Hükümetten sürpriz kıdem tazminatı teklifi

13 milyon işçiyi yakından ilgilendiren kıdem tazminatı görüşmelerinde sürpriz bir teklif geldi. İşte hükümetin masaya koyduğu yeni teklif...

Hükümetten sürpriz kıdem tazminatı teklifi
Hükümetten sürpriz kıdem tazminatı teklifi
GİRİŞ 18.11.2013 12:06 GÜNCELLEME 18.11.2013 12:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye'de tüm çalışanları ilgilendiren, hükümetin üzerinde çalıştığı kıdem tazminatı fonunda sürpriz gelişme... Çalışma Bakanlığı, kıdem fonu kesintilerinin yüzde 25'inin, tıpkı bireysel emeklilikte olduğu gibi devlet tarafından üstlenilmesi ve fonun bir bölümünün de "işsizlik fonu kesintilerinden" karşılanması formülünü geliştirdi.

Çalışma Bakanlığı'nın çalışması, hükümet ile işçi temsilcileri arasında geçen hafta gerçekleşen ve uzlaşmazlıkla sonuçlanan bir dizi görüşmenin ardından ortaya çıktı. Geçen haftaki görüşmelerde sendikalar, "13 milyon çalışanın kıdem tazminatını konuşmayız" argümanıyla, masadan kalkmışlardı.

30 GÜNLÜK KIDEM DÜŞMEYECEK

Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı formül, daha önce kamuoyuna yansıyan "kıdem tazminatı 11 ila 22 gün üzerinden ödenecek", formülünden farklı olarak 30 günlük kıdem üzerinden oluşturuluyor.

Hükümet, bu yeni formül ile tüm kesimlerin taleplerini karşılamayı amaçlıyor. Bu çerçevede:

* İşçi sendikalarının ısrar ettiği "30 günlük kıdem düşmesin" talebi karşılanacak
* İşveren kesiminin "30 günlük kıdem yükünün tümü bize ağır gelir" itirazı, yüzde 25'lik devlet katkısı ile ortadan kaldırılacak
* Ayrıca, işsizlik fonu kesintilerinin bir bölümü de kıdem fonuna çekilecek. Böylece işçi ve işverenin mevcut sistemde ödemekte oldukları kaynak, kıdem fonuna aktarılmış olacak.

Yeni formül çerçevesinde sistem şöyle işleyecek;
* 30 günlük kıdemin verilebilmesi için brüt maaştan aylık yüzde 8.3'lük kesinti yapılacak
* Bunun yüzde 25'ini, yani 2 puanını devletin karşılayacak
* 2 puanı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan gelecek
* 4 puanı da işverenler tarafından kıdem primi olarak yatırılacak.

