Öztrak: Türk ekonomisinin makyajı akıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Türk ekonomisinin makyajı akıyor" dedi.

Öztrak: Türk ekonomisinin makyajı akıyor
Öztrak: Türk ekonomisinin makyajı akıyor
GİRİŞ 06.07.2013 14:53 GÜNCELLEME 06.07.2013 14:53
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında düzenlenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Haziran ayında bin 90 TL'nin üzerine yerleşen dolar kurunun fiyatlara yansıyacak gecikmeli etkilerinin önümüzdeki ayların enflasyonuna da yansıyacağını söyledi.

Öztrak, “Kurdaki bu artışa rağmen hükümet, elektriğe Ekim ayına kadar zam yapmayacağını açıkladı. Doğalgazda da zam olmayacağı anlaşılıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi hükümet enerji zamlarını biriktirip, yıl sonunda tek bir seferde telafi etmeye kalkarsa enerjide çok yüksek zamlarla karşılaşabiliriz” dedi.

Eldeki verilerin enflasyonun gelecek aylarda da yüksek seyredeceğini gösterdiğini belirten Öztrak, “Yılsonunda muhtemelen resmi enflasyon hedefi olan yüzde 5'ten, en az yüzde 50 oranında sapmayla, yüzde 7.5-8 civarında bir enflasyonla karşılaşacağız” diye konuştu.

“MERKEZ BANKASI HÜKÜMETİN TALEPLERİYLE GERÇEKLER ARASINDA SIKIŞTI”

Merkez Bankası'nın “hükümetin talepleriyle ekonominin gerçekleri arasına sıkışıp kaldığını” ifade eden Öztrak, hükümet seçimlere giderken faizin düşük kalmasını arzulasa da, enflasyon görünümündeki bozulmanın ve dışarıdaki gelişmelerin bunu giderek güçleştirdiğini kaydetti.

Merkez Bankası'nın rezervlerinin erimeye devam ettiğini 21 Haziran'dan 28 Hazirana kadar 5 milyar dolar eriyerek 122 milyar dolara inen rezervlerin döviz kurunun ateşini düşürmeye yetmediğinin altını çizen Öztrak, “Bugün atılması gereken adımların geciktirilmesi, yarın bir gün bu milletin omuzuna binecek yükün daha da artması demektir. Türkiye bunların hepsini geçmişte acı bir şekilde yaşamıştır. Bu millet 2001'de Merkez Bankası'na bağımsızlığı, bugünler için verdi” dedi.

“EKONOMİNİN MAKYAJI AKIYOR”

Öztrak, ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin açıklamalarının ardından dünyada bedava para döneminin sona erdiğinin görüldüğünü, açıklamanın yapıldığı tarihte henüz Gezi Parkı olayları başlamamış olmasına rağmen dünyada varlık fiyatlarının en hızlı Türkiye'de düştüğünü ve Türkiye ekonomisinde “kırılganlıkları gizleyen makyajın da akmaya başladığını” belirterek, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda sıcak parayla döndürülmesi sonucunda hızla artan dış açık ve borçları nedeniyle daha kırılgan hale geldiğini öne sürdü.

“TÜRKİYE'Yİ BIRAKTIK, ABD'NİN İSTİHDAMINA BAKAR OLDUK”

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnının ve kırılganlıklarının yeni konjonktürde artık gizlenemediğini, yeni dönemde, birçok uluslararası kuruluşun dünyadaki bu gelişmelerden en fazla etkilenecek ekonomilerin başında Türkiye'yi saydığını belirten Öztrak, şunları kaydetti:

“AK Parti iktidarı sıcak parayla şişirdiği ekonomiyi bir başarı hikayesi olarak içeride ve dışarıda yıllarca pazarlamış, gelişmiş ekonomilerin bastığı paralarla ayakta duran küresel sermayenin risk iştahı da bu oyunun sürdürülmesine imkân vermiştir. Ancak sıcak para partisinin sonuna yaklaştıkça AK Parti'nin ekonomiyi iyi yönetemediği, yapısal sorunların hızla arttığı ortaya çıkmaktadır. Dün akşama doğru piyasalar yeniden karıştı. Neymiş ABD'de tarım dışı istihdam rakamları beklenenden iyi gelmiş. Güçlü bir ekonomimiz varsa bana ne ABD'de istihdam 160 bin mi artmış, 190 bin mi artmış. Artık herkes Türkiye'deki istihdamı bıraktı, ABD'deki işe güce bakıyor.”

