D-8'in hedefi marka oluşturmak

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin 2018 yılına kadar 500 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

D-8'in hedefi marka oluşturmak
D-8'in hedefi marka oluşturmak
GİRİŞ 07.11.2013 11:36 GÜNCELLEME 07.11.2013 11:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Musavi, D-8 (Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya) ülkelerinin 2012 yılı sonu toplam ticaretlerinin 1,8 trilyon dolar olduğunu, 35 trilyon dolarlık dünya ticaretinden yüzde 5,2 pay aldıklarını söyledi.

D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin 2012 sonu itibarıyla 150 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 1,8 trilyon dolarlık ticaretin içinde yüzde 8,2 pay alındığını kaydeden Musavi, "Bu kadar büyük potansiyeli olan ülkelere daha büyük ticaret rakamları yakışır. Nitekim 2008 yılında devlet başkanları tarafından kabul edilen yol haritasına göre bu rakamın 2018 yılına kadar 500 milyar dolara yükseltilmesi hedeflendi" dedi.

Musavi, 500 milyar doların çok büyük bir rakam gibi görünmesine rağmen gerçekleşmesinin imkansız olmadığını vurgulayarak, temel unsuru özel sektörün oluşturduğunu, özel sektörün marifeti ve aynı zamanda D-8 içinde yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması, vize ve gümrük anlaşmalarının sağlayacağı fayda ile bu rakama ulaşılabileceğini belirtti.

- "Türkiye'ye büyük görev düşüyor"

Gelecek yıl Türkiye'de yapılacak D-8 Devlet Başkanları Zirvesi'nin bir dönüm olacağını düşündüğünü dile getiren Musavi, "Üye ülkelerin tamamı ikişer yıl dönem başkanlığı yaptı. Sıra tekrar Türkiye'ye geldi. Önümüzdeki sene Türkiye dönem başkanlığını devralacak. Böylece benim tabirimle D-8 tarihinde ikinci devre başlamış olacak" diye konuştu.

Dönem başkanlığının sadece siyasi bir başkanlık olmadığını, aynı zamanda özel sektörün de dönem başkanlığını devralacağını, böylece Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun D-8 Odalar Birliğinin dönem başkanlığını yapacağını bildiren Musavi, "500 milyar dolarlık hedefe ulaşmadaki temel unsur özel sektör. Burada Türkiye'ye büyük görev düşüyor. Özel sektörü Türkiye'nin öncülüğünde daha aktif hale getireceğiz" ifadesini kullandı.

- Ortak marka konusu

Musavi, D-8 markası oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, bu konuda hazırlanan raporun önümüzdeki aylarda yapılacak D-8 Sanayi Bakanları Toplantısı'nda sunulacağını söyledi.

"Bir D-8 markası oluşturmak istiyoruz, bu otomobil, uçak, uydu veya çimentoda olabilir" diyen Musavi, şöyle devam etti:

"Endonezya, Türkiye ve Malezya'nın uçak sanayisinde geldiği durum çok iyi. Endonezya uçak sanayinde dünyanın sayılı ülkelerinden. Türkiye'de, Türk Havacılık Sanayi (TAI) büyük bir potansiyele sahip. Aynı zamanda uydu üretimi... Türkiye kendi uydusunu üretti. İran ve Malezya'nın da kendi uydusu var. Ortak bir uydu projesini konuşabiliriz. Otomobil, çimento konularında da ciddi ortaklıklar düşünülebilir. Bütün bu konularda hazırlanan rapor Sanayi Bakanları Toplantısı'nda sunulacak."

- D-8 genişleyecek mi

D-8'in genişlemesi konusunda tüzükte herhangi bir kısıtmanın bulunmadığını, kapıların tüm ülkelere açık olduğunu belirten Musavi, örgüte girmek isteyen ülkeler de bulunduğuna dikkati çekti.

Yeni üye alımı konusunda seçici davranacaklarını vurgulayan Musavi, "Yeni alacağımız üye bize gaz pedalı mı olacak, yoksa fren pedalı mı? Yeni üye alırken buna dikkat edeceğiz. Amacımız bizi daha ileriye taşıyacak ülkeleri örgüte dahil etmek" dedi.

- Arap Baharı

Arap baharına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Genel Sekreter Musavi, Arap baharı ile İslam dünyasında yeni bir döneme girildiğini söyledi.

İslam dünyasındaki işbirliğinin ve ikili ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini anlatan Musavi, "Yeni dönemle ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü devletler artık daha açık politikalar izliyor. Dünya ile entegre olmaya başladılar. Ben yeni bir dönemin başladığına inanıyorum" diye konuştu.

D-8 ülkelerinden Mısır'da yaşananlara değinen Musavi, Mısır'ın zor bir dönemden geçtiğini fakat önümüzdeki dönem istikrara kavuşacağını inandığını ifade etti.

Musavi, "Mısır istakrarla birlikte D-8'in içinde daha aktif olarak yer alacaktır. Mısır ile daha ileriye gideceğimize inanıyoruz" görüşünü dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • metinistanbul 10 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli cennet mekan Erbakan kurmuştu D8'i . Rahmetli Erbakan ileri görüşlü oldugundan bi ülkenin ağır sanayi hamlesi ve ahlak maneviyat ile kurtulacagını söylerdi. Savunan Adam değerini insanlarımız anlayamadı ama zamanla anlayacaklar mumla arayacaklar seni.
    Cevapla