Yılmaz: Türkiye karar veren konumda olacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Genç nüfus bizim en büyük üstünlüğümüz, kalkınma yarışında da ülkeleri ön plana çıkaran genç ve nitelikli nüfustur" dedi.

Yılmaz: Türkiye karar veren konumda olacak
Yılmaz: Türkiye karar veren konumda olacak
GİRİŞ 19.05.2013 13:05 GÜNCELLEME 19.05.2013 13:05

Giresun'a gelen Bakan Yılmaz, Vali Dursun Ali Şahin ile görüştü, daha sonra Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Giresun İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Yılmaz, Vali Şahin'i ziyaretinde yaptığı konuşmada, başta gençler olmak üzere tüm milletin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.

Gençlerin özellikle eğitim kanalıyla ne kadar donanımlı hale getirilse uluslararası alanda dünyanın diğer gençleriyle çok daha iyi rekabet etme imkanına kavuşmuş olacaklarını ifade eden Yılmaz, "Genç nüfus bizim en büyük üstünlüğümüz, kalkınma yarışında da ülkeleri ön plana çıkaran genç ve nitelikli nüfustur. Arzu ettikleri işlerde istihdam edilmeleri, katma değer üretmeleri ve giderek bugünkü dünyada gençler yenilikçilik açısından da çok önemli. Alışılageldik kalıpların dışına çıkarak yeni fikirler, yeni projeler üretilmesi bakımından da yeni bir takım gerişimciliği geliştirme bakımından da genç nüfus son derece önemli" diye konuştu.

-Türkiye başka ülkeler hakkında karar veren konumda olacak-

Yılmaz, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Giresun İl Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ise geçen hafta Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun son taksitini ödediklerini hatırlattı.

Geçmişte dünyada kriz yokken Türkiye'de kriz olduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"2001 yılını hatırlarsak ve maalesef IMF'den kaynak alarak ve başka Dünya Bankası'ndan uzmanlar çağırarak o krizi yönetmek zorunda kalmıştık. Bugün ise dünyada bir kriz var, çok şükür bu krizi hiç hissetmiyoruz. Tam aksine son dört yılda 4 milyondan fazla yeni istihdam oluştu. Büyümemiz devam ediyor, ihracat artışımız devam ediyor, alt yapıya, eğitime, sağlığa yatırımlarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte IMF'de İcra Direktörleri Kurulu'nun üyesi olacak Türkiye, 2014-2016 döneminde başka ülkeler hakkında karar veren konumda olacak kendisi hakkında karar alınan bir ülke olmaktan çıkıp. Bu da gerçekten son derce sevindirici. Özellikle 19 Mayıs'ta bunları ifade etmek ayrıca önemli ve anlamlı diye düşünüyorum."

-10. kalkınma planının hazırlıyoruz-

Yılmaz, bir taraftan Türkiye'yi büyütmeye çalıştıklarını, Türkiye'yi üst noktalarda taşıdıklarını, bir taraftan da Türkiye içerisinde daha dengeli bir kalkınma olsun diye uğraş verdiklerini belirterek, "Bu noktada da 4 bölgeye özel önem veriyoruz. GAP dediğimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi, DAP dediğimiz Doğu Anadolu Bölgesi, KOP dediğimiz Konya Ovası Projesi Orta Anadolu'nun belli kesimleri ve DOKAP dediğimiz Doğu Karadeniz Bölgesi" ifadelerini kullandı.

Bu 4 bölgeyle ilgili özel çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Şimdi önümüzdeki dönemi de, bir taraftan Kalkınma Bakanlığı olarak 10. kalkınma planının hazırlıyoruz 10. beş yıllık kalkınma planını, bir taraftan da bu 4 bölgeyle ilgili özel eylem planları hazırlıyoruz. Kalkınma palanımızdan hemen sonra inşallah 2013 yılı içerisinde bu 4 bölgeyle ilgili 5 yıllık eylem planlarımızı toplumumuzla paylaşacağız"

KAYNAK: AA