“AK PARTİ, MISIR'A YAPILAN YARDIMLARI GERİ İSTEYECEK Mİ?”

Başbakan Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada, Mısır'a verilen destek ile Yunanistan'a verilen desteği karşılaştırdığını anımsatan Öztrak, “Yunanistan'a verilen bu desteğin büyük bölümü IMF programı kapsamında verildi. Darbeden önceki Mısır hükümeti IMF programını reddetmişti. Yoksa Başbakan Mısır'a IMF ile program yapmasını mı önerirdi?” ifadelerini kullandı.

Öztrak, Başbakan Erdoğan'ın dün Türkiye'nin Mısır'a ekonomik yardım yapan iki ülkeden biri olduğunu söylediğini de hatırlatarak, “Şimdi ben açıkçası merak ediyorum. AK Parti hükümeti askeri darbeden sonra gelen yönetimden, bu paraları geri isteyecek midir, bu yardımların akıbeti ne olacaktır?” diye sordu.

“MEMLEKETİN TÜM HESAPLARI BÖYLE İSE VAY HALİMİZE”

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Öztark, ehliyetlerin yenilenmesi konusundaki düzenlemede önce 101 TL olarak belirlenen bedelin 15 TL'ye indirilmesi konusunda şunları kaydetti:

“Bu AK Parti'nin ne kadar hesap kitap bildiğini gösteriyor. Yani çıkacaksın önce 101 TL diyeceksin sonra da 15 TL'ye kadar düşeceksin. Vatandaş bir şey demese demek bu 101 TL'yi alacaklar. CHP o gün o yasa teklifini vermese bedava olsun diye, bunlar 101 TL'yi vatandaşın sırtına yükleyip gideceklerdi. Ama biz teklifi verince ricat ettiler. Şimdi ben soruyorum; 101 TL nere, 15 TL nere? Memleketin tüm hesaplarını böyle yapıyorlarsa ‘Vay geldi halimize.' Manzarayı anlatıyorum. Ülkenin açık pozisyonunu 25 kat artırıyorsunuz, sonra da çıkıyorsunuz, ‘Dışarıdakiler, lobiler bizi neden dövüyor' diyorsunuz. Bu hale getirirseniz ekonomiyi tabi ki döverler.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • Tkyrkyyldz 10 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik cehapenin . Turkiyeye verdigi zararlari odeyebilirmisiniz ! Son faturaniz gezi makyajli !! Millet malina zarar verenlere cici cocuklar diyen bir liderin partisinin Turkiye ekonomisiyle ne alakasi olurki ! Ayyildiza Turk dusmanlarinin bile yapamadigi kotu reklami yaptiniz dunyada . cehape konusunca bu millet sagirdir artik... Nerde yalnis yaptik mekani meyhanede vatan kurtaranlarin ekonomi muhabbet;lerinin neyine inanalim.- da ekonomik alfabeyle yorum yapalim.
    Cevapla
  • Salih Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    yahu.... Faik Bey ekonomist olarak değerli yorumlar yapmış siz daha yorumları okumadan Chplidir tiz kellesini vurun moduna girmişsiniz..... Hem cahilsiniz hemde çok bilmişsiniz maşallah...
    Cevapla
  • umityldz 10 yıl önce Şikayet Et
    Sizin makyajınız. Gezi de akmıştı.. ve altından çirkin bir yüz çıktı..
    Cevapla
  • Sinan Egeli 10 yıl önce Şikayet Et
    EkoNOmi. Tanıştırayım... Kendileri ekonomi profesörüdürler... Ekonomiden çok iyi anlarlar... İktidara seçildikleri(!) dönemlerde bunu ispat etme durumları da olmuştur ve ülkemizin ekonomisini SÜPER duruma getirmişlerdir...
    Cevapla
  • MASTER 10 yıl önce Şikayet Et
    YORUMLAR. yorumlarin hepsi konu ile baglantisiz..yukarda ekonomik durum degerlendirilmi$ yapilan yorumlar ise siyasi icerikli...Misar`a ekonomik yardim yapilirken kendi vatanda$indan ehliyet icin 101 lira alacak kadar insafsiz bir ekonomi yönetilebilir mi? dolarda ki fiyat artisi enflasyon üzerinde bir baski olu$turucak. petrol fiyatlari yükseliyor..ama bunlar piyasayi derinden etkileyecek konular degil...enflasyonun kaynagi makul ve yapacak pek bir sey de yok..TL yi güclü tutarsan ihracat yapamazsin..zayif TL biraz daha avantajli duruyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle