Reyhanlı'da 'ticarete yardım edin' çığlığı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki hain saldırının ardından harabeye dönen şehir merkezinde zarar tespit çalışmaları devam ediyor. 600 iş yerinin zarar gördüğü kentte, ticaret durmuş durumda.

Reyhanlı'da 'ticarete yardım edin' çığlığı
Reyhanlı'da 'ticarete yardım edin' çığlığı
GİRİŞ 14.05.2013 06:27 GÜNCELLEME 14.05.2013 06:27

Esnafın zararının 10 milyon lirayı bulduğu tahmin edilirken, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kılıç, “Banka borçları ertelensin, iş yerlerinin zararı karşılansın. Yoksa binlerce kişi işsiz kalacak” mesajı verdi.

NAKLİYE SEKTÖRÜNÜ VURDU

Patlamada en çok nakliye şirketlerinin zarar gördüğünü anlatan Nihat Kılıç, şöyle konuştu: “Son dönemlerde nakliye şirketleri ciddi bir büyüme içine girmişti. Yeni araçlarla filolarını genişletiyorlardı. Bu da Reyhanlı'nın ticaretinde önemli bir paya sahipti. Ancak patlama 1 kilometrelik alanı etkiledi. Bu patlamada bir çok araç kullanılamaz hale geldi. Patlamanın olduğu yer ise şehrin iş merkezi gibiydi. Tek tek burada ofisi ve dükkanı olanlarla görüşüyoruz. Bu binalar kullanılamaz hale geldi. Sadece 600 iş yerindeki hasarın 10 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.”

ÇÖZÜM YOLU BULUNMALI

Patlamanın ardından yetkililerle iletişime geçtiklerini anlatan Nihat Kılıç, “Bakanlarımız zarar tespit çalışmalarından sonra gerekli yardımların yapılacağını açıkladı. Ancak esnafın hepsi bankalara borçlu durumda. Bunun için bir an önce çözüm yolu bulunmalı. Bankaların da bu konuda esnafı zorlamaması ve hassas davranmasını bekliyoruz. Şu an için hiç bir şekilde ticaret yapılamıyor. Gelir olmadan borçlar ödenemez. ‘Afet bölge'sine uygulanan çalışmalar yapılmalı. Ayrıca devlete yapılacak ödemelerde mutlaka ileri bir tarihe alınmalı” dedi.

GEÇİM KAYNAĞIYDI

Reyhanlı için bir an önce gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini söyleyen Reyhanlı Ticaret Borsası eski Başkanı Orhan Çalım, “Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik de gerekli yardım çalışmaları yapılmalı. Şehir merkezindeki dükkanlar, ofisler ve diğer iş merkezleri bir çok ailenin de geçim kaynağı konumundaydı. Şimdi birçok aile zor durumda kalacak. Ayrıca merkezdeki evlerde de ciddi hasarlar mevcut” dedi.

İş yerlerine yardım edeceğiz

Reyhanlı'daki patlamalarda çok sayıda işyerinin hasar gördüğü hatırlatılarak, ekonomi yönetimi olarak atılacak adımları anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İşyerlerindeki hasar konusunu, ilgili bakanlarla değerlendireceğiz. Sayın Başbakan-ımızın bu konuda vereceği direktiflerle, yapılması gerekenler neyse mutlaka yapılacaktır. Vergi, SSK borçları konusunda geçmişte ne yapıldıysa. Bu bir mücbir haldir” diye konuştu.

Barış ve huzur ortamı daha da güçlenecek

Reyhanlı'da yaşananları değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Türkiye tam da ekonomisinde istikrarı yakaladığı; huzur ve sükunu güçlendirdiği bir ortamda, yine bombalar patladı. Onlarca insanımız hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı. Ülke ve millet olarak hassas bir süreç içindeyken meydana gelen bu patlama, bizi düşündürmelidir. Biz İstanbul iş dünyası olarak, anlık tepkilerin esiri olmadan, sağduyulu değerlendirmelerin ışığı altında bu terör olaylarının üzerine gidilerek, faillerinin kimler olduğunun bir an evvel aydınlatılması gerektiğine inanıyoruz. İşte o zaman, bu olaylarla hedeflenen kötü oyunlar bozulacak ve ülkemizde son dönemde daha da güçlenen barış ve huzur rüzgarı daha da güçlenecektir.”

KAYNAK: HÜRRİYET