Seri üretime hazırlanan ANKA'da büyük sürpriz

İki yıllık gecikmenin ardından ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi'nde seri üretime geçiş aşamasına bir sürprizle gelindi. Araç uydudan kontrol edilecek, kumanda menzili de 1.000 km'ye kadar çıkacak.

Seri üretime hazırlanan ANKA'da büyük sürpriz
Seri üretime hazırlanan ANKA'da büyük sürpriz
GİRİŞ 13.05.2013 12:47 GÜNCELLEME 13.05.2013 15:58
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve 2011'den bu yana uçuş testlerine devam edilen ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi (İHA), seri üretime hazır hale geldi. En az 2 yıllık gecikme yaşanan projede son anda sürpriz bir karar alındı.

Emre Soncan'ın haberine göre; ilk Türk İHA'sı uydudan kontrol edilecek. Bunun için de mevcut ANKA'ya SATCOM adı verilen uydu kontrol sistemi yerleştirilecek. TUSAŞ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) arasında imzalanacak seri üretim anlaşmasının ardından, 10 adet ANKA'nın 2 yıl içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesi öngörülüyor.

ANKA'nın uydudan kontrolüyle birlikte kumanda menzilinin de 1.000 km'ye kadar çıkacağı dile getiriliyor. Zaman'a konuşan Savunma kaynakları, "Şu ana kadar ANKA hangi şehirde uçurulacaksa yer kontrol istasyonunun da en azından o bölgeye yakın bir yere kurulması gerekiyordu. Fakat uydu sistemiyle birlikte, Batman'da keşif ve gözetleme görevi icra edecek uçağa, Ankara'daki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Merkezi'nden komuta edilecek. Uçağın şekli ve görüntüsü de bir parça değişecek." ifadelerini kullandı.

Büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatlarıyla radar görünürlüğünün düşük olması, gece/gündüz her türlü hava şartlarında keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine, jet yakıtı kullanan 155 beygirlik dizel motora ve uçuş süresi boyunca çalışabilen buz önleme sistemine sahip olması, ANKA'nın ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor. TUSAŞ yetkilileri, 2013 yılında en az iki bölge ülkesi ile satış ve ihracat sözleşmesi imzalanmasının hedeflendiğini dile getiriyor. Zaman daha önce, kritik sistemleri yerli olarak sunulan ANKA'nın uçuş kontrol bilgisayarının İsrail'den alındığını ortaya çıkarmıştı. Savunma bürokratları, bu sorunun aşılacağını ve söz konusu bilgisayarın Türkiye'de üretileceğini belirtiyor.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 6
  • fatih 10 yıl önce Şikayet Et
    Muhtemelen proje mevcut haliyle başarısız oldu. Söyleyemiyorlar. Uydu versiyonunu bekliyoruz diyorlar. Bundan al 100-200 tane. O çıkınca onu da alırsın. Ne de olsa seri üretime hazırdı. Yalan dolan, artık kimseye güvenmiyorum.
    Cevapla
  • Nail Sivri 10 yıl önce Şikayet Et
    KENDİ UYDUMUZU UZAYA GÖNDERİRKEN BİRİLERİ NEDEN KUDURDU ŞİMDİ ANLAYIN. ODTÜ'de kıyamet kopmuştu.Nedeni şimdi daha net değil mi?Emperyalizme karşı olması gereken solcular meğer İsril'in değirmenine su taşıyormuş? İNŞALLAH KULLANILDIKLARINI ŞİMDİ ANLARLAR.Hiç zannetmiyorum ama....
    Cevapla
  • yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne Zaman Bitecek?. Yıllardır bir ANKA'dır gidiyor. Ha bitti, ha bitecek, gecikti ama bitti diyorduk ki şimdi de başka bir bahane ile iki yıl sonra telim edilecekmiş. Tabii bir aksilik çıkmazsa. Birileri bizi oyalıyor galiba.
    Cevapla
  • temiroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    çok şükür yarab. elhamdülillahirabbil alemiiin..
    Cevapla
  • ugur 10 yıl önce Şikayet Et
    Süper haber ama. Uydudan kontrol edebilecek olmak harika ama 2 yıl gecikme olucak.2 sene sonra da başka bir sistem daha takılacak denilip 2 sene daha öteleriz sonu gelmeyen eklemelerle asla bitmez bu araç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle