Balıkçılıkta av sezonu 1 Eylül'de başlıyor

Balıkçılıkta yeni av sezonu gırgır gemileri için 1 Eylül, trol gemileri için 15 Eylül'de başlayacak.

Balıkçılıkta av sezonu 1 Eylül'de başlıyor
Balıkçılıkta av sezonu 1 Eylül'de başlıyor
GİRİŞ 28.08.2013 12:52 GÜNCELLEME 28.08.2013 12:52

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için 15 Nisan 2013 tarihinde başlayan genel av yasağının, gırgır gemileri için 1 Eylül 2013, trol gemileri için ise 15 Eylül 2013'de sona ererek, yeni av sezonunun başlayacağı belirtildi.

Bakanlığın, su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler yaparken bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önünde bulundurduğu ifade edilen açıklamada, su ürünleri avcılığına ilişkin tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirildiği kaydedildi. Getirilen düzenlemelerin, sürdürülebilirliğin sağlanması ve herkesten önce balıkçılar için olduğu vurgulanırken, balıkçıların bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmalarının, hem kendi menfaatleri hem de kaynakların sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşıdığına işaret edildi.

- Gemisini avcılıktan çıkarana destekleme uygulaması

Açıklamada, su ürünleri stokları üzerindeki aşırı av baskısının azaltılması, av ile av gücü arasındaki dengenin kurulması ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerini avcılıktan çıkarmaları karşılığında destekleme ödemesi uygulaması başlatıldığı hatırlatılarak, 2012 yılında 12 metrenin üzerindeki 407 balıkçı gemisi sahibinin müracaat ettiği bildirildi. Destekleme kapsamının 2013 yılında daha da genişletilerek, 10 metrenin üzerindeki balıkçı gemilerinin destek kapsamına alındığı, başvuru sayısının bugün itibarıyla 350 olduğu ve müracaat için son tarih olan 20 Eylü'le kadar 400'ü geçmesinin beklendiği kaydedildi.

Bu av sezonunda uygulanacak ilgili tebliğde değişiklik bulunmadığı, su ürünleri avcılığı yapacak balıkçıların, faaliyetlerini Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğ hükümlerine göre yürüteceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Son yıllarda, kontrol ve denetimlere ağırlık verilmiştir. Bu sezonda denetimleri daha etkin kılmak için gerekli önlemler alınmıştır. Denizlerimizde yapılan gözlemler ve yürütülen araştırmalara göre, başta hamsi olmak üzere bu av sezonunun bol geçmesi beklenmektedir. Halkımıza insan beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde ve erişkin insanların sağlıklarının korunmasında ve sürdürülmesinde sayısız faydaları olan su ürünlerinin sezon boyunca bol bol tüketmelerini tavsiye ediyor, 2013-2014 balıkçılık sezonunun balıkçılarımız için bol ve bereketli olmasını diliyoruz."

KAYNAK: AA