"Asrın Projesi''nin sloganları belli oldu

"Asrın Projesi" olarak gösterilen Marmaray, 29 Ekim'de gerçekleştirilecek açılış öncesi "Hayaldi gerçek oldu", "2 kıta 4 dakika" ve "Günde 1 milyon yolcu" gibi çeşitli sloganlarla kamuoyuna tanıtılacak.

"Asrın Projesi''nin sloganları belli oldu
"Asrın Projesi''nin sloganları belli oldu
GİRİŞ 23.10.2013 14:46 GÜNCELLEME 23.10.2013 14:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Marmaray, Cumhuriyet'in ilanın 90. yılının kutlanacağı 29 Ekim 2013'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.

Hizmete alınması için geri sayımın sürdüğü Marmaray'ın açılışı dolayısıyla hazırlanan 35 saniyelik reklam filmi, 26 Ekim Cumartesi günü televizyonlarda yayınlanmaya başlanacak.

Marmaray, şehirlerarası yollar, tünel girişleri, otoyollar ve köprülerdeki ışıklı tabelalarda, mavi zemin üzerine yazılan "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Marmaray hizmete giriyor", "Hayaldi gerçek oldu", 2 kıta 4 dakika" ve "Günde 1 milyon yolcu" gibi sloganlarla tanıtılacak.

Söz konusu sloganlar, Haydarpaşa Garı ile Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattındaki trene de yansıtılacak.

Bazı şehirlerde de billboardlarda söz konusu projenin açılışı ile yapım sürecindeki çalışmalara yönelik fotoğraflara yer verilecek.

Açılış töreninin gerçekleştirileceği 29 Ekim Salı günü ise gazetelerde Marmaray'a ilişkin ilanlar yayımlanacak.

- İki kıta denizin 60 metre altından birleşecek

Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, Ayrılıkçeşme'den Kazlıçeşme'ye kadar tamamı yerin altında olan 13,6 kilometrelik bir güzergahtan oluşuyor.

İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen 11 tüp tünel bulunan, iki kıtayı denizin 60 metre altından birleştiren dünyadaki tek proje olan Marmaray'da, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak binlerce işçi ile 1343 teknik uzman ve mühendis çalıştı.

- Açılış Üsküdar İstasyonu'nda

Marmaray Projesi, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray'ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Açılış töreninin yapılacağı Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı'nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul'a Üsküdar'dan bakışın yer aldığı seramik pano süsleyecek.

Yenikapı Arkeoparkı'nın hemen yanında yer alacak ve bir transfer merkezi gibi çalışacak Yenikapı İstasyonu da kum rengi doğal taşla dairesel kiriş boyunca istasyon bölgesinde yapılan arkeolojik kazıları anımsatan rölyef çalışması yer alacak. Proje kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik kazılardaki buluntulardan esinlenerek dizayn edilen söz konusu istasyonda Neolitik Çağ, Bizans ve Osmanlı dönemlerini simgeleyen uygarlık katmanları yer alacak. Ayrıca 4-5. yüzyıldan kalma 12 nolu batığın replikası, sanat panosu içinde sergilenecek.

Projenin son istasyonu olan Kazlıçeşme ise İstanbul'un simgesi erguvanlarla renklendirilecek ve kaz motifleriyle süslenecek.

- Tarihi eserler sergilenecek

Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı.

Marmaray'da çalışmalar, 2004'te Arkeolojik Kazı Başlatma töreniyle başladı. Kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutacak birçok eser gün yüzüne çıkartıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500'lü yıllara götüren ilk İstanbullunun iskeleti, 8500 yıllık ayak izleri ortaya çıkartılırken, dünya literatüründe geçen ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı Yenikapı'da bulundu. Yenikapı kazılarında ulaşılan "milenyum limanı" da denilen bu alanda 37 batık gemi bulundu. Bu gemilerden en dikkat çekeni ise "12 nolu batık" denileni, yüküyle battığı günkü haliyle gün ışığına çıkarıldı.

Marmaray Projesi kapsamındaki arkeolojik kazılar ile buluntuların kaldırılması işlemleri geçen yıl tamamlandı. Bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark'ta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.

- Günde 1 milyon yolcu taşınacak

Marmaray'da tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor.

- Asya-Avrupa arası 4 dakika

Marmaray'da yolculuk süresi, Gebze ve Halkalı arası 105 dakika, Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.

Ağustosta test sürüşlerine başlanan Marmaray'ın işletmesi, açılışının ardından TCDD Genel Müdürlüğüne devredilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • MUHAMMET AKSAKAL 10 yıl önce Şikayet Et
    BU TARİHİ ANA TANIKLIK ETMEK İSTEYENLER O GÜN O SAATTE ORADA OLACAK. Böyle tarihe geçecek eserlerin açılışlarına tanıklık etmek çok farklı duygu olacak.
    Cevapla