kişiyi düşündürüp bin kişiye uygulatan bir anlayış içinde olmayacağız. Binlerce kişiyi düşündürüp orada oluşan fikirleri ve politikaları hükümetin uygulaması yönünde gideceğiz" ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, doların TL karşısında yeni bir rekor kırdığının belirtilerek, Merkez Bankası'nın müdahaleleri konusunda daha önceki değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine, Merkez Bankası'nın spekülatif amaçlı hareketlere karşı sakin bir güç konumunda olması gerektiğini kaydetti.

Banka'nın spekülatif amaçlı kur oynamalarına karşı "illa bunu aşağı düşüreceğim" gayretinde olmamasının önemine işaret eden Zeybekci, "Çünkü ekonomiyi bir tabiat olarak düşünürsek, bunu kendi kuralları çerçevesinde ve zamana yayarak yerine oturtacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin kamu borç stoğunun milli gelire oranının yüzde 35'ler seviyesinde olduğunu ve bu anlamda gelişmiş birçok ülkeden daha iyi durumda bulunduğunu belirten Zeybekci, dünyadaki gelişmiş ekonomilerin krizin başlarından itibaren karşılıksız para bastığını ve bu noktadan nasıl döneceklerini kestiremediklerini dile getirdi.

"Türkiye'nin kontrol edilemez ve özel sektörü de etkileyecek bir kur riskini yaşayacağına inanmıyorum" diyen Zeybekci, son dönemdeki kurda yaşananları ekonomik bir rahatsızlık olarak değil spekülatif amaçlı, siyasi rahatsızlıklardan kaynaklı gelişmeler olarak nitelendirdi.

- Türkmenoğlu'nun konuşması

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da ihracatçı birliklerini Ekonomi Bakanlığı'nın uç beyleri olarak gördüklerini söyledi.

Bugüne kadar yapılan çalışmaların sonucunda ihracatın bugünkü seviyelerine ulaştığını anlatan Türkmenoğlu, "Her zaman daha ileriye gidilmesi gerekiyor" dedi.

KAYNAK: AA