Türk ürünlerinin kullanımı zorunlu olacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kamu İhale Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımının zorunlu hale getirileceğini bildirdi.

Türk ürünlerinin kullanımı zorunlu olacak
Türk ürünlerinin kullanımı zorunlu olacak
GİRİŞ 29.05.2013 11:19 GÜNCELLEME 29.05.2013 14:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yakın zamanda Kamu İhale Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle Türkiye'de üretilen ürünlerin kamuda kullanımının zorunlu hale getirileceğini bildirdi.

13. KOMATEK İş Makinaları Fuarı'nın açılışını yapan Ergün, bir gazetecinin "Türkiye'de yerli iş makinaları üretilmesi ve ihraç edilmesine rağmen bazı belediyelerin iş makinalarını yurtdışından alıyor. Bununla ilgili bir çalışma var mı " sorusu üzerine, Türkiye'de üretilen iş makinalarını hem özel sektör hem kamu kuruluşları hem de kamuya iş yapan firmaların "gönüllü olarak" kullanmasını istediklerini söyledi.

Türkiye'de yerli kullanım oranı satın almalarda ciddi artış kaydettiğini ancak bunu yeterli görmediklerini belirten Ergün, bunun daha da yükselmesi gerektiğini vurguladı.

Ergün, Kamu İhale Kanunu'nda yerli ürünlere fiyat avantajı getirdiklerini ancak bunun yerli istekli lehine fiyat avantajı olduğunu hatırlattı. Ergün, şöyle konuştu:

"Yani size mal satacak kişi yerliyse size ne mal satarsa satsın ona avantaj sağlıyordunuz. Halbuki biz kişiye değil Türkiye'de üretilen ürüne avantaj sağlansın istedik ve kanunda böyle bir değişiklik yaptık. Ama bu yine de gönüllülük esasına dayalı. Kamu, fiyat avantajını yakaladığı zaman yerli ürünü satın alıyor. Yüzde 15'e kadar pahalı bile olsa kimse ona 'neden pahalısını aldın' diye sormuyor. Fakat bunun da yeterli olmadığını gördük. Türkiye'de yerli ürünlerin kamu tarafından kullanılmasını belirli kriterler getirerek zorunlu hale getirmemiz gerekecek. Şu anda Kamu İhale Kanunu'nda böyle bir değişiklik var. Biz bu konuyla ilgili Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunda bir karar çıkarmıştık. Bu karar çerçevesinde Kanun çalışmalarımız da devam ediyor. Yakın bir zamanda kamu alımların Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımını belirli kriterlerle zorunlu hale getiren düzenlemeyi yapmış olacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • necdet kızılırmak 10 yıl önce Şikayet Et
    Türk ürünlerinin kullanımı zorunlu olacak. En başta TBMM, valiler, ordu, yargı üyeleri bu konuda mecbur edilmeli, Mercedes, Audi, Volksvagen, pejo araçların envanterlerden çıkarılması ve bir daha alınmaması sağlanmalıdır !!!
    Cevapla