BMC'de 'Kirpi' üretimi tekrar başladı

Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için büyük önem taşıyan mayına dayanıklı araç Kirpi'nin üretimini üstlenen BMC'de üretim, aylar sonra yeniden başladı.

BMC'de 'Kirpi' üretimi tekrar başladı
BMC'de 'Kirpi' üretimi tekrar başladı
GİRİŞ 06.11.2013 13:23 GÜNCELLEME 06.11.2013 13:23

Üretim bandında yarı mamul halde bekleyen 20 Kirpi'nin tamamlanması için 100 işçiye işbaşı yaptırıldığı öğrenildi.

Finans sıkıntısı sebebiyle uzun süre işçilerine ödeme yapamayan, daha sonra da TMSF tarafından el koyulan BMC'de, işçilerin 28 aylık alacaklarının taksitlendirilmesinin ardından ilk olarak bakım onarım bölümünde çalışan 50'ye yakın işçi, fabrikayı yeniden üretime hazır hale getirdi. Ardından da Kirpi'lerin imal edildiği bölümdeki 100 işçi işbaşı yaptı. İşçilerin, üretim bandında yarım kalan 20 Kirpi'nin tamamlanması için çalıştığı belirtildi. Bu gelişmeler, işbaşı yapmayı bekleyen diğer işçileri ve BMC'ye yan sanayi olarak hizmet veren şirketleri de ümitlendirdi.

Metal İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, uzun süredir üretim olmaması sebebiyle TMSF yönetiminin, ilk olarak Kurban Bayramı'ndan önce bakım onarımcıları için çağırdığını söyledi. Tosun, yaptığı açıklamada, "Bakım onarımcı arkadaşlar, fabrikayı üretime hazır hale getirdi. Ardından Kirpi'lerin üretildiği bölümde çalışan yaklaşık 100 işçi işbaşı yaptı. Yarı mamul haldeki 20 Kirpi'nin tamamlanması için üretim başladı. Kirpi'lerin ay sonunda teslimatı planlanıyor." dedi. BMC'de geçmiş yönetim tarafından çalışana ücret verilmediği gibi yan sanayiye de maalesef ödeme yapılmadığını, ürünü hazır hale getirmek için gerekli olan en önemli unsurun işgücü ve yedek parça olduğunu aktaran Şube Başkanı Tosun, "Çalışan bin 400 işçi ve 400 memurun geriye dönük maaşları için TMSF ile anlaşılarak protokol imzalandı. Satış yapılınca alacakların tamamı ödenecek. Şimdi de malzeme akışını aktif hale getirmek için yan sanayiyle görüşme ve anlaşma yoluna gidiyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde üretim rakamları ve çalışan sayısının daha da artarak, üretimin bir nebze daha hızlanacağını tahmin ediyorum." şeklinde konuştu. BMC'nin ülkenin en önemli savunma aracını yaptığını, 50 yıllık bir çınar ve istihdam açısından önemli bir değer olduğunu vurgulayan Tosun, kendilerine TMSF'nin satış için 26 Kasım 2013'te ihale yapacağı bilgisi geldiğini sözlerine ekledi.

TEDARİKÇİLERE İHTİYAÇ LİSTESİ GÖNDERİLDİ

BMC'ye uzun yıllar yan sanayi hizmeti veren Dekorsan Finans Müdürü Süleyman Karatay da gelinen noktayı olumlu bulduğunu belirtti. İşlerin eski haline dönmesi için küçük çaplı kımıldanmalar olduğunu ifade ederek, "Fabrikadan bize, ihtiyaç olan malzeme listelerini geçtiler ancak henüz bir alım olmadı. Gelecek haberi sabırsızlıkla bekliyoruz. Malzeme temini başlayınca alacaklar için de görüşmelere başlayacaklarını belirttiler." dedi. BMC'de ciddi bir alacakları bulunduğunu, bunun yanısıra uzun süredir bekleyen ciddi mamul stokları olduğunu söyleyen Karatay, "İnşallah fabrika eskisi gibi çalışır, biz ve bizim gibi yan sanayi firmaları da malzeme satarız." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN