İşte son zamla en ucuz sigara fiyatı

Yeni zamlarla en düşük sigaranın fiyatı 5 liradan 6 liraya çıkacak.

İşte son zamla en ucuz sigara fiyatı
İşte son zamla en ucuz sigara fiyatı
GİRİŞ 01.01.2014 13:09 GÜNCELLEME 01.01.2014 17:47
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yüksek fiyatlı sigaraların fiyatı da 50 kuruş artacak. böylece ucuz sigara yüzde 20 zamlanırken, pahalı sigaralarda zam oranı yüzde 5 olacak.

Maliye Bakanlığı, sigara şirketlerinin 'fiyat indirimi' oyununu bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni vergi düzenlemesiyle bozdu. Sigara şirketleri pazardan daha fazla pay kapma yarışına girerek, Kasım ayında fiyatlarında 'olağanüstü' indirimler yapmışlardı. 50 kuruş ile 2 lira arasında değişen miktarlarda yapılan indirimlerle en düşük sigara fiyatı 5 liraya kadar düşmüştü.

Sigara fiyatlarındaki bu indirim vergi gelirlerinde düşüşe neden olurken, şirketlerin bu hamlesine karşın Maliye Bakanlığı'nın ne yapacağı merak ediliyordu. İşte Maliye Bakanlığı'nın önerisiyle bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, sigarada paket başına alınan maktu vergi miktarı, 4 kuruşluk zamla 9 kuruştan 13 kuruşa yükseltildi. Asgari maktu vergi ise paket başına 3.22 liradan 3.75 liraya çıktı.

Sektör yetkilileri, bugünkü kararla birlikte sigaralar üzerindeki vergi yükünün artacağına dikkat çekerken, piyasada 6 liranın altında sigara kalmayacağını vurguladılar. Kasım ayında 6 ila 6.75 liradan satılan sigaraların fiyatının 5 ila 5.5 liraya indiğini anımsatan yetkililer, Maliye'nin bugünkü kararla bu indirimlerin önüne geçmiş olduğuna dikkat çektiler.

Bugünkü kararla, yüksek gruptaki sigaralarda da fiyatların yaklaşık 50 kuruş artacağını belirten yetkililer, "Paket başına alınan maktu vergideki 4 kuruşluk artışın fiyata yansıması 40 kuruş civarında oluyor ancak bayi payı ile birlikte bunun 50 kuruş olarak yansıması beklenir. Tabii üst grupta şirketler bu artışı kendileri üstlenmek isterse fiyatına yansıtmaz ya da daha az yansıtabilirler" dediler. Yeni artışla birlikte 10 liralık sigaranın fiyatının 10.5 liraya çıkması bekleniyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 15
  • Ahmed Cihad kılıç 10 yıl önce Şikayet Et
    Tiryakilere Duyrulur. Tütün sarma makinesi Alın bir tane tütün sarın için arkadaş Hem yabancı marka sigaralardan vazgeçmiş olursunuz. Hem cebiniz bayram eder. Bir paket sigara 1 tl ye geliyor içimi de fena değil.
    Cevapla
  • Salih Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    maalesef..... maalesef sigaraya gelen zamların sigarayı bırakma üzerinde etkisi pek olmuyor..... 10 tl civarı lüks sigaralar yerine kaçak sigaralar 5 tlye satılıyor..ve cayır cayırsa satılıyor..olan devletin gelir kaybına oluyor....
    Cevapla
  • adem cetin 10 yıl önce Şikayet Et
    .... yavuz sultan kardeşim hangi zamma destek veriyosun sadece sigara içki ise güzel seni desteklerim ama bu ülkede bu ay 75e aldıgın tüp önümüzdeki ay 80 oluyor 80e aldıgın tüp diğer ay 85 oluyor asgari ücret daha yeni 850 tl oldu yani adam aldıgı aylıgın %10u tüpe veriyor hesabı birlikte yapalım ben asgari ücretle calışmıyorum ama ülkenin vatandaşıyım devlet adına cok büyük ayıpdır asgari ücret miktarı en basidi 80 tüp 300de ev kirası diyelim 50 su 70de elektirik diyelim sana 500 yapar bu adamlar ne yiyecek ne içecek bu insanların yaşam hakkı yokmu sigaraya içkiye cep tlfonuna lüx otomobillere yatlara katlara futbolculara vergi al bişey demiyoruz ama millet zor kazanıp almaya calıştıgı gıda maddelerine bile %8 vergi veriyor bir eve gelen elektrik faturası 100 tl ise bunun sadece 45 tlsi kullanılan elektirk diğerleri vergi kesinti fan fon sen anla işde böyle devletimiz var (saygılar)
    Cevapla
  • yavuz sultan selim 10 yıl önce Şikayet Et
    Zam a destek,.. Asil Zam i daha yukariya cekmeleri lazim,almanya bakinca paketi en ucuzu 3 € basliyor marlboro paketi 5 big pack 6€ dan satiliyor.18 yasindan kücüklere verilmiyor.bence bu dogru bir karar dir.ha kacakcilara gelince onu Gülen Cemaat sormak lazim o bu tür olaylariin habercisidir.bir kisminda kacakcilik olursa hükümete bildiri versin. kendim sigara kullanmam sigaraya para verecgim yerde kizimin kumparasina atarim daha iyi..allaha sükürler olsun ne sigara ne icki aliskanligimiz olmustur.allahim bizleri bu kötülüklerden korusun amin,
    Cevapla
  • kenan sezgin 10 yıl önce Şikayet Et
    aciz devlet. O kadar aciz bir devlet varki yıl sonunda cari açığı kapatmak için ilk önce vergilere saldırıyor. Ben esnafım etrafımdakiler kaçak mal satıp köşeyi dönerken biz dürüst olacaz diye avucumuzu yalıyoruz. Bu sadece sigara için değil tüm ürünler için geçerli. Türkiyedeki ünlü zenginler bile vergi ödememek için kaçak otomobil alıyor. Polisin savcının ve çok eminim burada hükümete övgüler yağdıran bir çok kişinin elinde kaçak telefon var. Inanın esas vergiyi gariban ödüyor. Benim sizin hayalinizi süsleyen paraların kat kat fazlasını siyasetçiler tek bir davette tüketiyor. Sonrada diyorlarki sigara içmeyin o parayla bilmem ne alırsınız, ekmeği çöpe atmayın bilmem şu kadar yol yapılır diye. Aynı duyarlılığı azıcıkta siz gösterseniz. Ben fakirim yol yapılmış banane arabam yok zaten hiç bir zamanda olmayacak. Türkiyede ekmekten dahi vergi aınırken elmastan vergi alınmıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle