Evinde temizlikçi ve bakıcı çalıştıranlar dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 'Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' kapsamında yürürlüğe giren ev işçilerine sigorta zorunluluğunda sıkı denetim başladı.

Evinde temizlikçi ve bakıcı çalıştıranlar dikkat!
Evinde temizlikçi ve bakıcı çalıştıranlar dikkat!
GİRİŞ 27.11.2013 06:35 GÜNCELLEME 27.11.2013 13:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

SGK ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, emniyet güçlerinin de desteğini alarak evlerde kaçak temizlikçi veya bakıcı arıyor.

Sabah'ın haberine göre; Kesilen cezalar ise on binlerce lirayı bulabiliyor. Bireysel şikâyetler ise SGK baskınlarının ana nedenini oluşturuyor. Vatandaşların evlerinde çalıştırdığı kişileri 1 günlük dahi olsa sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade eden sosyal güvenlik uzmanları, "Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin 4817 Sayılı Kanun gereğince çalışma izni alması, işverenleri tarafından sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor" açıklamasını yapıyor.

GİRİŞİMCİYE FIRSAT YARATTI

Türkiye'de evlerde temizlik ve gündelik işlerde çalışan yaklaşık 700 bin kişi bulunuyor. Bunların sigortalanması için birçok yeni uygulama hayata geçiyor. Örneğin bu konuda sigortalama hizmeti veren şirketler en kolay yöntem. Bunlar cüzi ücretlerle hizmet veriyor. Gündelikçilerin primleri ev sahibi tarafından ödeniyor.

GÜNDELİK ÇALIŞANA KART GÜNDEMDE

Yakın zamanda 'gündelikçi kart' olarak nitelenen yeni bir uygulamanın da hayata geçmesi bekleniyor. Bu sisteme çalışanlar İŞKUR'a kayıt olup bir kart temin edecek. Böylece kişiler SGK'ye bildirim ve her ay düzenli beyanname gibi zorunluklardan kurtulacak.

ALO 170'E ŞİKAYET EDİLİYOR

Evde sigortasız işçi denetimlerinin artmasında şikâyetler etkili oluyor. Bu konuda hayata geçirilen Alo 170 hattına hergün bine yakın ihbar geliyor. İhbarı yapanlar ise genellikle komşular veya çalışanın kendisi oluyor.

YORUMLAR 3
  • ahmet enes 10 yıl önce Şikayet Et
    Gündelikçiler eskisi kadar ellerine net ücret geçmesini beklemesin artık.. o kadar parayı vergi ssk olmadığı için alıyorlar.illa sgk isterse anca yarısını alır.maliyeninde doğuda binlerce vergi vermeyen şirketi bırakıp bu işlere kafa patlatması yazık.hergün yeni bir bürokratik külfet haberi okuyoruz.evde sgk lı çalıştırmak için neler yapılacağını biliyormusunuz? İstanbul gibi nüfuslu bir yerde işten izin alıp sgk vs dairelerde iş yaptırmak kolay mı? bizden kzandığı bu paalarında hesabını adam gibi versinler.ben sgk hizmetlerinden memnun değilim.2 binlira her ay kuruma ödeyeceksin ama özel hastanlerdeki hizmet gibi bir hizmetten yararlanmak için özel sağlık sigortası yaptıraxaksın.devlet önce kafasını bu işlere yorsun.sağlık ocağına kayıt için bile uğraştıyorlar.adresim belli sağlık ocağı belli.otomatik atmaları gerekiyor.beni 1200 km ötede bir şehirdeki sağlık ocağına yazmalarına ne dersiniz? :))
    Cevapla
  • Vatan Sever 10 yıl önce Şikayet Et
    Gün Doğdu. Evin içinde çalışmak, çalıştırılmak insanlar arası bir dayanışma gibi algılanabilir. Mesela komşunun komşusuna yardım etmesi gibi.Sonuç olarak parada verilebilir. Zengin olan keyf-i olarak çalıştırır, gariban hasta olan mecburiyetten, yiyeceğinden kısarak çalıştırır. Bunlarıda ayırmak gerekli. Bu sigorta uygulaması, polis desteği alınması, pek doğru bir uygulama değil bence. Birbirlerini çekemeyen insanlar, birbirlerini şikayet ederler. insanlar arasına nifak sokulmuş olur. insanlar arası bağların zaten tükenme noktasına geldiği bu günlerde.
    Cevapla
  • gizemces 10 yıl önce Şikayet Et
    ev hizmetleri. ev hizmetlerinde çalışan kişiler gündelikçi gelenler zaten normalin üstünde bir ücret alıyorlar oysa bir fabrikada işçi onun aldığı ücretin çok altında çalışıyor kıyasladığınız da gündelik çalışanlar kendi sigortalarını yatırma şansı varken bunu ödemiyorlar bizim burada gündelik 100 tl ev temizliği ve yapılan iş belli
    Cevapla