Engelliler üzerinden saadet zinciri kurdular

Dolandırıcılar, bu sefer de engelliler üzerinden saadet zinciri kurdu. Titan benzeri yapılanma içine giren sahte hayırseverler, 36 ürünü telefon ve internet üzerinden satıp geliri cebe attı. Kendilerine lüks bir hayat kurdu

Engelliler üzerinden saadet zinciri kurdular
Engelliler üzerinden saadet zinciri kurdular
GİRİŞ 04.07.2013 07:50 GÜNCELLEME 04.07.2013 08:30

Metin Can'ın haberi

Türkiye'de engelliler üzerinden dolandırıcılık yaptığı iddia edilen yeni bir saadet zinciri ortaya çıktı. Titan benzeri çok katlı pazarlama tekniğini kullanan dolandırıcıların engelli vatandaşlara yardım bahanesiyle, tiyatro biletinden dergi satışına, çikolatadan tekstil ürünlerine kadar 35 ayrı kalemde ticari faaliyet gösterdiği, sahte makbuz ve dernekler üzerinden elde ettiği gelirle lüks bir hayat yaşadığı belirlendi. Maliye Bakanlığı müfettişleri, Dernekler Masası ve Cumhuriyet savcılarının ortak çalışması ile gün yüzüne çıkan acı tabloda günlük 200 bin TL vurgun yapıldığı ortaya çıktı.

TİTAN BENZERİ YAPILANMA

Konuyla ilgili araştırmaya göre İstanbul'da engelliler üzerinden gerçekleşen alışverişlerin yüzde 44'ü kayıtdışı. Birçok sahte dernek ve bunlara ait makbuzlar bulunuyor. İlginç olan noktalardan biri ise dernek adı altında gerçekleşen ticaretin yapılanma şekli. Sistem, kamuoyunda 'titan' olarak bilenen çok katmanlı pazarlama sistemini andırıyor. Buna göre, pazarlama faaliyetlerinde sisteme yeni pazarlama elamanı kazandıranlar, getirdikleri üyelerin satış hâsılatından pay alıyor.

CALL CENTER MERKEZİ KURULDU

Sahte yardımseverlerin kullandığı en etkili yöntemlerin başında telefon ve internet üzerinden yapılan satış teknikleri geliyor. Bu noktada kendi çağrı merkezlerini dahi kuran dolandırıcılar, günde 5 bine yakın kişiyi arayarak engellilere yardım bahanesiyle ticaret yapmaya çalışıyor. İkinci yöntemde ise gençler ve yaşlılar bizzat sahaya sürülüyor. Dergiden tiyatro biletine kadar 36 ayrı kalemde satış yapan dolandırıcılar sahte makbuzlarla kapı kapı dolaşıyor. Bazen de kalabalık market zincirlerinin önü tercih ediliyor.

SAVCILIĞA ŞİKÂYET ETTİ

Yolsuzluk 3 ay önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na M.D isimli bir vatandaşın yaptığı suç duyurusuyla aydınlandı. Kendisinin de bu sistemde 3 ay çalıştığını anlatan M.D., "Piramit pazarlama denilen bir sistem kullanılıyor. Sisteme yeni üye kazandıran, alttaki üyelerin kazancından pay alıyor. Yapılan iş ise telefonla ya da sokaklarda engellilerin adını kullanarak pazarlama yapmak. 50 liraya telefonda tiyatro bileti sattık. Bir kişi günde en az 10 bilet satıyordu. Şirket yöneticileri bu paralarla kendilerine lüks otomobiller aldı" ifadesinde bulundu.

LÜKS HAYAT YAŞIYORLAR

Kendilerinin de şikâyetçi olduğunu ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Kemal Yüksel, özellikle tiyatro adı altında ciddi bir yolsuzluk yapıldığını belirtti. Yüksel, "Merdiven altı derneklerin resmen çağrı merkezleri var. 50 TL'ye bilet satılıyor. Beni de günde 5 kez arıyorlar. Dernekler Masası ve Maliye konuyu inceliyor. Ancak bu kişiler hâlâ lüks içinde yaşıyor" dedi.

Tekerlekli sandalye çetesi nasıl çalışıyor?

Sistem kamuoyunda titan olarak bilenen çok katmanlı pazarlama yöntemini kullanıyor.
Pazarlama faaliyetine yeni üye kazandıranlar bu üyelerin satış hâsılatından pay alıyor.
Satışlarda telefon ve internet üzerinden yapılan pazarlamalar öne çıkıyor.
Pazarlamayı yapanlar satıştaki gelirin tamamının engellilere gideceği bilgisini veriyor.
Sadece İstanbul'da günde ortalama 5 bin ila 10 bin kişi cepten aranıyor.

Bir diğer yöntemde pazarlama ekibi sahaya sürülüyor.
36 ayrı kalemde satış yapan isimler sahte makbuzlarla ev ev dolaşıyor.
Yapılan tespitlere göre sahte yardımseverlerin günlük cirosu 200 bin lirayı buluyor.

Vicdanlar üzerinden yolsuzluk yapılıyor

Engeliler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Cemalettin Gürsoy ise bu konuda yapısal bir dönüşüm olması gerektiğini belirterek, "Maalesef bazı dernekler vasıtasıyla köşe başlarında 'engellilere yardım' adı altında adeta maskeli soygunculuk yapılıyor. Vicdanlar sömürülüyor" dedi.
Merhamet vurgunu!Vicdanlar üzerinden yolsuzluk yapılıyor