Bağış: Atatürk'ün hayalleri için uğraşıyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB sürecinin kendisinin bir inovasyon ve barış projesi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin çok büyük hedefleri bulunuyor. Bu hedeflere ulaşmak için inovasyona ihtiyacı var" dedi.

Bağış: Atatürk'ün hayalleri için uğraşıyoruz
Bağış: Atatürk'ün hayalleri için uğraşıyoruz
GİRİŞ 29.11.2013 12:41 GÜNCELLEME 29.11.2013 12:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nda konuşan Bağış, 20'inci yılını kutlayan TİM'in inovasyona büyük önem verdiğini, TİM'in ikinci 20 yılında Türkiye'nin dünyanın ihracatta en büyük buluşma noktası olacağını belirterek, artık dış ticaret ve inovasyonun yolunun sadece TEM'den değil, TİM'den geçtiğini söyledi.

Bağış, inovasyon için eğitime önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, inovasyonun doğru algılanması, geleceğe iyi hazırlanılması için Atatürk'ün iyi anlaşılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Avrupa'nın ilk vizyonerlerinden biri Atatürk olduğunu anlatan Bağış, ezberci zihniyetten, tebeşir bulunamayan günlerden, tablet dağıtılan döneme gelirken Atatürk'ün hayallerini gerçekleştirmek için uğraş verdiklerini ifade etti.

Bağış, AB sürecinin kendisinin bir inovasyon ve barış projesi olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

" Atatürk'ün 1920'lerde öngördüğü AB bir barış projesidir. AB, vatandaşımızın yaşam standartlarını yükseltmek için bir reform ve inovasyon sürecidir. AB, vatandaşlarımızın ortak kazancıdır. Bu nedenle İnovasyonu çok önemsiyorum. Aslında İstanbul, almasını bilene bir inovasyon örneğidir. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. İki kıta üzerine kurulu tek dünya şehridir. İnovasyon adına tarihten verdiği bir ders vardır ki bu da birlikte yaşama dersidir. İşte bu nedenle böyle bir zirveyi İstanbul'da geleneksel hale getirdiği için TİM'i kutluyorum."

Bağış, Türkiye'nin çok büyük hedefleri olduğuna dikkati çekerek, bu hedeflerine ulaşmak için inovasyona ihtiyaç olduğunu söyledi.

Demokrasisi topallayan bir ülkenin ekonomisinin felç olacağına işaret eden Bağış, şöyle konuştu:

"Son 10 yılda attığımız adımların çoğu bireysel haklara, demokratikleşmeye, ifade ve vicdan özgürlüğüne yönelik adımlardır. Bunların ekonomide de çok net yansımaları olmuştur. Çünkü kendi vatandaşını sınırlayan ülkelerin ekonomik atılım yapabilmeleri pek görülmüş bir olgu değildir. Bu nedenle ekonomik gelişmeden ve inovasyondan bahsederken bireysel özgürlükleri bir kenara koyamayız. Bunlar hepsi atbaşı gitmesi gereken süreçlerdir."

- "Reform konusunda en kararlı ve hızlı ülkelerin başında Türkiye Cumhuriyeti gelir"

Bağış, bir zamanların Türkiyesi'nde Cumhurbaşkanlarının bile Kürt olduğunu söylemeye çekindiğini ancak bugünün Türkiyesi'nde günde 24 saat Kürtçe yayın yapıldığını, devletin kendini üniversite kapısında kıyafet bekçisi olma hastalığından kurtardığını kaydetti.

Bütün atılımlara rağmen Türkiye'nin bütün sorunları çözülmüştür denemeyeceğini zaten bütün sorunlarını çözmüş bir ülke olamayacağını ve her ülkenin kendine has sorunları olabileceğini anlatan Bağış, "Reform konusunda en kararlı ve hızlı ülkelerin başında Türkiye Cumhuriyeti gelir. Son hazırladığımız Demokratikleşme Paketi kendi başına inovasyon kararlılığımızın bir tezahürüdür" ifadesini kullandı.

Bağış, yenilikçi fikirleri ortaya koymak için eğitime çok önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, ezberci eğitimden yaratıcı eğitime geçmeden Türkiye'nin hedeflerini yakalayamayacağını söyledi.

İnovasyon alanında en öne geçmek için Fatih Projesi'nin üretildiğine dikkati çeken Bağış, "Bu proje ile 16 milyon genç dünyadaki son gelişmeleri ve yayınları yakından takip edebilecek. Bilgiye dayalı bir toplum ortaya çıkacak. 2023 hayallerini inovasyon ile gerçekleştireceğiz. Bunu yapacak irade bizde var. Sorunlarımızı ancak eğitimle çözeceğiz. Bildiğiniz gibi bütçede en büyük pay milli eğitime ait. Eğitime ve inovasyona inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye İnovasyon Haftası'nın stratejik partnerleri olan, Arçelik, Brisa ve TEB'e ödülleri Egemen Bağış, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye İnovasyon Haftası Komite Başkanı Tahsin Öztiryaki tarafından takdim edildi.

YORUMLAR 1
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Atatürkün hayalleri tamamda ; lütfen CHPnin hayalleri olmasın !. CH adını bile duyunca karnım ağrıyor !
    Cevapla