Hak-İş: 1 Mayıs'ta Taksimde olacağız

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Hak-İş hem 81 ilde 1 Mayıs'ta alanlarda olacak hem de kitlesel olarak hem Taksim'de hem de Karabük'te 1 Mayıs'ı coşku ve heyecanla kutlayacağız" dedi.

Hak-İş: 1 Mayıs'ta Taksimde olacağız
Hak-İş: 1 Mayıs'ta Taksimde olacağız
GİRİŞ 29.04.2013 14:05 GÜNCELLEME 01.05.2013 11:09
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Arslan, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs'ı kutlama hazırlıklarını 3 ay önce başlattıklarını belirterek, 1 Mayıs'ı Taksim'de birlikte kutlamak için 6 konfederasyona çağrı yaptıklarını söyledi. Daha sonra Türk-İş'in daveti üzerine 6 konfederasyonun 3 toplantı yaptığını ifade eden Arslan, ancak toplantıların sonunda Memur-Sen ile Türkiye Kamu-Sen'in ortak kutlama konusundan geri çekildiğini dile getirdi.

4 konfederasyonun ortak kutlama çabalarını sürdürdüğünü anlatan Arslan, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının yapılabilmesi için oluşturulan komitede Hak-İş yer aldı. Vilayetle yapılan görüşmeler devam ediyor. Taksim alanında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanabilmesi konusunda çabalarımız sürüyor.

Hak-İş bu belirsizliği baştan tespit ederek Taksim'deki kutlamaları hangi boyutta olursa olsun gerçekleştirmek düşüncesini bir tarafta tutarken, öbür tarafta da kitlesel olarak konfederasyonumuzun bir başka yerde 1 Mayıs kutlamalarını yapması çalışmalarını büyük ölçüde tamamladık. Hak-İş hem 81 ilde 1 Mayıs'ta alanlarda olacak hem de kitlesel olarak hem Taksim'de hem de Karabük'te 1 Mayıs'ı coşku ve heyecanla kutlayacağız."

Kardemir'in Türkiye'nin ilk sanayi tesisi olduğuna ve Çelik-İş'in Karabük'te kurulduğuna işaret eden Arslan, Kardemir çalışanlarının Çelik-İş'ten kopartılmaya çalışıldığını ancak yetkinin Çelik-İş'e verildiğini vurguladı. Kardemir'de toplu sözleşme görüşmelerinde sona gelindiğini belirten Arslan, "Çelik-İş sendikamıza ve Kardemir emekçilerine destek olmak için de 1 Mayıs kutlamalarını kitlesel olarak Karabük'te yapacağız" diye konuştu.

1 Mayıs'ın 6 konfederasyon tarafından birlikte kutlanması imkanının ortadan kalktığını ifade eden Arslan, şunları söyledi:

"Olabildiğince bazı örgütlerle Taksim alanında 1 Mayıs kutlamaları için çabalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çabalarımızın sonucuna göre, muhtemelen yarına kadar görüşmeler devam edecek. Yarın tekrar kamuoyu ile son durumu değerlendirmiş olacağız. 1 Mayıs'ın, emekçiler için ülkemizi kaosa, sıkıntıya, gerilimlere itmeden barış türkülerimizi söyleyerek, sorunlarımızı da haykırarak, Emek ve Dayanışma Günü anlayışına da zarar vermeden 1 Mayıs kutlaması çabamızı sürdüreceğiz. Biz, bütün alanların emekçiler için olduğuna inanıyoruz. Biz, bütün Türkiye'yi 1 Mayıs alanları olarak değerlendiriyoruz. 1 Mayıs'ları sadece bir alana, bir yere, bir bölgeye, bir anlayışa hapsetmenin 1 Mayıs'a haksızlık olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Sorular

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sendikaların randevu talebi olduğunun hatırlatılması üzerine, randevu taleplerine henüz yanıt alamadıklarını söyledi. Arslan, şunları kaydetti:  

"İstanbul Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve Hükümet çevreleri Taksim'in kapatılması konusunda şu ana kadar bize bir somut cevap vermiş değil. Tam tersi son gelen yazıda en azından Taksim'in fiziki şartlarının el verdiği şekilde bir grubun Taksim anıtına çelenk konulması, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakması ve bildirilerin okunabileceği zamanın tanınabilmesi konusunda yaklaşım sergilemektedirler.

