İŞKUR, İzmir'de kendi rekorunu kırdı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İzmir'de bu yıl istihdam alanında kendi rekorunu kırdı. Kurumun işe yerleştirdiği kişi sayısı iki yıl içerisinde 6 binden 48 bine yükseldi.

İŞKUR, İzmir'de kendi rekorunu kırdı
İŞKUR, İzmir'de kendi rekorunu kırdı
GİRİŞ 17.12.2013 11:23 GÜNCELLEME 17.12.2013 11:23

İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında özel sektörde 6 bin 174 kişiyi istihdam ettiklerini, geçen yıl 17 bine yükselen rakamın, bu yılın ilk 10 ayında 45 bin civarında gerçekleştiğini kaydetti.

Yıl sonuna kadar rakamın 50 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini anlatan Kabak, "İki yıl içerisinde işe yerleştirdiğimiz kişi sayısını sekize katladık" dedi.

- Türkiye'de istihdam sorunları

Türkiye'de istihdam sorunlarına da değinen Kabak, kuruma iş aramak için gelenlerden gözlemledikleri kadarıyla işsizlikten çok mesleksizliğin olduğunu dile getirdi.

Kabak, Türkiye'de insanların çalışmaya yönelik yaklaşımlarının değişmesi gerektiğini savunarak, "İnsan yaptığı işi seviyorsa ve sevdiği işi yapıyorsa ömür boyu çalışmaz. İlkokuldan başlayan meslek seçimine yönelik çalışmalar yapılmalı. Aileler de evlatlarına olan yaklaşımlarını değiştirmeli. 'Helikopter ebeveynlik' denilen bir ebeveynlikle, çocuğun en ufak bir sorununda ailesi buna müdahil oluyor ve çocuklarının tüm sorunlarını çözüyor. Böyle olunca da nesillerin sorun çözme kabiliyeti maalesef gelişmiyor. Ben burada gözlemliyorum, 30 yaşına gelmiş delikanlı bize annesiyle iş aramaya geliyor" diye konuştu.

İzmir'deki işe yerleştirme rekorunun İŞKUR'un 2013 yılı performansına da yansıdığına dikkati çeken Kabak, "İŞKUR'un 2013 yılında yeni yapılanmasıyla istihdam alanında rekorları alt üst etti. 2012'de Türkiye genelinde 556 bin kişi işe yerleştirilirken, bu rakam 2013 yılında yaklaşık 700 bin kişiyi buldu" ifadelerini kullandı.

- "Masa başı" işi tutkusu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İzmir'de yaklaşık 247 bin işsiz vatandaşın olduğunu hatırlatan Kabak, "Buna karşılık yaklaşık 15 bin açık iş var. Yani her yüz iş yerinden 27'si işçi arıyor. En çok dikiş makinesi ustası, garson, gaz altı kaynakçısı, güvenlik görevlisi, torna tezgahı operatörü ve ütücü aranıyor" şeklinde konuştu.

Kabak, bu ihtiyaçlara karşın, kuruma iş aramak için gelenlerin "masa başı" diye tabir edilen işleri sorduğunu vurgulayarak, bu kişilere "Bu kadar iş var gel seni bunlardan birine yerleştirelim, hem maaşı masa başı işine göre daha iyi. Masa başı işte asgari ücret alacakken, mesai saatlerin daha yoğun olacak. Bu işte ise hem asgari ücretin iki katını kazanacaksın hem de mesain daha hafif olacak" dediklerini aktardı. Kabak, iş arayanların bu söylenenlere karşılık çoğunlukla "Olsun, önemli değil ben masa başı işi istiyorum" dediğini kaydetti.

Toplumda işe bakış açısının işçiyi de etkilediğini bildiren Kabak, şöyle devam etti:

"Meslek edindirme kurslarımız var. Hasta karşılama kursu açıyoruz, bin kişi başvuruyor. Kaynakçılık kursuna ise sadece 3 kişi. En zor iş, işsizliktir. Önceden toplumda İŞKUR'a düşmüş kötü yola düşmüş gibi algılanıyordu. Bunu biraz kırdık sanırım. Bu yıl doktora yapmış iki kişiyi işe yerleştirdik. 10 dakikada işe yerleştirdiklerimiz var. Açtığımız bir pastacılık kursundan sonra Dubai'de iş bulmuş ve oraya yerleşmiş bir kursiyerimiz var."

KAYNAK: AA