BİREYSEL EMEKLİLİK GİBİ

Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı formüle hükümetin ekonomi yönetiminin de, "devlet bireysel emeklilik sistemine halihazırda yüzde 25 katkı yapıyor. Kıdem fonuna da aynı şekilde katkı sağlanabilir" argümanıyla ikna edildiği öğrenildi. Bu çerçevede, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da kıdem fonu kesintilerinin yüzde 25'inin devlet tarafından üstlenilmesi ve işsizlik sigortası kesintilerinin bir bölümünün kıdem fonuna aktarılmasına yeşil ışık yaktığı belirtildi.
Bürokratlar, İşsizlik Sigortası Fonu'nun bu sistemden zarar görmeyeceğini zaten fonda 68.5 milyar lira para biriktiğini, dolayısıyla işveren payının kıdem tazminatı sistemine kaydırılmasının fonu ciddi anlamda zayıflatmayacağını vurguluyorlar.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 12
  • cuneytakar 10 yıl önce Şikayet Et
    madem işçiyi düşünüyorsunuz. o zaman geçici işçiler hakkında yasa çıkarırsınız.eger devletin paraya sıkışıklığı yoksa tabi.görüyorum kaynak arama çabasında devlet malumunuz satacak biyer kalmadı.e suyu tükendi öyle yol yapma toki yapma ile demek olmuyormus bu işler.kimsenin kıdem tazminatını kimsenin hesabından ödeyemezsiniz kardes sırf işverene yardakcılık olsun diye.haram olur yeyemezsiniz damatlarınızı ogullarınıza aldıklarınızı satın.yada özel sektör için yasa çıkartın kıdem tazminatı fonuda işsizlik sigortası gibi çok geçmez baska yerlere kayar aha çizdim buraya
    Cevapla
  • serkan demirel 10 yıl önce Şikayet Et
    İmf ye borç verecek durumda olduğu iddaa edilen güzel ülkem. Devlet bu girişimleriyle aslında ekonominin ne kadar kötüye gittiğini kaynakların tükendiği bu nedenlede hazinede kalacak tazminatlarla yeni kaynaklar oluşturmanın peşinde olduğunu anlatıyor bizlere. ama bakanımızı takdir ediyorum çok zekice keşfedilmiş bir kaynak bulma operasyonu hem kimseyide rahatsız etmeden tereyağından kıl çeker gibi olacak bu iş. ama sayın bakan şu bağkur borçlarını nasıl kapatacaz şeker hastasıyım hastaneye gidemiyorum ilaç alamıyorum işlerim kötü kazandığımı devlet vergi olarak benden alıyor suriyelilere yağdırıyor suriyeli bedava ameliyat olabiliyor türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan ben ise hastaneye adımını atamıyor vergi veren ben hastaneye bağkur borcundan dolayı gidemeyen ben bu adaletmi siz karar verin.
    Cevapla
  • ÖZCAN TEKİN 10 yıl önce Şikayet Et
    30 gün üzerinden ise zarardayız... Kıdem tazminatı hesaplaması 30 günlük brüt en son ücrete düzenli ödemeler ekleme yapılarak hesaplanır. Yani düzenli ödenen ikramiyeler, yakacak vb sosyal yardımlarda hesaba katılır... türkiye de bir çok sendikalı işyerinde asgari ücret + 120 gün ikramiye+yakacak+bayram parası vbvb ödemeler var buna göre normal şartlarda yıllık 1500 tl kıdem yazminatı hesaplanması gereken kişiye 1000-1100 tl hesaplanmış olacak. 10 yıllık çalışan için kayıp 4-5 bin tl olacaktır.
    Cevapla
  • NEDİM KURNAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    bize bunlarla gelin. yıllık tazminatı 15 güne düşüreceğiz.15 yıl alamayacaksın falan yanlış şeyler.ben fon'a taraftarım enazından garantide olur tazminatım..işveren alavere dalavere edip iç ediyor zaten şuan ki sistemde.
    Cevapla
  • TUNCAY AĞBABA 10 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet Bey' e. Ahmet Bey, Tepkinizde belki haklı olabilirsiniz. Yalnız kaş yapayım derken göz çıkartılmıyor mu? Devletin karşılayacağı kısmı işsizlik sigortasından finanse etmek demek o paranın bizlerden alması demektir. Bizlerin maaşından kesiliyor bu fondaki paralar. Bizim paramızı bize geri verecek. Ayrıca brüt maaştan da kesinti yapılacağı söyleniyor. Siz bir hak kazanalım istiyorsunuz ama kendinize pranga vurduruyorsunuz. Devlet ilk başta işsizlik sigortasında toplanan paraları dağıtsın. Kıdemi kusur kalsın. Diyorlar ki taşeron işçiler kıdem alamıyor yok giriş çıkış yapılıyor vb. O zaman gidersin onlara özel yasa çıkartırsın onların kıdemini ve sosyal haklarını garanti altına alırsın. Eğer ki böyle bir yasa çıkarılsın anayasa mahkemesine ilk müracaat edenlerden olurum. Bu hak almak değil köle olmaktır. Saygılarımla...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle