Yılmaz: Türkiye'nin AB'ye katacağı çok şey var

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) üyesi 18 ülkenin büyükelcileriyle Van'da biraraya geldi. Bakan Yılmaz Türkiye'nin bölgesel açıdan önemli gelişmeler yaşadığını belirterek, Türkiye'yi 2023'te çok üst sıralara taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Yılmaz: Türkiye'nin AB'ye katacağı çok şey var
Yılmaz: Türkiye'nin AB'ye katacağı çok şey var
GİRİŞ 24.05.2013 17:09 GÜNCELLEME 24.05.2013 17:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uçakla Van'a gelen Bakan Yılmaz'ı havaalanında Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti milletvekilleri Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi karşıladı. Bakan Yılmaz ilk olarak bir otelde AB'ye üye 18 ülkenin Ankara büyükçileriyle biraraya geldi. Burada yaptığı konuşmada Van'ın bölgesel gelişim açısından önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bölgede AB ile yapılan ortak programlarda başarılı olunduğunu söyledi. Türkiye'nin iddialı hedefleri olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

"AB ile tam üyelik müzakereleri, 2023 hedefleri var. Türkiye'yi çok üst sıralara taşımak istiyoruz. Bunu belli bölgelerin değil, tüm Türkiye'nin enerjisi ile başarabiliriz. 10 yılda Türkiye bölgesel açıdan önemli gelişmeler sağladı. Bizim de AB ile paylaşacağımız önemli deneyimlerimiz oldu. Van'da ayrıca Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 3 yılda 38 milyon TL'lik bir kaynak kullandık. Bu programlara devam edeceğiz. Büyükelçilerin Van'daki gözlemlerinin bölgesel politikalar başta olmaz üzere, Türkiye politikalarına katkıda bulunmasını diliyorum."

'TÜRKİYE İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DEN İBARET DEĞİL'

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert ise Türkiye'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'den ibaret olmadığını göstermek amacıyla 18 ülkenin Ankara büyükelçileriyle Van'ı ziyaret ettiklerini söyledi. Van'da görüşecekleri bazı kesimlerle görüş alışverişinde bulunacaklarını belirten Ripert şunları kaydetti:

"Delegasyon olarak Kalkınma Bakanlığıyla bir takım projeler yürütüyoruz. 2014-2020 programı çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. Hangi konulara öncelik verilmesi, ne tür alanlara yönelinmesi konusunda fikirleriniz bizim için çok önemli. Çözüm süreci var. Bu çerçevede ne tür yeni faaliyetler olabilir, bunları da öğrenmemiz bizler için son derece önemli. Süreç neleri değiştirebilir ve AB delegasyonu olarak bizler nasıl yardımcı olabiliriz bunun çabası içersindeyiz."

'EKONOMİK SORUNLAR AB'NİN İMAJINI OLUMSUZ ETKİLEDİ'

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway'ın Bakan Yılmaz'a, son 2 yıl içersinde AB-Türkiye ilişkilerine dair daha olumsuz bir hava sezildiğini sorması üzerine Bakan Yılmaz, AB'nin kamuoyundaki desteğinin azaldığının bir gerçek olduğunu söyledi. AB'nin son dönemde ekonomik anlamdaki sorunlarının imajı açısından olumsuz etkiler getirdiğini belirten Bakan Yılmaz, vize konusuna değindi. Oturma ve çalışma hakkından söz etmediklerini belirten Bakan Yılmaz, tam üyelik müzakereleri yapan bir ülke olarak seyahat hakkının olmamasının Türk toplumunda tepki oluşturduğunu ifade etti. Bakan Yılmaz, "AB ile Türkiye ilişksi kritik bir öneme sahip. Aslında AB'de yaşayan insanlara da, Türkiye'de yaşayan insanlara da şunu anlatmak lazım. Bizim ortak bir çıkarımız ve ortak geleceğimiz var. AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye katacağı çok şey var. Bu anlamda daha etkili bir iletişim stratejisine ihtiyacımız var diye düşünüyorum" dedi.

Polonya Büyükelçiliği Müşteşarı Piotr Krowcyzk ise 17 yıl aradan sonra ilk kez Van'a geldiğini ve Van'ın modern bir şehre dönüştüğünü belirterek, çözüm süreciyle birlikte bundan sonra neler yapılabileceğini sordu. Bakan Ylımaz, Müsteşarın sorusunu şöyle yanıtladı:

"Depremden sonra yeni bir Van inşa ettik. Ancak terörün olduğu, huzurun olmadığı ortamlarda yeterli gelişmeyi sağlayamadık. Kamu yatırımları bölgede devam etti ama, özel yatırımları yeteri kadar gerçekleştiremedik. Bu çözüm sürecinde bu boyut çok güçlü şekilde karşımıza çıkıyor. Huzur ortamıyla birlikte bölgede kullanılmayan potansiyel harekete geçecek ve özel sektör yatırımlarında büyük bir artış sağlanacak. Komşu ülkelerle ticaret önemli. Sadece bölgeye kamu veya özel yatırımlarla gelişmesi mümkün değil. Özellikle Kafkaslarla, Ortadoğuyla bölgenin ticaretini geliştirmemiz gerekiyor."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • ali dilmen 10 yıl önce Şikayet Et
    hadi ya . sen benim külahıma anlat avrupanın en kötü hali bile türkiyenin en iyi halinden iyidir sadece bize kaz veriyorlar aradaki milli gelire ve ihracat ithalat dengesine bakmanız yeterl i sanırım
    Cevapla