Sendikaların kıdem tazminatı görüşleri

Türk-İş işçi haklarında geriye gidecek en küçük kıdem tazminatı düzenlemesini genel grev nedeni sayacaklarını belirtirken, Hak-İş devlet garantili fona 'evet' diyebileceklerini bildirdi. TİSK ise taslağın tarafların dışında hazırlandığını ifade etti.

Sendikaların kıdem tazminatı görüşleri
Sendikaların kıdem tazminatı görüşleri
GİRİŞ 04.11.2013 11:10 GÜNCELLEME 04.11.2013 11:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Erdoğan Süzer'in haberi

Kurulması düşünülen "Kıdem Tazminatı Fonu" için aralarında uzlaşma beklenen işçi ve işveren sendikalarından, İzmir'de "uzlaşmazlık" mesajı geldi.

'Orta yolu bulmalıyız'

5. İzmir İktisat Kongresi'nde Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik'in katıldığı oturumda kıdem tartışıldı.

Acar kıdem tazminatı konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, "Kıdemi işçilerimiz için çözmemiz lazım İşverenlerimizi de işçileri de mağdur etmeyecek bir orta yolda buluşabileceğimizi ümit ediyorum. Biz buna karşıyız anlayışı değil, biz bunun buralarına karşıyız, bunun bu şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz şeklindeki bir yaklaşımla bu sorunu da çözeceğimize inanıyorum" dedi.

'Grev nedeni olur'

Bu çağrının ardından söz alan işçi ve işveren sendikalarından beklenen destek gelmedi. Türk-İş Genel Sekteri Kavlak, bu konuda Türk-İş Genel Kurulu'nda alınan kararı hatırlatarak, "İşçinin kıdem tazminatına dokunan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz. Kıdemde geriye gidiş girişimini genel grev sebebi sayarız. Dolayısıyla bu konuda hiçbir değerlendirmede bulunmanın anlamı yoktur" dedi.
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da insan onuruna yakışır iş kavramının lügatten çıktığını belirterek, şunları söyledi:

Devlet garantisi

"Kıdem tazminatını bütün çalışanların alabileceği ve bunun doğrudan hizmet akdiyle de bağlantısını kesecek yeni bir modelin inşa edilmesini istiyoruz. Bunu yaparken de var olan haklarımızın geriye götürülmesine tahammül etmeyiz. Bu haklara yenileri ilave edilerek bu modelin hayata geçirilmesini istiyoruz. Buradaki amaç bütün çalışanların çalıştıkları sürelerle orantılı olarak kıdem tazminatını alabilmesidir. Devlet garantisi olmadan herhangi bir teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Kıdemin işverenden nasıl tahsil edileceği belirsiz bir sistemi kabul edemeyiz."

'Bizi dinlemeden karar verilemez'

TİSK Başkanı Kutadgobilik ise kıdemle ilgili çalışmalar hakkında yeterince haberdar olamadıklarını eleştirdi. Yapılan taslakların yeterince tarafların görüşlerini yansıtmadığını belirten Kutadgobilik, "İşçiyi işvereni dinlemeden karar almak doğru değildir" dedi.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR 2
  • ayten 8 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen işçiyi korumakla kazanılmış haklarımızı dokunmadan bize verilsin bundan sonra kazanılan haklar oturun kaybı olmadan düşünürsen yasa tasarisi
    Cevapla
  • pr0fes0r 10 yıl önce Şikayet Et
    Kazanılmış haklar.. sigorta başlandıcı itibariyle şu an çalışmakta olan işçi kısmının kazanmış olduğu hakları mesela 10 yıl veya 3600 iş günü nü doldurmuş olan kişilerin hakları kendilerine verilip yeni düzenlenecek olan yasa ile devamı sağlanacaksa neden olmasın ama gelgelelim 10-15-20-25 yılını doldurmuş emekliliğine az bir zaman kalan veya doldurmuş çalışan kişiler kazandıkları kıdem tazminatını alsın sonrasında kendilerini fona devreden yasaya uygun olarak çalışmalara 0 dan başlayarak deva etsin.Böylelikle kimsenin kıdem tazminatına dokunulmamış ve hak kaybı da olmamış olur.şu haliyle geçecek yasa tasarısı bir çok işçinin karşı çıktığı bir durum.Üzerinde yapılacak değişiklikler bile hak kaybı yaratacak endişesi işçiyi fazlasıyla düşündürüyor ister istemez o da elindeki seçme kozunu ona göre ortaya koyacaktır.
    Cevapla