Koç grubu elendi yeni ihalede yok!

Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesinde ihale süreci hızlandı. Koç grubu ihaleden elenirken, SEDEF Grubu ile sözleşme görüşmeleri başladı.

Koç grubu elendi yeni ihalede yok!
Koç grubu elendi yeni ihalede yok!
GİRİŞ 29.12.2013 06:34 GÜNCELLEME 29.12.2013 07:19

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Akdeniz'de artan görev yükü Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesinde ihale sürecini hızlandırdı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, uzunca bir süredir LPD projesinin sonuçlanması için Savunma Sanayii İcra Komitesi'ne bastırıyordu. Son siyasi gelişmeler üzerine komite toplantısı için tarih belirlenemedi. Bunun üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın artan ihtiyacı doğrultusunda LPD projesinde imzalar elden tamamlandı ve önceki gün ihale sonucu kamuoyuna duyuruldu.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, üç firmanın tekliflerini değerlendirdikten sonra LPD projesinde SEDEF Gemi İnşaat A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verdi. SEDEF ile anlaşma sağlanamaması durumunda ise görüşmelere devam etmek üzere ikinci sıraya DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş.'nin teklifi yerleştirildi. İhalede bir diğer teklif sahibi Koç grubuydu. Koç grubuna ait RMK Marine ihaleden elendi.

MİLGEM ihalesi yenilenmeyecek

LPD projesini üstlenen SEDEF Gemi, Milli Savaş Gemisi (MİLGEM) ihalesine itiraz eden firma. MİLGEM'de ilk iki geminin tamamlanmasının ardından ihale, SEDEF'in itirazı üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca incelenmiş ve hazırlanan raporun Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde değerlendirilmesinin ardından iptal edilmişti. Proje kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 3 ve 4. gemilerin İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yapılması, kalan 4 gemi için de ihalenin yenilenmesine karar verilmişti. Ancak edinilen bilgiye göre MİLGEM ihalesi yenilenmeyecek. MİLGEM'in son 4 gemisini satın almak üzere Katar, Kuveyt, Sudi Arabistan ve Peru RMK Marine ile pazarlık yürütüyordu. Yetkililer belki 4. Geminin ihracının mümkün olabileceğini, ancak bunun da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacına göre netleşeceğini belirtiyor.

İŞTE ÖZELLİKLERİ!

Ana görev fonksiyonu "Kuvvet Aktarımı ve Amfibi Harekât" olarak tanımlanan LPD, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevlerinde de kullanılacak. Bünyesinde tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânı bulunan gemi, güvertesine 4 adet en az 15 tonluk helikopter, hangarına 4 adet en az 15 tonluk helikopter veya 3 adet insansız hava aracı alabilecek. Gemi güvertesi; 13 adet tank, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracı, 6 adet zırhlı personel taşıyıcı, 33 adet muhtelif araç, 15 adet romörk taşıyabilme kapasitesine sahip olacak.