Marmaray sadece bir ulaşım projesi değildir

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Arkeolojik kazılar, malum 5 yılımızı aldı ama bu arkeolojik kazılar da İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkardı. O yönüyle de Marmaray sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda İstanbul'un tarihi mirasını da gün ışığına çıkaran bir proje" dedi.

Marmaray sadece bir ulaşım projesi değildir
Marmaray sadece bir ulaşım projesi değildir
GİRİŞ 04.08.2013 18:38 GÜNCELLEME 04.08.2013 18:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray ile Kartal-Kadıköy Metro Hattı aktarma durağı Ayrılıkçeşme'de, Marmaray Projesi'nde incelemelerde bulundu.

Binalı Yıldırım burada yaptığı bilgilendirmede, projede 14 kilometrelik hattın 2 tüp gidiş-geliş olmak üzere, toplam 28 kilometre olduğunu kaydetti.

Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'den Gebze'ye kadar 44 kilometrelik kısmın banliyo hattı olduğunu, buradaki mevcut 2 hattın 3 hatta çıkarıldığını ve hızlı tren hattının buraya ilave edildiğini anlatan Yıldırım, bütün istasyonların yenilendiğini belirtti. Yıldırım, Kazlıeşme'den Halkalı'ya kadar olan 19 kilometrelik bölümde de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yıldırım, bölgedeki karayolu trafik düzeninin de yeni baştan ele alındığını ifade ederek, "Bunların açılışı da gerçekleşecek. Marmaray'ı beklemeden burası 15 Eylül'e yetişebilir. Burası da tamamen proje kapsamında gerçekleştirildi" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, test sürüşlerinin çok kapsamlı olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 76 tane deneme yapılacak. Bütün bunlardan başarıyla geçtikten sonra, Ulusal Güvenlik Sertifikası düzenlenecek ve yolcu seferleri ticari olarak başlamış olacak. Hedefimiz de 29 Ekim'e kadar bütün bu testleri tamamlamak, açılış töreniyle birlikte de hizmet eder hale getirmek" diye konuştu.

Projenin, Kadıköy-Kartal Metrosu'yla Ayrılıkçeşme'de birleştiğini ve buranın, Anadolu Yakası'nda Marmaray'ın başlangıç noktası olduğunu dile getiren Yıldırım, sonraki durakları Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme olarak sıraladı.

Yıldırım, proje tam kapasiteye ulaştığında 1,5 milyon İstanbullu'nun faydalanacağını, Üsküdar'dan Sirkeci'ye 4 dakikada, Kadıköy'den Kazlıçeşme'ye 19 dakikada gitmenin mümkün olacağını, Yenikapı'da Taksim Metrosu'na geçilebileceğini anlattı. Yıldırım, "Kuzey-güney, doğu-batı aksında tam bir raylı sistem Avrupa ile Asya arasında tesis edilmiş oluyor. Projenin önemli bir özelliği de denizin bu kadar derinliğinden geçen ilk proje olması. En derin tüp 40 metre iken, bu 60 metreyle onu geride bırakıyor" diye konuştu.

Binali Yıldırım, "Arkeolojik kazılar malum, 5 yılımızı aldı ama bu arkeolojik kazılar da İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkardı. O yönüyle de Marmaray sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda İstanbul'un tarihi mirasını da gün ışığına çıkaran bir proje" dedi.

Yüklenici firma adına konuşan Nurettin Demir de bölgenin 1,5 ay sonra 70 bin metrekarelik alan üzerinde kavşak yol düzenlemesine dönüşeceğini, Üsküdar'ın yanı sıra önemli bir transfer noktası haline geleceğini, platformun saatte 17 bin yolcu kapasiteli olacağını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Yapmayın bakanım?...böyle büyük projelerle Muhalefin ,sol güruhun başı döndü..... ....artık iflah olmayacaklar! ...projelerde bi durun ara verin?...yoksa muhalefet ,sol zihniyetler ,ulusalcılar,koministler , sosyalistler hatta bütün .......ist,ler gezi parkında telef olacaklar!?.):):):).
    Cevapla