Ankara-İstanbul hızlı treni ne zaman bitiyor?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Ankara-İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattında 30 Eylül'e kadar ciddi bir projeyle ilgili yapım işleri kalmayacak şekilde iş programımızı sürdürüyoruz" dedi.

Ankara-İstanbul hızlı treni ne zaman bitiyor?
Ankara-İstanbul hızlı treni ne zaman bitiyor?
GİRİŞ 01.07.2013 07:43 GÜNCELLEME 01.07.2013 07:47

Bakan Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT hattı inşaatında incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Bilecik'in Osmaneli ilçesine geldi.

YÜZDE 99'U BİTTİ

Yıldırım, yüklenici firmanın yetkililerinden aldığı brifingin ardından, Ankara-İstanbul YHT projesinin Eskişehir İnönü'den Köseköy'e kadar olan 154 kilometrelik bölümüyle ilgili şantiyede aylık toplantılarından birini daha tamamladıklarını kaydetti.

Aylık toplantılarla iş programına göre çalışmaların gerçekleşip gerçekleşmediğini yerinde tespit etmek, bir aksaklık varsa gerekli tedbirleri almak ve projenin gecikmeye meydan vermeden bitmesini sağlamayı amaçladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Şu anda geldiğimiz durum nedir? Hattın tamamı 154 kilometre. Yapılan tünel miktarı 35 kilometre, yapılan viyadük miktarı 10 kilometre olmak üzere, diğer kısımlar da yarma ve dolgu şeklindedir. Hattın altyapısı yüzde 99 oranında tamamlanmıştır. Hattın yaklaşık 100 kilometrelik kısmında da panel işleri tamamlanmış. Yani ray serilme işlemleri tamamlanmış, geri kalan işler devam ediyor.

Toplam 6 bin direkten 2 bin 100 direk montajı gerçekleştirilmiş. Sinyalizasyonla ilgili kanal çalışmaları büyük oranda tamamlanmış. Sinyal kablolarının çekimine de başlanmıştır. Kısacası proje, planlandığı gibi devam etmektedir. Bazı gecikmeler olmakla beraber, bu gecikmeler projenin genel bitirilmesine, tamamlanmasına herhangi bir olumsuz tesiri olmayacaktır. Onun için gerekli tedbirleri alıyorlar."

'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞILIYOR'

Hattın önemli olduğunu ve sadece Ankara'yı Eskişehir'i, Bilecik'i, Sakarya'yı Kocaeli'ni İstanbul'a bağlamadığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Aynı zamanda Bursa, İstanbul ve Ankara üçgeninde ülkemizin ekonomisinin, hatta buna Konya'yı dahil edebiliriz çok büyük bir bölümü gerçekleştiği için çok ciddi bir nüfus alanına sahip olduğu için hattın bir an önce bitirilip devreye alınması hayati bir öneme sahip. Bunun için de arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyorlar. DDY Genel Müdürlüğü ekip halinde projeyi günlük takibatla sürdürüyor.

Amacımız projeyi kısa sürede tamamlamak ve bir yıl sonraya kadar artık seferlere başlamak. Biliyorsunuz, 30 Eylül tarihi itibariyle hazır hale geleceğiz ama projenin açılması ondan sonra kararlaştırılacak bir güne bağlı. Ama biz 30 Eylül'e kadar ciddi bir projeyle ilgili yapım işleri kalmayacak şekilde iş programımızı sürdürüyoruz."

'BAŞLANAN İŞ BİTER'

Bir gazetecinin Bilecik-Yenişehir karayolu ihalesiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
"Arkadaşlar o yol başlangıçta A1 standardında yapılmıştı. Daha sonra bölünmüş yola çevrilince, keşif bedelinde bir artma olmuştu. Yapılan ihaleyle tamamlamak mümkün olmadı, Yapılacak o iş. Başlanan iş biter. Merak etmeyin, bu zamana kadar yapılanlara bakarsanız Bilecik rampaları ve vadisini delik deşik ettik. Her tarafı demiryolu ve otoyol kalitesinde bölünmüş yolla donattık. Yenişehir-Bilecik'te olur merak etmeyin." 

AA