Emeklilik yaşında yeni gelişme!

Erken emeklilikle ilgili olarak vatandaşların kafası karıştıkça karıştı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuyla ilgili yaptıkları açıklamalar zaman zaman söz düellosuna dönüşünce vatandaş ne yapacağını şaşırmıştı. Erken emeklilikle ilgili yine bir açıklama geldi.

Emeklilik yaşında yeni gelişme!
Emeklilik yaşında yeni gelişme!
GİRİŞ 16.05.2013 12:16 GÜNCELLEME 16.05.2013 12:18
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Sosyal güvenlikte emeklilik için yaşı bekleyen veya 60 yaşını aşıp prim günü eksik olanlarla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığıyla ilgili bitmek bilmeyen tartışmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten yeni açıklamalar geldi. Çelik, mali dengeleri etkilemeyecek bir düzenleme için ön çalışma yaptıklarını açıkladı.

Çelik, "Özellikle sağlıktan yararlanamayan vatandaşlarımızla ilgili bir çıkış yolu bulunabilir mi diye çalışıyoruz" dedi. Dün akşam Meclis'te bakanların farklı açıklamalarıyla ilgili ısrarlı sorular üzerine konuyu değerlendiren Çelik, şunları söyledi:

TOPLAMI 5 MİLYON 765 BİN

"60 yaşını aşmış ve prim gününü dolduramamış vatandaşlarımızın yaklaşık sayısı 265 bin kişi. Prim günü doldurduğu halde yaşı dolduramayan ve yaş bekleyen vatandaşlarımızın sayısıysa 2000 öncesi itibariyle 5,5 milyon sigortalımız. Sosyal Güvenlik Kurumuyla geçmiş iktidarların çok oynamasından dolayı çok çeken bir milletiz. Bugün, eğer bazı ülkelerde kriz yaşanıyorsa bu krizin altında sosyal güvenlik sistemlerindeki popülist yaklaşımlar yatmaktadır. Bakın, yanı başımızdaki Yunanistan'a bakınız, bunu görmeniz mümkün.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VAR

Dolayısıyla, sosyal güvenlik sisteminin mali boyutunu sarsacak bir düzenlemeyi getirmek aslında bu ülkeye yapılabilecek en büyük ihanetlerden bir tanesidir. Vatandaşların bize getirdikleri talepler var, çözüm önerileri var. Biz, kendilerine açıkça söyledik, bu konuları biz değerlendiriyoruz. 1999'da getirilen yasayla oyunun kuralı oyun ortasında değişmiştir, yanlış olan budur. Aslında yeni işe girecekler, yeni başlayacaklar için bu uygulama olsaydı bu sorunları yaşamayacaktık. Ama on yıllık çalışana siz diyorsunuz ki ‘Beş yıl daha fazla çalışacaksınız.'

ACABA NE OLABİLİR?

Mali dengeleri bozma şansımız yoktur. Şimdi, bundan dolayı, ekonomiden sorumlu Bakan arkadaşa soruluyor: ‘Gündeminizde böyle bir şey var mı?' ‘Yok' diyorlar, çok doğru söylüyorlar. Bunun yanlışı yok ki. Bizim gündemimizde mali boyutu bozacak, mali dengeleri bozacak bir düzenleme kesinlikle yok. Ama ‘Acaba bir çıkış yolu olabilir mi? Burada bahse konu mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili bir çalışma yapılabilir mi?' gibi bize gelen teklifler üzerinde biz çalışıyoruz, ne olabilir acaba, nasıl bir çıkış yolu olabilir diye. Özellikle sağlıktan yararlanamayan vatandaşlarımızla ilgili bir çıkış yolu bulunabilir mi diye. Teknik ayrıntılar bunlar. Maliye'den ve Hazine'den sorumlu bakan arkadaşlarımıza sorulan soru ise mali dengeleri bozacak bir yapıda soru sorulduğu için ‘Gündemimizde yok' diyorlar, son derece de doğru bir değerlendirmedir."

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 29
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Bakan. Soyladiginiz populist politikalarla, Sayin Cumhur baskani emekli olmadi mi? Ya sayin Basbakanimiz, o da bu politika ile emekli oldu hemde 60 yasina bile gelmeden. Peki Sayin mesut yilmaz, o da ayni sekilde, sayin ciller de ayni sekilde, Belkide sizde ayni sekilde emekli oldunuz. En itisimi, Eger cesaretiniz var ise, Suan vekil olanlarin icerisinde, Bu sartlarla emekli olan herkezin isimlerini, kac yasinda emekli olduklarini ne kadar prim odediklerini ve ne kadar maas aldiklarini aciklarsiniz. Size bu soruyu sorbilecek bir babayigit cıkar mi bilmem ama. ben bunlari bilen bir turk vatandasiyim. POPULİST SOYLEMLER BUNLAR.... Halkin gozune baka baka gercekler gizleniyor.
    Cevapla
  • TELETABI 10 yıl önce Şikayet Et
    2 senede emekli olmak istiyoruz. söyle bir düzenlemeye ne dersiniz..2 senede emekli olalim...!!!!!!!
    Cevapla
  • aliokumuş 10 yıl önce Şikayet Et
    millet vekiline kıyak emeklilik işçiye mezarda emeklilik. sayın bakanlar sizin menfaatiniz olunca 15 saniyede çıkan kanunlar anası aglayan biz çalışanların birde çalıştıkları yerleri,saglıklarını adam gibi araştırın bu insanlar 60 yaşına kadar yaşarlar mı birde meslek lisesine staja giden öğrenciler çalışmaları karşılığında ücret alıyorlar neden sigorta ilk işe giriş olarak siğortalanmıyorlar o zaman meslek liselerinin diğer liselilerden hiç bir farkı yok .ben inanıyorum sayın başbakanım bu sorunlara son noktayı koyacak iyi şeyler olacak içinde allah korkusu olan bu kanunları adam gibi düzenler hak yerini bulur allah tan ümit kesilmez.
    Cevapla
  • esat hayaloğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Adama demezlermi sayın vekilim. iyi hoş, işçiye mezarda emekliye hak gördünüz de siz neden iki yıl içinde kendinize emekliye hak gördünüz. Dünyanın hangi ülkesinde iki yıl içinde milletvekilleri kıyakla emekli oluyor ?
    Cevapla
  • ESİN YALNIZ 10 yıl önce Şikayet Et
    yaş beklemeyin. verin mahkemeye emekli olun. bakın o zaman nasıl degişiyor kanunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle