Özel hastanelerde fark ücreti sıfırlanacak mı?

Bakan Çelik, "önümüzdeki günlerde rekabet ortamından dolayı fark uygulamaları birçok branşta sıfır noktasına inecektir" açıklamasında bulundu.

Özel hastanelerde fark ücreti sıfırlanacak mı?
Özel hastanelerde fark ücreti sıfırlanacak mı?
GİRİŞ 15.10.2013 12:18 GÜNCELLEME 15.10.2013 12:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel hastanelerin aldığı fark ücretinin iki kat artırılması sebebiyle oluşan rekabet ortamı ile bazı branşlardan alınacak fark ücretlerinin sıfıra kadar ineceğine inandığını söyledi. Kamu hastanelerinin hekim ve donanım gibi tüm maliyetlerinin devlet tarafından karşılandığına işaret eden Bakan Çelik, "Özel hastanelerde binanın yapılması, işlenmesine kadar tüm maliyetlerin yatırımcıya ait bir durum var. Kamuyla özel hastaneyi maliyetler açısından eşit tutmak mümkün değil. Onun için bir fark uygulaması var. Daha adil olma adına yapılan bir düzenlemedir. Göreceksiniz; önümüzdeki günlerde rekabet ortamından dolayı fark uygulamaları birçok branşta sıfır noktasına inecektir. Vatandaşın aleyhine bir durum gelişmeyecektir." dedi.

Kurban Bayramı tatilini Bursa'da geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevaplandırdı. Özel hastanelerde alınan fark ücretinin yüzde 90'dan yüzde 200'e çıkarılmasına yönelik kamuoyundaki tepkileri değerlendiren Bakan Çelik, uygulamayı savundu. Çelik, özel hastanelerin yüzde 90'a kadar fark alma imkanına sahipken, kendilerinin, bunu iki katına kadar çıkardıklarını ve hastane sınıflandırmasını da ortadan kaldırdıklarının altını çizdi.

Düzenlemenin yanlış anlaşılmamasını isteyen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, oluşacak rekabet ortamıyla çok önemli branşlarda fark alınmama noktasına da gelineceğini söyledi. Çelik, şöyle devam etti: "Daha önceki uygulamalarda biz biliyoruz ki 7-8 önemli branşta fark alınmamaktaydı. Üç katına kadar fark alma imkanı varken, rekabet ortamı içerisinde fark alma oranları çok düşüyordu. Getirdiğimiz iki katına kadar fark alınabilir. Yani siz diyelim ki bir doğum ameliyatını 400 liraya yapıyorsunuz. Bunu iki katı olan 800 liraya kadar özel hastaneler yapabilecek. Bu, rekabet ortamında kaç lirada oluşur onu süreç içerisinde göreceğiz. Vatandaşlarımız müsterih olsun, acil vakalarda fark yok, kesin. İkincisi yoğun bakım fark uygulaması yok, onkoloji, kanser hastaları için fark uygulaması yok, yeni doğan bebeklerin tüm işlemlerinde yok, organ ve doku nakillerinde yok."

"VATANDAŞ MAĞDUR OLMAYACAK"

Özel hastanelerde hayati önem arz eden konularda bir fark uygulamasının kesinlikle söz konusu olmadığını hatırlatan Bakan Çelik, diğer alanlarda gerek tedavi ve gerek muayenelerde iki katına kadar farkın alınması noktasındaysa yüzde 90'ı iki katına çıkardıklarını açıkladı. Çok ciddi bir rekabet ortamı oluşacağı inancı içerisinde olduklarını dile getiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu olmayacaktır. Bunun nedenlerinden bir tanesi şu; vatandaş birinci sınıf veyahut da VIP düzeyinde hizmet almak istiyor sağlık açısından. Özel hastaneler bu hizmeti veriyorlar. Son derece nitelikli özel hastanelerimiz de var. Bu kalitede çok ileri düzeyde devlet de aslında şehir hastaneleriyle diğer hastanelerle bu yarışın içerisindeyiz. Ama özel hastaneler, bu nitelikle hizmet sunumu isteyen vatandaşlarımız varsa, bu hizmeti sunarken buradaki farkı da adil bir şekilde belirleme adına bu düzenleme yapılmıştır. Yoksa kamu hastanelerinin tümü, 81 il ve tüm ilçelerimizde vatandaşın hizmetine amade. Ama daha nitelikli, daha ileri düzeyde otel hizmetlerinde, yatak hizmetleri ve benzer hizmetlerinde daha ileri bir düzeyde bir hizmet alınma talebi oluşuyorsa ki oluşuyor, bu yatırımı yapanlar açısından da böyle bir farkın rekabete açılmasının doğru olacağı inancıyla bunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

"KAMU İLE ÖZEL HASTANELERİN MALİYETİ AYNI DEĞİL"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Düzenleme vatandaş aleyhine gibi algılanıyor, bu algıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusunu da cevaplandırdı. Düzenlemenin algılanmasında nasıl takdim edildiğinin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, sağlık sistemi için yaklaşık 50 milyar lira düzeyinde harcama yaptıklarını ifade etti. Bakan Çelik, şunları kaydetti: "İlaç ve sağlık harcamamızın toplamı 50 milyar lira düzeyinde. Devlet, tüm alanlarda, 76 milyonu kuşatacak şekilde genel sağlık sigortası kapsamındaki tüm vatandaşlarımızı almış bulunuyor. Herhangi bir kısıtlama söz konusu değil, ne ilaçta ne tedavide. Fakat, 'sağlık hizmeti sunulmuyor' diye bir şikayet söz konusu olursa bu görüş doğru olabilir. Sağlık hizmeti 81 ilde, ilçelerde yaygın şekilde kamu eliyle sunulurken, burada özel hastanelere dönük özel yatırım var ve özel hizmet alma arzularına dönük, özel sağlık kuruluşlarının var olan fark ücreti ki daha önce üç katıydı. Biz bunu yüzde 90'a indirdik."

"REKABET İLE FARK ÜCRETLERİ SIFIRLANACAK"

Gelişen süreçler içerisinde sürdürülebilirliği açısından özel hastanelerin olmasını istediklerini belirten Bakan Çelik, "Özel hastanelerin yatırım artısını görmeniz gerekiyor. Kamu hastanelerinde hekim, sağlık personeli, tüm giderler kamuya ait. Özel hastanelerde binanın yapılması, işlenmesine kadar tüm maliyetlerin yatırımcıya ait bir durum var. Kamuyla özel hastaneyi maliyetler açısından eşit tutmak maliyetler açısından mümkün değil. Onun için bir fark uygulaması var. Daha adil olma adına yapılan bir düzenlemedir. Göreceksiniz; önümüzdeki günlerde rekabet ortamından dolayı fark uygulamaları birçok branşta sıfır noktasına inecektir. Vatandaşın aleyhine bir durum gelişmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Dünya İlaç-Tohum Tekeli..... zamanımızın modern diktatörleri. Zenginleştikçe güçleniyor, güçlendikçe kontrol edilemez hale geliyorlar. Abedede birkaç bağımsız doktor ve kuruluş bunlarla mücadele etmeye çalışıyor. ilaç ve tedavi skandalları, hükümet-sağlık kuruluşları ile olan ilişkilerini kamuoyuna sunmaya çalışıyorlar. Mali açıdan güç yetiremiyorlar. Kapitalist sistem insan ve çevrenin değil tekel şirketlerin lehine çalıştığı için bunlar semirdikçe çevre ve insan bozuluyor.
    Cevapla
  • Ömer faruk 10 yıl önce Şikayet Et
    teorikte öyle olur ama pratikte öyle olmuyor sayın bakanım. o yüzden mi geçen özel tıp merkezinde fark ücreti 20 liradan 25 liraya çıktı.ve benim anlamadığım adamlar artık özelde aldığın havaya bile ücret ister hale gelmişler. Hemen eline bir liste bunları yaptırda gel dışarı danışmaya git şu 15 şu 50 şu 250 lira gibisinden bir fiyat sıralıyor ister yaptır ister yaptırma bumudur özelin rakabeti? özelin rekabeti daha fazla çalmaktan geçiyor anlaşılan.
    Cevapla
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    DÜŞÜNCESİZ SÖYLENMİŞ BİR LAF. Yalnız sayın bakanımız, özel hastanelerin biribirlik olup,yani aralarında anlaşarak rekabeti kaldırıp , yüksek ücreti koruyabileceğini düşünmemiş.
    Cevapla
  • fatih değirmenci 10 yıl önce Şikayet Et
    Özel hastaneler lobisine yenik düşen hükümet. Türkiye gibi sağlık sorunları tavan yapmış bir ülkede kamu hastaneleri zaten yeterli değil kapısında "araştırma hastanesi" yazan hastanelerde bile bir hastanın muayenesi 1-2 dakika sürüyor hekim yetersiz personel yetersiz. Durumu biraz iyi olan özel hastanelere gidiyordu artık orta gelirli kesimde bu %200 lük zamdan sonra kamu hastanelerine yığılacak hiçbir özel hastane rekabet yapayım diye ücreti düşük tutmaz. Özel hastaneler bir olup masa başında ücret konusunda anlaşır olan vatandaşa olur. Sayın bakan zammı böyle komik bir gerekçeyle savunmayın. Bu ülkede doğru dürüst tedavi olan sadece zenginler.
    Cevapla