Her halükarda Taksim'de olacağız ancak fiziki şartların zorlanmaması, daha büyük olumsuzluğun ortaya çıkmaması için de emniyet teşkilatı ile İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler devam ediyor. Sembolik sayının ne kadar olacağı konusunda görüşmeler devam ediyor. Her halükarda Taksim'de olacağız ama oranın fiziki şartlarını dikkate alarak, bu fiziki şartları yok sayarak bir yaklaşım içinde olmamız düşünülemez. Hak-İş olarak biz, mevcut şartları olabildiğince zorlayarak, olabildiğince alana daha fazla arkadaşımızla girip, bildirimizi okuyup, anıta çelengimizi koyup, Kazancı Yokuşu'na karanfillerimizi bıraktıktan sonra 1 Mayıs görevimizi de yerine getirmiş olacağız. Umarım sağduyu galip gelir."

İstanbul'dan 1 Mayıs görüntüleri
GALERİYE GİT
YORUMLAR 7
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    hak iş mak iş anlamam. taksimde olmayacak deniliyorsa olmayacak kardeşim. işçiyi köle yaptınız iyice. her sene aynı yerde aynı olayları yaşamak zorundamıyız. adamın tepesinin tasını attırmayın. hak iş olay çıkarmasa öbürleri çıkarır. bu milletin malına zarar verenin allah belasını versin. işçi emeği filan umurumda değil. hak böyle devlet malına zarar vererek aranmaz.
    Cevapla
  • selman 10 yıl önce Şikayet Et
    “Ameller niyetlere göredir”. Bazı arkadaşlar her sendikayı aynı safta görüyor Bu zamana Kadar Hak-iş Sendikalarının hangi işçiyi madur ettigi görülmüş , bilakis işçinin yararına işlerde bulunan bir kurumdur bir konuda işçi madur olacagını bilse o işe girmez ve arkasından atıp tutan insanlara şurdan bir çift sözüm var yapılan faliyetlere bakın sonra konuşu....
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu sendikalr hiçte iyi niyetli değil... İşçileri zaten düşünmediklerini biliyorduk.Onlar sadece ,işçileri kendi emelleri,siyasi çıkarları doğrultusunda kullanırlar,gaza getirirler,kendileri saray gibi binalarda keyif sürerler,işçiden kesilen paralarla ağa gibi,beşyıldızlı otellerde tatil yaparlar,yurtdışına çıkarlar..işçilerde çalışsın dursun..gerçekten sendikalar iyi niyetli olsa,bu taksim yasağını kaldıran hükümetin AK PARTİ hükümeti olduğunu bilir ve taksim düzenlemesi bittikten sonra gelecek yıl alanda kutlarlar..o zaman yasak olursa o zaman hep baraber..ancak şimdi kötü niyetliler...
    Cevapla
  • Nail Sivri 10 yıl önce Şikayet Et
    İŞÇİYE DÜŞMAN MISINIZ KARDEŞİM ?. Taksim yürünecek halde değil. Zırvalamak marifet mi oldu ? Hangi sendika olursa olsun Taksim'in bu haline rağmen orada miting yapmaya kalkarsa aklından şüphe etmek gerek.Meydan düzenlemesi yapıldıktan sonra hep beraber çıkın Taksim'e. Ama şimdi ısrar etmek bana hiç samimi gelmiyor.
    Cevapla
  • selman 10 yıl önce Şikayet Et
    YANLIŞ ANLAŞILMASIN. ''Nasıl görmek istiyorsanız öyle bakınız '' Hak-iş Bu zamana kadar 1 Mayıs larda örnek teşkil etmiş olup devletin birliğine ve bütünlüğüne zarar verecek hiç bir olayda yer almadığını herkes bilir Her 1 Mayısta olduğu gibi bu yılda örnek olacağına emin olabilirsiniz 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA BAYRAMI engüzel şekilde kutlanılacagına eminim ...tabi birilerinin ortalıgı karıştırmaya çalışacagındanda emin olabilirsiniz bu tür insanlar ortalığı karştırıp bir şeyleri Hak-iş üstüne yıkmaya alışacaklardır Hak-iş Konfederasyonunu bilen bir insan böyle insanların ve kuruluşların yanında yer almayacağını da bilir Herkesin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma (işçi) Bayramını Kutluyorum ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle