Yılmaz: Türkiye büyük ve çabuk gelişen bir ülke

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye, Endonezya ve Brezilya gibi ülkeler şunu gösteriyor: Dünyada güç merkezi giderek değişiyor. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki ağırlığı her geçen yıl artıyor" dedi.

Yılmaz: Türkiye büyük ve çabuk gelişen bir ülke
Yılmaz: Türkiye büyük ve çabuk gelişen bir ülke
GİRİŞ 20.05.2013 13:29 GÜNCELLEME 20.05.2013 13:29

Bakan Yılmaz, makamında Endonezya İdari ve Bürokratik Reform Bakanı Azwar Abubakar ve heyeti ile bir araya geldi.

Endonezya'nın sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli bir ülke olduğunu belirten Yılmaz, Endonezya'nın son dönemde gösterdiği ekonomik performansla bütün dünyanın ilgisini çektiğini ifade etti.

Yılmaz, Endonezya'nın aynı anda hem demokrasisini hem de ekonomisini ileriye taşıyan bir ülke olarak önemli bir örnek teşkil ettiğine dikkati çekerek söz konusu başarının ardında iyi bir yönetim ve güçlü reformlar olduğunu vurguladı.

Endonezya'nın, 850 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaştığını ve ihracatının 200 milyar doları aştığını ifade eden Yılmaz, "Türkiye, Endonezya ve Brezilya gibi ülkeler şunu gösteriyor: Dünyada güç merkezi giderek değişiyor. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki ağırlığı her geçen yıl artıyor" diye konuştu.

Yılmaz, konuk bakana Türkiye'nin 2023 hedeflerini anlattı. Yılmaz, "2023'ün hedeflerine ulaşacağımızı da 10'uncu beş yıllık kalkınma planında netleştiriyoruz. Burada yenilikçilik kavramına çok daha fazla önem vereceğiz. Diğer taraftan insan kaynakları, şehirleşme ve bölgesel politikalar önümüzdeki dönem çok önemli olacak" ifadelerini kullandı.

"Nitelikli insan gücünüzü ve sermayenizi koruyabiliyorsanız ve dünyadan da nitelikli insan ve sermayeyi cezbedebiliyorsanız hızlı kalkınıyorsunuz" diyen Yılmaz, bunu başarabilmek için çok yönlü politikalar uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, istikrar ve değişimi aynı anda sürdürmek gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye ve Endonezya'nın ciddi bir reform birikimi var. Bir taraftan Endonezya ile ticaretimizi, karşılıklı yatırımı artırırken diğer taraftan da bu reform tecrübelerimizi daha fazla paylaşmalıyız. Endonezya ile siyasi olarak mükemmel ilişkilerimiz var. Halklarımız birbirine karşı samimi duygular besliyor fakat bunu yeterince ekonomik ilişkilere ve tecrübe paylaşımına yansıdığı söylenemez. Daha yapmamız gereken çok şey var."

-"Türkiye büyük ve çabuk gelişen bir ülke"-

Konuk Bakan Abubakar da Türkiye'nin büyük ve çabuk gelişen bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'ye 5'inci kez geldiğini belirten Abubakar, "Hedefimiz iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek ve güçlendirmek" şeklinde konuştu.

Abubakar, Endonezya da en çok bürokratik reform yapmak istediklerine dikkati çekerek, "Bürokratik reformları Türkiye'den öğrenmek istiyoruz" dedi.

KAYNAK: AA