Hububatta 1 milyon ton rekolte beklentisi

Kırşehir'de, yağışlar ve uygun hava şartları nedeniyle 2 milyon 500 bin dekar arazide yaklaşık 1 milyon ton buğday ve arpa rekoltesi bekleniyor.

Hububatta 1 milyon ton rekolte beklentisi
Hububatta 1 milyon ton rekolte beklentisi
GİRİŞ 19.05.2013 11:26 GÜNCELLEME 19.05.2013 11:26

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hububat tarımının yaygın olduğu Kırşehir'de bu sene çiftçinin yüzünün güldüğünü söyledi.

Geçen yıllarda dekar başına 250 kilogram olan arpa ve buğday rekoltesinin bu yıl 300 kilogramı geçmesini beklediklerini belirten Şahin, "2,5 milyon dekar hububat ekili alanımız var. Bunun 1,5 milyon dekarı buğday, 1 milyon dekarı arpa. Sulu tarım yapılan yerlerde dekara 600 kilograma kadar verim veren arazilerimiz de var. 2 milyon 500 bin dekarda ekimi yapılan buğday ve arpada, kuru ve sulu tarım arazilerinde yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekliyoruz" dedi.

Mayıs ayı itibariyle çiftçinin beklediği yağış miktarına ulaşıldığına işaret eden Şahin, "Buğdayın tam gelişme ve başağa kalkma dönemi. Hububat tarımında yağışlar ve uygun hava şartları sayesinde her şey yolunda gidiyor. Olağanüstü bir durum yaşanmazsa hasattan çok umutluyuz" diye konuştu.

Şahin, geçen sene süne zararlısı ile yapılan başarılı mücadele sonucunda yaklaşık 4,5 milyon liralık bir kaybın önüne geçtiklerini ve üründe kaliteyi yükselttiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Süne mücadelesinde Önceden Tahmin Ve Uyarı Sistemini Geliştirme Projesi çerçevesinde bu yıl da çalışmalarımızı başlattık. Bu yıl 11 araç, 31 teknik eleman, 8 idari personelle süne mücadelesini sürdüreceğiz. Ekiplerimiz sürekli tarla tarla dolaşıyorlar. Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarınca 24 Nisan'da Mucur'a bağlı Yeşilyurt köyünde bulunan tv kulesi ve Malya Tarım İşletmesi arazisine 2 adet istasyon kurduk. Buralardan alınacak ısı, yağış, rüzgar, toprak sıcaklığı ve neme ait meteorolojik değerler arazi çalışmalarıyla birleştirilecek ve oluşturulacak modele göre mücadele çalışmaları yürütülecek."

KAYNAK: AA