TSK da siber suçlarla mücadele edecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde NATO çerçevesinde Siber Güvenlik Komutanlığı kurulduğunu bildirdi.

TSK da siber suçlarla mücadele edecek
TSK da siber suçlarla mücadele edecek
GİRİŞ 11.10.2013 11:27 GÜNCELLEME 11.10.2013 11:27

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siber güvenliğin, bilişim çağının gündeme taşıdığı en önemli konular arasında yer aldığını ve ülke güvenliğiyle eşdeğer hale geldiğini söyledi.

Ülke güvenliğini sağlamak için çok büyük silahlanmaların artık yeterli olmadığına dikkati çeken Yıldırım, bilişim çağında çok küçük bir programla ülkenin bütün kritik altyapılarının işlemez hale getirilebildiğini vurguladı. Yıldırım, "Bankalar durur. Amerika'da olduğu gibi değil ama siber saldırılarla çökertilebilir. Bunlar ciddi tehditler ve çok kolay yapılıyor. Saldırılar çok kolay, savunması bir o kadar zor. Terörle mücadeleye benziyor, siber tehditlerle mücadeleye benziyor. Burada da zorluk var, orada da var. Burada da saldırı kolay, savunma zor. Çok ciddi bir benzerlik var" değerlendirmelerinde bulundu.

Siber Güvenlik Kurulunun geçen yıl kurulduğunu ve toplantılarıyla büyük mesafe kat ettiğini belirten Yıldırım, Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın hazırlanarak uygulamaya konulduğunu anımsattı. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kurulduğunu ve 7 gün 24 saat çalıştığını kaydeden Yıldırım, USOM'un her tür siber saldırıyı paylaştığını söyledi.

Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) hakkıda da bilgi veren Yıldırım, "SOME'ler her bakanlıkta kuruluyor. Bütün bu tedbirlere rağmen bir sıkıntı olursa bizim durduramadığımızı orada durduracaklar. Bazen saldırı yapılıyor, farkında değil. Burada otururken, yüzbinlerce köleleştirilmiş bilgisayarla ülkelere, içeriklere saldırılar yapılıyor. Burada küçük tedbirlerle bireysel güvenlik sağlanabilir" diye konuştu.

Siber Güvenlik Kurulunun bu konuda farkındalık eğitimleri gerçekleştirme görevi bulunduğuna da işaret eden Yıldırım, bugüne kadar iki Siber Güvenlik Tatbikatı yapıldığını hatırlattı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 yılı şubat ayında çok geniş kapsamlı uluslararası nitelikte bir tatbikat yapılacak. Silahlı Kuvvetlerimiz NATO çerçevesinde Siber Güvenlik Komutanlığını kurdular. Siber olaylara müdahale ile ilgili Emniyetin çalışması var. Yavaş yavaş devlet içinde bu yeni alanda da yapılanma büyük bir hızla devam ediyor. Bunun dünyada algısını, böyle bir tehlikenin varlığını gören ülke sayısı 12-13'ü geçmedi. Türkiye uluslararası anlamda Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi'ni imzaladı. Bu yasama döneminde TBMM onayı tamamlanacak. Siber suçlarla mücadele konusunda bir yasa taslağımız var. Bunu bu yasama döneminde Meclisten geçireceğiz."

KAYNAK: AA