Eroğlu: Denetlenmeyen iş istenilen vakitte bitmez

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Zamanında bitmeyen bütün işler enflasyonun temel sebeplerindendir. Takip edilmeyen, denetlenmeyen iş, istenilen vakitte bitmez" dedi.

Eroğlu: Denetlenmeyen iş istenilen vakitte bitmez
Eroğlu: Denetlenmeyen iş istenilen vakitte bitmez
GİRİŞ 21.06.2013 13:46 GÜNCELLEME 21.06.2013 13:46

Eroğlu, Afyonkarahisar'da düzenlenen "Sayıştay'ın Kamu Zararı ve Sorumluluk Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, denetimin her zaman gerekli bir konu olduğuna dikkati çekerek, Sayıştay denetçilerinin görüşlerinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Denetimin ne kadar önemli olduğunu 1994 yılında İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü olduğunda anladığını kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:

"O dönemde bir baktım ki, fevkelade dinamik yapısı olması gereken bir kurum, iflas eder noktaya gelmiş. 'Nasıl oldu ' diye merak ettim. Hiç denetim olmamış. Rastgele yürümüş ve iflas eder noktaya gelmiş. 1994 yılında İSKİ'yi 1,5 milyar dolar borçla devraldım. Esnaf, eczacılar, nalburlar, İSKİ'ye vadeli mal satamayacak hale gelmiş. Bunun sebebinin denetimsizlik olduğunu kavradım. İlk defa 1994 yılında ihale yaptık. Kamu kaynakları bize emanettir. Milletin bize emanet ettiği bu önemli değerler, mali imkanları en iyi şekilde sarf etmek, kamuda görev yapan herkesin en önemli vazifesidir. Bunu israf etmememiz lazım."

- "Darıca'ya su verdiğim için mahkemeye gittim"

Eroğlu, Türkiye'de en çok denetime maruz kalan kişinin kendisi olduğunu belirterek, görev aldığı yerlerde her hafta müfettişin geldiğini bildirdi.

Denetçinin şeffaf ve objektif olması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Burada ben maruz kaldım. Darıca'ya su verdiğim için mahkemeye gittim. Ben kararlı bir insan olmasam 'çekip gideyim, üniversite daha rahat' diyebilirdim."

Eroğlu, denetimde, zamanın önemine değinerek, şunları anlattı:

"Zamanla yarışmak gerekiyor. Kamu kurumlarına, bu anlayışı getirmekten son derece mutluyum. Zamanında bitmeyen bütün işler enflasyonun temel sebeplerindendir. Takip edilmeyen, denetlenmeyen iş, istenilen vakitte bitmez. Bütün işlerin sıkı takibi gerekir. Ben de sıkı bir takipçiyim, bütün işlerimizin takipçisiyim."

Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel ise kurum olarak eleştirilere açık olduklarını, hesap verebilir ve güvenilir olmaya özen gösterdiklerini belirtti.

Çalıştaya, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan ve diğer yetkililer katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL