Yabancılar sırada! Litresi 60 liradan satılıyor..

Astımdan kansere kadar birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen ve ilginin son yıllarda arttığı eşek sütünün litresi 60 liradan alıcı buluyor

Yabancılar sırada! Litresi 60 liradan satılıyor..
Yabancılar sırada! Litresi 60 liradan satılıyor..
GİRİŞ 24.10.2013 12:07 GÜNCELLEME 24.10.2013 12:35
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Astımdan kansere kadar birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen eşek sütüne ilgi giderek artıyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan girişimci Mehmet Ali Yalçın, Antalya'nın Kepez ilçesinde ve İstanbul Çatalca'da kurduğu iki çiftlikte eşek, at ve deve sütü üretimi yapıyor.

1998 yılından beri Antalya ve Bodrum'da turistlere eşek ve deve safarisi yaptırdığını belirten Yalçın, eşek sütü üretimine başlama hikayesini şöyle anlattı: "Otellerde Türk gecelerine gittiğimizde eşek sıpasını görenler (bize eşek sütünden verebilir misiniz) diyorlardı.

(Ne yapacaksınız) diye sorduğumda eşek sütünün birçok hastalığa faydalı olduğunu söylüyorlardı. Biz de veriyorduk, öyle para pul falan almıyorduk. Talep arttıkça ve basın yayın organlarında faydalarına yönelik haberleri görünce eşek sütü üretmek için geçen yıl dişi eşek toplamaya karar verdim." İstanbul Çatalca'da 110, Antalya'daki çiftliğinde ise 90'a yakın dişi eşek bulunduğunu bildiren Yalçın, ayrıca 10 at, 12 de deve beslediğini kaydetti.



Eşeklerden 45-50'nin gebe olduğunu anlatan Yalçın, aralık, ocak gibi çiftliklerine yeni yavrular gelmesini beklediklerini söyledi. - Günde en fazla bir litre süt alınabiliyor Eşeğin çok fazla süt veremediğini, yeni doğum yapmış bir eşekten günde en fazla 1 litre, 4-5 ay sonra ise yarım litre süt alınabildiğini dile getiren Yalçın, sıpalı bir eşeğin yaklaşık 8 ay süt verebildiğini ifade etti.

Eşek sütünün litresini 60 liradan sattığını ve Türkiye'nin her yerine süt gönderdiklerini belirten Yalçın, "Sütü sağıp süzüyoruz, uzak bölgelere dondurup buzlu kutularda gönderiyoruz. Günübirlik gidebilen yerlere ise dondurmadan gönderiyoruz" dedi. Yurt dışından da çok fazla talep aldıklarını anlatan Yalçın, sütü ulaşım sorunları nedeniyle gönderemediğini vurguladı. Yalçın, "Almanya'dan bir firma litresi 50 avrodan günlük 50 litre süt istedi. Sıvı yasağı olduğu için uçakla gönderemiyoruz. Kargo ile ulaşım da geç oluyor" diye konuştu. Yalçın, eşek sütü üretiminin çok karlı bir iş olmadığını birçok kez bırakmak istediğini fakat talepler nedeniyle üretime devam ettiğini kaydetti. İtalya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde eşek sütü üretiminin çok revaçta olduğunu, Yunanistan hükümetinin eşek sütü üreticilerini destekleme kararı aldığına işaret eden Yalçın, "Eşeklerin bakımı zor ve masraflı. Devletin desteği olmadan işi döndürmemiz mümkün değil. Bize sahip çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.



- Anne sütüne en yakın süt

Anne sütüne en yakın süt olduğu bilimsel verilerle belirlenen eşek sütünün alerji, sindirim, kalp ve damar sistemi hastalıklarına iyi geldiği iddia ediliyor. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan eşek sütünün yaşlandırmayı geciktirici özelliği bulunduğu öne sürülüyor. Avrupa piyasasında buna yönelik krem, sabun ve şampuan gibi pek çok kozmetik ürün kullanıma sunulmuş durumda. Eşek sütünün astım ve bronşit hastalığının tedavisinde çok faydalı olduğu, ayrıca kolon kanserinin tedavisini hızlandırıcı etkisi bulunduğu öne sürülüyor. Sütün, sedef ve siroz gibi hastalıklarının tedavi sürecinde de olumlu etkisi olduğu da ileri sürülüyor

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Orhan Acar. Doğru söylüyorsun da ayetin tefsirini de okumak lazım.
    Cevapla
  • sadakad tde 10 yıl önce Şikayet Et
    insanın beslenme alışkanlıkları karakterini etkiler. maazallah sonrasını siz düşünün:)))
    Cevapla
  • Hiçkimse 10 yıl önce Şikayet Et
    sayın @ahmet gül, Fena mı ? bir kaç SANATÇIMIZ(!) daha olmuş olur.. - Fazıl - gibilerde MESUT olur :-). Ayrıca parklar başta olmak üzere bir çok yerde şişeden ziftlenip O SANATSAL EYLEMİ yapan baya bir ses SANATÇISI (!) var hali hazırda .. ha bir eksiiik ,ha bir fazla...
    Cevapla
  • Orhan Acar 10 yıl önce Şikayet Et
    .... Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, (ölmeden kesilmesi hariç); boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar hariç bütün hayvanların eti helaldir. Sadece her hayvan kurban edilemez. İnsan bazı hayvanların etlerini kendi nefsine haram kılmış olabilir. Bu o hayvanların haram olduğu anlamına gelmez.
    Cevapla
  • hasan kirazlı 10 yıl önce Şikayet Et
    ETİ HARAM VEYA MEKRUH OLANIN OLANIN SÜTÜ DE HARAM VEYA MEKRUH (HANEFİ MEZHEBİ) . İmam-ı Azam Hazretleri, "at etinin yenip sütünün içilmesine (haram) dememiş, ama (mekruh) olduğunu söylemekten de geri kalmamıştır." Böyle ictihadda bulunmuştur. İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed ise (mekruh değildir) demişler, "at etinin ihtiyaç halinde yenip kımızın da içilebileceği" içtihadında bulunmuşlardır. İmam Şafii Hazretleri de bu iki imamın görüşünü doğrulamıştır. Ama genel ictihad eti haram veya mekruh olanın sütü de haram ve mekruh kılınmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle