Kabuğu bile milyonlarca avro kazandırıyor

Türkiye, yüzde 90'ını Avrupa ülkelerine ihraç ettiği salyangozdan yılda 13 milyon avrodan fazla gelir elde ediyor.

GİRİŞ 09.12.2013 11:41 GÜNCELLEME 09.12.2013 13:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Fransa, İspanya, İtalya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Makedonya'ya bu yılın 10 ayında ihraç edilen 784 ton işlenmemiş salyangoz, 4 milyon 406 bin 956 avro gelir getirdi. Bunun yaklaşık 4 milyon avrosu Fransa'ya yapılan ihracattan elde edildi.

Salyangozu işlerken kabuğunu bile ihraç eden, bu ürünü Fransa, İtalya, Yunanistan, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Makedonya, Sudan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Kore'ye satan Türkiye, ekim ayı itibarıyla 800 ton salyangoz kabuğundan 3 milyon 612 bin 503 avro döviz kazandı.

Aynı dönemde hazırlanmış yaklaşık 850 ton ileri işlem görmüş salyangoz ise başta Fransa olmak üzere aralarında Almanya, İtalya, ABD, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan'ın da bulunduğu ülkelere satıldı. Bu ihracattan elde edilen gelir, 5 milyon 690 bin avroya yaklaştı.

- "Hammadde ithal edip işliyoruz"

Bu alanda faaliyet gösteren firmalardan Kocaman Balıkçılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Türkiye'de bulunduğu halde tüketimi olmayan ürünleri işleyip ihraç ettiklerini, bu kapsamda kara salyangozu, deniz salyangozu, kurbağa, göl gümüşü, sudak ve çin sazanı sattıklarını söyledi.

Kara salyangozunun, ilkbaharda tabiattan toplanması ve tesislerde işlemesinin emek yoğun bir iş olduğu için istihdama önemli bir katkı sağladığına dikkat çeken Kocaman, firmanın Bandırma ve Bilecik'teki iki tesisinde sadece bu ürün için 200 personel istihdam ettiklerini kaydetti. Kocaman, "Son yıllarda kalite ve hijyene verilen önem nedeniyle salyangozun nihai üreticiye ulaşabileceği şekilde üretiminin (etin kabuğa yerleştirilip üzerinin tereyağlı sosla kaplanması) Avrupa'daki en büyük adresi firmamız olmuştur. Ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan'dan da dahilde işleme rejimi kapsamında canlı salyangoz ithal edip işleyip ihraç ederek kapasitemizi yükselterek artan talebe cevap vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

- "İstihdam artınca toplayan sayısı azalıyor"

Türkiye'de 5-6 şirketin bu alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Kocaman, "Salyangoz ihracatımız Avrupa'daki ekonomik krizden etkilenmedi. İhracat rakamlarımız iyi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de salyangoz toplayan kişi sayısının özellikle istihdamın arttığı dönemlerde azaldığına dikkati çeken Kocaman, bu rakamın işsizliğin arttığı dönemlerde arttığını ve alternatif geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, alıcılarının başında Fransa'nın bulunduğu pazarda iyi bir konumda olduğunu da kaydeden Kocaman, "Firma olarak yıllık 6 milyon avroluk ihracat yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Kabuğu bile milyonlarca avro kazandırıyor
GALERİYE GİT
KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • kaos77 10 yıl önce Şikayet Et
    salyangozunda neslini kuruttuk sayılır. 80 li yıllarda çocukluğumda bahar zamanları harçlıksız kalınca 2 saat etrafı dolaşır birkaç kilo toplar koştura koştura gider salyangozları satardık, hatırladığım kadarıyla bugünün parasıyla kilosunu 10 tl civarı gibi bir para etmesi lazım. günde bizim meleketten en az bir kamyon salyangozu çuvallara doldurup götürdüklerini hatırlıyorum. 90 lı yıllardan sonra salyangoz da kalmadı, alanda, satanda kalmadı. bir incir ağacı dibinden ortalama 1 kilo toplardık, yada 10 metrelik bir bağın bahçe duvarından 2 kilo toplardık. nere gitti o kadar salyangoz. hatırlıyorumda şimdi hayal gibi. bu işede bir sınırlama getirmek gerek yoksa birkaç sene sonra bu iş te biter ben canlı şahidiyim.
    Cevapla
  • KARADENIZ KARASIN 10 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz Bölgesinde çok yoğun bir şekilde olmasına rağmen. Satış fiyatı 1-2 TL ile seyretmekte bu nedenle vatandaş tarafından rağbet görmemektedir. Eğer alıcılar bu işi ciddiye alırlar ve fiyatını daha yüksek tutarsalar bu konuda ihracatımız en az 2 katına çıkar diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • İskender Melekli 10 yıl önce Şikayet Et
    ERİC BEY,MESELE YEMEK MESELESİ DEĞİL.... Mesele bize helal kılınan yiyeceklerin natürelini bulmak,Avrupalıdan daha daha şanslıyız,yiyecek,içecek bakımından.
    Cevapla
  • eric 10 yıl önce Şikayet Et
    iskender Bey'e. Dostum her natüreli yiyecek miyiz? :) Saygılarımla
    Cevapla
  • İskender Melekli 10 yıl önce Şikayet Et
    DİKKAT EDİYOR MUSUNUZ AVRUPA İNSANI TABİATTA Kİ EN NATÜREL CANLILARLA BESLENİYORLAR.. Bir bildikleri var herhalde...
    Cevapla