Yılbaşı klasiği 'PTT' cep yakıyor

Yeni bir yılı pahalı eğlence yerlerinden ziyade evde geçirmeyi tercih eden vatandaşların 60 ila 130 TL arasında harcama yapması gerekiyor.

Yılbaşı klasiği 'PTT' cep yakıyor
Yılbaşı klasiği 'PTT' cep yakıyor
GİRİŞ 17.12.2013 09:57 GÜNCELLEME 17.12.2013 09:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yılbaşında restoran ve otellerde sahne alan sanatçılarla eğlenmek yerine, halk arasında 'pijama, terlik, televizyon' (PTT) denilen, evde ailecek yapılan yeni yıl kutlamasının bedeli de cep yakıyor. Yılbaşı akşamını evde geçirecek 4 kişilik bir ailenin çorba, pilav, salata, ana yemek ve düşük fiyatlı bir tatlıdan oluşan 'yeni yıl sofrası' için en az 25 lira harcaması gerekiyor. Sofranın et ya da yılbaşı için hindi pişirilerek zenginleştirilmek istenmesi halindeyse minimum 60 liranın gözden çıkarılması gerekiyor.

KURUYEMİŞ HARCAMA MİKTARINI ARTIRIYOR

Evdeki yılbaşı yemeğinde, sofradan kalktıktan sonra televizyon karşısında kuruyemiş ve meyve yemek maliyeti artırıyor. Yılbaşı alışverişini pazardan yapan ailenin harcaması 1 kilogram ay çekirdeği, tuzlu fıstık ve leblebi karışımı için 10 lirayı bulurken, karışıma Antep fıstığı, kaju ve badem gibi çeşitler de eklenince bu miktar 25 liraya çıkıyor. Yeni yıla girerken 1'er kilogram elma, armut, mandalina ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi durumunda ise en az 10 lira harcama yapmak gerekiyor. Evdeki eğlenceye muz, kivi, çilek, Trabzon hurması ve ananas gibi meyve çeşitlerinin eklenmesiyle maliyet daha da yukarı çıkıyor.

FİYATLAR EL YAKIYOR

Yeni yıla sevdikleriyle evde girmeyi planlayanlar için Antalya'da çarşı ve pazarda kuruyemiş ile meyvenin kilogram fiyatları şöyle: Kestane 10 lira, ay çekirdeği 8 lira, kabak çekirdeği 16 lira, mısır kavurga 10 lira, soslu fıstık 8 lira, yer fıstığı 10 lira, Antep fıstığı 30 lira, fındık 20 lira, leblebi 10 lira, badem 28 lira, ceviz içi 34 lira.

Pazar tezgahlarındaki meyvenin kilogram fiyatları da şu şekilde:

"Portakal 1 lira, mandalina 1 lira, armut 2.5 lira, elma 1.25 lira, Trabzon hurması 3 lira, muz 2.75 lira, kivi 3.5 lira, ananasın adedi 5 lira."

Buna göre yeni yıla evinde 'merhaba' diyecek olan 4 kişilik ailenin yaklaşık 60 lira harcama yapması kaçınılmazken, çeşidi bol sofralar için bu rakam 90 ila 130 lira arasında değişiyor.

Antalya'da yeni yıla otellerde zengin yılbaşı menüsü ve sanatçı eşliğinde girmenin bedeli ise kişi başı ortalama 150 liradan başlıyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • şenol gökmen 10 yıl önce Şikayet Et
    HIRİSTİYAN ADETLERİNE UYANLAR DÜŞÜNSÜN. bizim öyle bir özentimiz olmadığı için sorun yok ama,o işlere meraklı çok insan olduğundan onlarada müstehak,bin beter olsunlar.
    Cevapla
  • recep. 10 yıl önce Şikayet Et
    ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ARASINDAKİ FİYAT FARKI. memlekette malların üretici fiyatları ile tüketiciye ulaşıncaya kadar oluşan fiyatlara devletin müdahale etmesi gerekiyor. sosyal devletin ve hukuk devletinin gereği budur. ama biz sosyal ve hukuk devleti değiliz diyorlarsa o başka.
    Cevapla