TSK, KİRPİ'ye alternatif model arıyor

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, BMC'nin, ekonomik kriz nedeniyle teslim edemediği mayına karşı koruma aracı KİRPİ'ye TSK ile alternatif bir model belirleyeceklerini söyledi.

TSK, KİRPİ'ye alternatif model arıyor
TSK, KİRPİ'ye alternatif model arıyor
GİRİŞ 04.07.2013 07:39 GÜNCELLEME 04.07.2013 07:39

Umut Erdem'in haberi

Yılmaz, gecikmeden dolayı 8 milyon Euro gecikme cezasının tahakkuk edildiğini söyledi.

MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, BMC'nin, ekonomik kriz nedeniyle 468 adet mayına karşı korumalı aracın (KİRPİ) 175'ini teslim edemediğini belirterek, "Teslim edilmeyen bölümünün tedariki imkânı incelenmektedir.

Mümkün olmadığı takdirde, kalan araçların tedariki için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile koordineli olarak alternatif bir model belirlenecektir" dedi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin soru önergesini yanıtlayan Bakan Yılmaz, BMC'den tedarik edilemeyen askeri araç Kirpi'lerle ilgili şu bilgiyi verdi:

SÖZLEŞME FESHEDİLDİ

"Araçların teslim edilememesinin akabinde firmanın durumunda bir iyileşme sağlanamamış ve ilgili süreler sonunda sözleşme kısmen feshedilmiştir. Hemen hemen eşzamanlı olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) da Çukurova Grubu'nun devlete olan borçları sebebiyle, BMC yönetimini devralmıştır.

Halen geçerliliğini koruyan sözleşme maddeleri çerçevesinde, TMSF yönetiminde bulunan BMC firmasından Kirpi araçlarının teslim edilmeyen bölümünün tedarik imkânı incelenmektedir. Mümkün olmadığı takdirde, kalan araçların tedariki için TSK ile koordineli olarak alternatif bir model belirlenecektir.

Ancak, söz konusu araçların tedariki için alternatif bir yola gitme kararı alınmadan önce, böyle bir alternatif yolun TSK ihtiyacına ne kadar sürede cevap verebileceği, devlete ilave maliyetinin ne olacağı ve mevcut sanayi alt yapısının bu süreçten nasıl etkileneceği konuları çok ayrıntılı olarak analiz edilmektedir."

8 milyon gecikme cezası

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından imzalanan tüm sözleşmelerde gecikme cezası maddesinin olduğunu da kaydeden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "KİRPİ projesinde bugüne kadar 3.5 milyon Euro gecikme cezası tahsil edilmiştir.

15 Mayıs tarihi itbarıyla yaklaşık 8 milyon Euro gecikme cezası tahakkuk etmiştir. Firmaya yapılmış olan avans ve ara ödeme miktarları faizleri ile birlikte ve tahakkuk etmiş gecikme cezaları da dâhil olmak üzere mevcut teminatlar kapsamında bankalardan tazmin edilmiştir" dedi.

KAYNAK: AA