2014 yılının asgari ücret rakamı belli oldu

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 2014 yılı asgari ücret rakamlarını açıkladı.

GİRİŞ 31.12.2013 12:52 GÜNCELLEME 31.12.2013 14:44
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Asgari ücretin 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 5'lik ücret artışıyla net 846 lira, brüt olarak bin 71 liraya çıkması konusunda karar alınmış bulunuyor. İkinci ay için yüzde 6 artış oldu. Bekar bir işçide net 891 lira, brüt bin 134 lira artışlar geçerli olacak. Yıllık artış oranın ise yüzde11 düzeyine ulaştı" dedi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2014'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Konferans Salonunda beşinci kez toplandı.

İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını ise TİSK'in temsil ettiği toplantının ardından, Bakan Çelik komisyonun belirlediği rakamı açıklamak üzere salona geldi.

Bakan Çelik, asgari ücretteki 16 yaş ayrımının kaldırıldığını belirterek, asgari geçim indirimi uygulamasının çalışan lehine genişletildiğini, dört çocuğu olandan alınmayan gelir vergisinin üç çocuğu olanı da kapsayacağını söyledi.

Çelik, ''Asgari ücretin 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 5'lik ücret artışıyla net 846 lira, brüt olarak bin 71 liraya çıkması konusunda karar alınmış bulunuyor. İkinci ay için yüzde 6 artış oldu. Bekar bir işçide net 891 lira, brüt bin 134 lira artışlar geçerli olacak. Yıllık artış oranın ise yüzde 11 düzeyine ulaştı" açıklamasında bulundu.

-2013 için artış yüzde 4,1+4,4 olmuştu

Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış ise yüzde 8,61 olmuştu.
Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 803 lira 68 kuruş olarak uygulanıyor

Asgari ücretin 2014'ün ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırıldı. Buna göre, asgari ücret yeni yılın ilk 6 ayında net 846 lira, ikinci 6 ayında ise net 891 lira olurken, mevcutta yaklaşık 803 lira olan asgariücrete 43 lira zam yapıldı.Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2014'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Konferans Salonu'nda beşinci kez toplandı.

İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını ise TİSK'in temsil ettiği toplantının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, komisyonun belirlediği rakamı açıklamak üzere salona geldi.

-16 yaş ayrımı kaldırıldı

Bakan Çelik, asgari ücretin dünyanın pek çok ülkesinde uygulandığını ve işçilere daha az ücretin verilmesini yasaklayan önemli bir sosyal politika aracı olduğunu söyledi.

Asgari ücrette 11 yılda reel olarak yüzde 72'lik, nominal olarak ise yüzde 336'lık artış sağladıklarını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı çalışmalarla bazı tavsiye kararlar aldı. Bizde bunu Hükümet olarak değerlendirdik ve yerinde bulduk. Bunların gerçekleştirilmesi için çalışmalara hemen başlayacağız. Bu yıl oy çokluğuyla asgari ücrette '16 yaş altı' ve '16 yaş üstü' uygulamasına son veriyoruz. Bundan böyle tek asgari ücret uygulaması gerçekleştirilecek. Ayrıca asgari geçim indirimi uygulamasını çalışanların lehine genişlettik. Dört çocuktan üç çocuğa indirmiş bulunuyoruz. Yani üç çocuğu olandan gelir vergisi alınmayacak."

Çelik, 16 yaşla ilgili düzenlemenin ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemeyi kapsadığını ve bunu önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştireceklerini belirterek, asgari geçim indirimiyle ilgili düzenlemeyi ise yasal değişikliklik gerektirdiği için Meclis'e sevk edeceklerini söyledi.

-İlk 6 ay 846 lira olacak

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin oy çokluğuyla belirlendiğini vurgulayan Çelik, şu bilgileri verdi:

''Asgari ücretin 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 5'lik ücret artışıyla net 846 lira, brüt bin 71 liraya çıkması konusunda karar alınmış bulunuyor. İkinci 6 ay için yüzde 6 artış oldu. Bekar bir işçide net 891 lira, brüt bin 134 lira artışlar geçerli olacak. Yıllık artış oranı ise yüzde 11 düzeyine ulaştı."

-"11 yıl asgari ücrette artış söz konusu"

"Asgari ücret, satın alma paritesi açısından ele alınınca 11 Avrupa ülkesini geride bırakacak bir düzeye ulaştık" diyen Çelik, milli gelire göre bakıldığı zaman da Türkiye'nin en önde olduğunu söyledi.

Çelik, asgari ücretin bir sosyal koruma ücreti olduğunu tekrarlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun altında bir ücretin çalışana teklif edilmemesi anlamı taşıyan bir ücrettir. Bundan dolayı Türkiye'de asgari ücretten beyan her gün daha da düşmektedir. Yüzde 47'lerde olan asgari ücret beyanı şu an yüzde 32'lere düşmüş bulunmaktadır. Reel olarak bu 11 yıllık dönemde asgari ücrette artış söz konusudur. Bugün de enflasyon önümüzdeki yıl orta vadeli programda 5,3, büyüme yüzde 4 öngörülmüş iken asgari ücretin yüzde 11 düzeyinde artırılması Hükümetin veya kamunun bu meseleye bakışını çok net bir şekilde özetlemektedir. Şartlarımızı işverenlerle birlikte daha da zorladık. 4,5 ve 5 düzeylerinde olan işverenin bu yaklaşımını 6 düzeyine taşımış olduk."

-"Yüzde 11'lik artış olumlu bir gelişme"

Bir basın mensubunun, "Asgari ücretteki 42 liralık artışı değerlendirir misiniz" sorusuna Çelik, şu yanıtı verdi:

"Özel sektörü de biliyorum, kamuyu da biliyorum. Binlerce çalışan asgari ücretin çok üzerinde rakama çalışıyor. Dolayısıyla asgari ücreti bir geçim ücreti değil, asgari ücreti bir koruma ücreti olarak ele aldığımız zaman bu yüzde 11'lik artışın ekonomik verileri de dikkate aldığımız zaman olumlu bir gelişme olduğunu söyleyebilirim."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 37
  • ibrahim yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    İşveren veremiyorsa devlet kolaylık sağlasın. Dört kişilik bir aile için istatistikler yapılır bilirsiniz, bu açıklanan rakam açlık sınırının altındadır. Elbettte Türkiye Avrupa ülkeleriyle kıyasalanacak düzeyde değil en az 15-20 yıl önümüzden gidiyorlar. Ancak asgari ücretle geçinen aileler için devlet maaştan ve dolaylı vergilerden sembolik bir rakam alarak ailelere katkıda bulunabilir. Devlet kesinlikle asgari ücretle çalışana her türlü kolaylığı sağlamalıdır.
    Cevapla
  • Haydar yILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    bereket. adam bereket versin diyor sen geçin bakalım 800 tl ile biryanda 800 milyon dolarlar götürenler, bir yanda 800 TL ye bereket versin diyenler ALLAH'ım sen sabır ver
    Cevapla
  • reşit karaoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    ya herkes niye taraflı konuşuyor. asgari kölelik devam ediyor diğer partilerde kötüydü diye öne sürmek yersiz ekseriyetin partisi ekseriyetin yanında yer alır yoksa ekseriyet zenginler mi? hep zenginlerin yanında yer alınıyor.kim bu paraya çalışır vekiller ve zenginlere söylüyorum.bu paraya çalışacak çok diyorsanız bu hale yine fakirler getirmedi. bu herkesin ayıbı eğer emeğin karşılığı alınamıyorsa bunun açıklaması olamaz.
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 10 yıl önce Şikayet Et
    hani 1600 lira olacaktı. manşetlerden umut dağıtılıyordu ne oldu.
    Cevapla
  • Musa İVACIK 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah bereket versin.... Azı bulamayan çoğu hiç bulamaz. Şükretmek lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle