CNS sistemlerinin mania kriterleri belirlendi

Yer temelli sivil haberleşme, seyrüsefer, gözetim (CNS) sistemlerinin mania kriterlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

CNS sistemlerinin mania kriterleri belirlendi
CNS sistemlerinin mania kriterleri belirlendi
GİRİŞ 23.08.2013 11:16 GÜNCELLEME 23.08.2013 11:16

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim Sistemleri Mania Kriterleri Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yer temelli sivil haberleşme, seyrüsefer, gözetim (CNS) sistemlerinin mania kriterlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, havaalanı CNS sistemleri yayın performanslarının olumsuz etkilenmemesi açısından, havaalanı mania planları sınırları içinde yapılacak tüm yapıların dış yüzey kaplamalarında yansıtıcı özellikteki malzemeler kullanılamayacak.

CNS sistemlerinin çevresinde inşa edilecek yapılar, Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun ilgili maddesi hükümlerine uygun yapılacak. Genel Müdürlükçe konulan sınırlamalar, Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi gereğince kurulan ICAO tarafından yayımlanan ilgili dokümanların son şeklinde belirlenen standartların altında olamayacak. CNS sistemlerinin çevresinde gerçekleştirilmesi planlanan yapılaşmaların ve rüzgar türbinleri de ICAO tarafından yayımlanan EUR Doc 015 hükümlerine uygun yapılması zorunlu olacak.

CNS sistemlerinin kritik ve hassas sahalarının korunmasından ve cihazın bulunduğu alanın belirtilen mania kriterlerine uygun hale getirilmesinden cihazın bağlı bulunduğu havaalanı yönetimi sorumlu olacak. Bu sistemlerin kritik ve hassas sahalarının korunması "girilmez" tabelaları, görsel işaretçiler, sahanın plastik zincirlerle çevrelenmesi ve benzeri yöntemler ile sağlanacak.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde Türkiye AIP'sinde (devlet tarafından hava seyrüseferine temel teşkil eden ve güncel durumu bildiren havacılık bilgi yayınını) yayımlanmış cihaz veya sistemler için gerekli mania tahditlerinin havaalanı mania planlarına işlenmesi ve tüm havaalanı mania planlarında, "Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim Sistemleri Mania Kriterleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen elektronik sistemlerin mania sahasındaki her türlü yapılaşma için ilgili havaalanı CNS hizmet sağlayıcısından görüş almak üzere müracaat edilmesi gerekir" hususunun belirtilmesi sağlanacak.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde, halihazırda faaliyet gösteren tüm rüzgar enerji santrallerinin, her türlü müştemilatları dahil zeminden itibaren 60 metre ve üzerinde yüksekliğe sahip tüm yükseltilerinin hava seyrüsefer emniyetini sağlamak üzere AIP'de yayımlanmasını sağlamak üzere belirtilen mania nitelikleriyle ilgili CNS hizmet sağlayıcısına iletilecek.

KAYNAK: AA