Doğalgazda çok büyük indirim olabilir!

Kuzey Irak ile yapılacak anlaşma çerçevesinde doğalgazın fiyatı, Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden neredeyse yüzde 50 ucuz olacak

Doğalgazda çok büyük indirim olabilir!
Doğalgazda çok büyük indirim olabilir!
GİRİŞ 27.11.2013 07:54 GÜNCELLEME 27.11.2013 09:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) arasında imzalanacak enerji anlaşmasında son viraja girildi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin bugün Ankara'ya gelmesi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşmesi bekleniyor.

Görüşmede hazırlanan anlaşma taslaklarının ele alınacağı öğrenildi. Nihai imza için tüm detayların tamamlanması beklenecek. Anlaşma taslağı doğalgaz, petrol arama üretim ve boru hatları temelleri üzerine kurulu. Türkiye'nin şu anda iç tüketiminin yüzde 40'ına denk gelen 20-30 milyar metreküplük doğalgaz, anlaşma kapsamında Türkiye'ye gelecek.

Doğalgazın fiyatı ise, Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden neredeyse yüzde 50 ucuz olacak. İlk gazın 2017'de gelmesi beklenirken; Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak.

100 MİLYARLIK İMZA

Anlaşmaya göre; Türkiye'de kurulan Turkish Energy Company (TEC) şu anda 13 farklı petrol sahasında çalışma yapacak. Böylelikle Türkiye petrol ihtiyacının önemli bir kısmını Kuzey Irak'tan karşılayacak. Bir uzman, anlaşmayı, "Tek kalemde imzalanan en büyük enerji anlaşması" diye nitelerken; mali boyutunun da 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.(Takvim)

YORUMLAR 12
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    benzin. benzin i pahalı diyoruz bakkaldan ekmek almaya arabayla gidiyoruz ya ucuz olsa ne olacak
    Cevapla
  • ibrahim 10 yıl önce Şikayet Et
    ne indirimi Allah aşkına. Adamlar ucuz alır aynı fiyata satar. Devlete kaynak lazım adamlara para yetmiyor arkadaşlar. Vergi geliri 2 katına çıkar işte :) fena mı..
    Cevapla
  • servet AYDIN 10 yıl önce Şikayet Et
    kdv . Petrol zaten ucuz %61 kdv oranını saymazsak 100 tl benzının 61 tl si vergi :)
    Cevapla
  • sirin sirin 10 yıl önce Şikayet Et
    Fransa İtalya örneği. Arkadaşlar, petrolün çıkarıldığı kuyunun ya da coğrafyanın ille sahibi olmanız gerekmez. Fransız İtalyan firmalarının Libyada afrika ve arap ülkelerinde çıkardıkları petrol o derece fazla ki adeta petrol üreten ülkeler kadar ellerine hazır petrol geçiyor. Yani kendi iç tüketimlerini bile karşılayıp dış dünyaya satacak kadar petrolleri oluyor ellerinde. Bu anlamda Kuzey Irak, Güney Irak bizim olmasa da petrolü çıkartıp nakleden pazarlayan firma olmak petrol kuyusunun sahibi olmaktan daha kritik ve karlı. Teknolojiniz yetişmiş insan gücünüz ve siyasi/ekonomik hükümet desteğiniz kaynağınız varsa yürüyün gidin arkanıza bile bakmayın. Kuzey Irak bizi petrol ve doğalgaz ihraç eden ülkeler sınıfına rahatlıkla sokar. Transit boru hatlarından fazlasına imkan tanır.
    Cevapla
  • Göktuglu Alaybeyi 10 yıl önce Şikayet Et
    Ölme eşşeğim ölme. 2017 senesinde gelecekmiş. Yani 4 yıl sonra. O tairhe kadar bölgede o hat sağlam kalırsa, amcalarda ya rusya öyle satıyor biz size niye böyle satak demezlerse, başbakanda kar çoğaldı bunnla başka açıkları kapatalım demezse, se sa se filan filan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle