Ev hanımlarını patron yapacak kredi

Hazine, yatırım ve iş ortamını desteklemek amacıyla üç yeni model üzerinde çalışıyor. Ev hanımlarına mikro kredileri yaygınlaştırmayı planlayan Hazine, teknolojiye yönelen fonlara da destek verecek. Ayrıca kira sertifikasını büyük projelere de açacak.

Ev hanımlarını patron yapacak kredi
Ev hanımlarını patron yapacak kredi
GİRİŞ 03.11.2013 14:29 GÜNCELLEME 03.11.2013 14:29

Ercan Baysal'ın haberi

Yatırım ve iş ortamını artırmak, büyümeyi desteklemek amacıyla Hazine kesenin ağzını açıyor. Hazine Müsteşarlığı, üç yeni model ile hem reel sektörü destekleyecek hem de girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracak. Bu kapsamda öncelikli olarak ev hanımları ve genç girişimciler için mikro krediler yaygınlaştırılacak. Fonların Fonu modeli ile teknoloji yüksek yatırımlara destek veren ve arge çalışmalarını destekleyen fonlara Hazine tarafından destek sağlanacak. Üçüncü finansman modelinde ise kira sertifikası (sukuk) büyük projelere de açılarak yaygınlaştırılacak.

Mikro finans desteği

Hazine'nin üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre ev kadınları ve işsizler başta olmak üzere küçük sermayelerle kendi işini kurmak isteyenlere ekonomiye katkı sağlamaları amacıyla mikro finans desteği sağlanacak. Hazine'nin mikro finansmana destek verebilmesi için yasal bir alt yapı oluşturulacağını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi "Üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Yasal alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra gelecek yıl hükümetin gündeminde olacak" dedi.

Teknolojiye fonların fonu

Hazine Müsteşarlığı teknolojiye yönelik yatırımlar için kesenin ağzını açıyor. Hazine kaynaklarından edinilen bilgilere göre gelecek yıl gündeme gelecek konuların başında teknolojiye yönelik destekler ön plana çıkıyor. Bu kapsamda 'fonların fonu' modeli ile teknoloji yüksek yatırımlara ilk aşamada destek veren ve ar-ge çabalarını destekleyen fonlara, Hazine'nin de fon desteği sağlanması öngörülüyor. Hazine bürokratları çerçeveyi belirleye yönelik çalışırken kaynak aktarım formülü üzerinde kafa yoruyor. Hazine'nin 'Ülke Fonu' kurulmasına yönelik herhangi bir çalışmasının da olmadığı öğrenildi.

Projelere kira sertifikası

Son iki yıldır önemli bir finansman aracı olan kira sertifikası büyük projelere de açılıyor. Hazine yönetimi kira sertifikasını sadece bütçenin finansmanında değil, proje finansmanında da yaygın hale getirmeyi hedefliyor. Bugüne kadar Hazine'nin dışında özel sektör yedi kez kira sertifikası ihracıyla kaynak sağladı. 2012 yılında ilk defa kamu tarafından yurt içi piyasada 1.6 milyar TL, yurt dışı piyasada 1.5 milyar dolar, 2013 yılında ise 3.3 milyar TL ve 1.3 milyar dolar tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.

KAYNAK: STAR GAZETE