İş dünyasından dede ve nineye destek!

Hükümetin kadınların iş yaşamındaki etkinliklerini artırmak için başlattığı çalışmaya iş dünyası da destek verdi.

İş dünyasından dede ve nineye destek!
İş dünyasından dede ve nineye destek!
GİRİŞ 28.11.2013 11:23 GÜNCELLEME 28.11.2013 11:41

Çalışan kadının en büyük sorunu olan çocuk bakımı için "doğal kreş" yöntemi gündeme eldi. Torunlarına bakan büyükannelere prim desteği tartışılıyor

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın çalışan kadınların çocuklarına anneanne ve babaanneleri tarafından bakılması için önerdiği "doğal kreş" modeli iş dünyasında karşılık buldu. Patronlar, Bahçıvan'ın aile büyüklerine devletin prim, teşvik vererek, bu işi çözebileceğine dair açıklamasına "Gerekirse biz de ebeveynlere prim veririz" diyerek destek verdi.

BÜYÜK İŞLETMELER İÇİN UYGUN

Talu Tekstil'in Genel Müdürü Mustafa Gültepe, "Biz zaten bir kısım çalışanımıza 600 TL'lik kreş ücretinin yarısını destek olarak veriyoruz. Anneanneye 150-200 TL gibi bir prim talebi olursa bu yöntem de gayet mantıklı" dedi. Fabrikalarında çalışan 800 işçinin 600'ünün kadın olduğu belirten Gültepe, "Anlaşmalı olduğumuz kreşler var. Ama evde büyükler tarafından bakıma da belli limitlerde sıcak bakarız" dedi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, kadın istihdamının yüzde 44 oranı ile en yoğun olduğu sektörlerin başında tekstilin geldiğini söyledi. Tanrıverdi büyük işletmelerin zaten kreş açma zorunluluğunu olduğunu belirterek, "Bu işletmeler için anneanne ve babaannelere prim vermek uygun. Ancak küçük işletmeler için maliyet artırıcı bir unsur olabilir" dedi.

Evde bakım Türk aile yapısına son derece uygun

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, kadın istihdamı konusunda iyi niyetli, teşvik edici düzenlemeler olduğunu söyledi. Bu noktada kadının istihdamdan uzaklaşmasına da yol açabilecek düzenlemelerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Bahçıvan, şunları anlattı: "Özellikle doğum izninin uzaltılmsına yönelik kararlar bu noktada büyük önem taşıyor. Bu kadar uzun süre işten uzak kalan bri tekrar işe döndüğünde bazı sıkıntılar yaşayabilir. Bunu iki veya üç doğumla da birleştirdiğiniz zaman bu işin realist bir yaklaşımla tutması çok mümkün değil." Devletin de kadın çalışanlara birtakım katkılar sunması gerektiğini söyleyen Bahçıvan, "Kreş bunun için bir uygulama olabilir. Türkiye'deki farklı aile bağlarını biraz prime döndürerek, bu konuda birtakım çalışmalar yapmak mümkün. Örneğin anneannelere, babaannelere yardım yapılarak çocukların bakımı konusunda kadınların üzerindeki yük hafifletilebilir. Bu konuda babaanneler ve anneanneler teşvik edilebilir" diye konuştu.

DESTEK VERİLMELİ

APS Tekstil'in patronu Osman Benzeş de Merzifon'daki fabrikasının kreşinde 30 çocuk olduğunu söyledi. Kreşi olmayan fabrikalar için büyük annelerin primle desteklenmesinin mantıklı olduğunu söyleyen Benzeş, "torun bakmak istemeyenler için teşvik edici olur" yorumunu yaptı. Çocukların kreşlerde evde göremeyeceği kalitede eğitim aldığını vurgulayan Benzeş, "İmkânı olan işletmeler kreş açmalı. İmkânları yoksa da doğal kreşe destek versinler" dedi.

KAYNAK: SABAH