Cumhuriyet altını satın almak isteyenlere müjde

Altın bulamıyorsanız, saklama külfetinden veya riskinden çekiniyorsanız altın hesabı açtırınız. Cumhuriyet altını satın almak isteyenlere müjde: Bugün çil çil altınlar piyasaya çıkıyor.

Cumhuriyet altını satın almak isteyenlere müjde
Cumhuriyet altını satın almak isteyenlere müjde
GİRİŞ 22.04.2013 07:46 GÜNCELLEME 22.04.2013 10:35
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Milliyet'ten Güngör Uras, vatandaşın altın sevdasını anlatan bir yazı kaleme aldı. Altının son günlerdeki serüvenini kaleme döken Uras, altın alacaklara birkaç önemli verdikten sonra rakamlarla insanımızın altınla ne kadar iç içe bir yaşam sürdüğünü anlattı. 

Çeyrek, yarım ve tam olarak yaklaşık 1 milyon 300 bin adet ziynet ve sikkenin bugün kuyumcularda satışa sunulacağını açıklayan Uras, kuyumcuda altın bulamayan yatırımcıya da yol gösterdi. İşte Uras'ın kkonuyla iligli yazısının ilgili bölümleri:

"Daha dün bankalar altın günleri yaparak yastık altındaki altınları toplamaya çalışıyordu. Bugün halkımız altına hücum etmiş durumda. Halkımızın çılgın gibi altın satın alarak yastık altına istif etmeye başladı.

Üzülecek, gücenecek bir durum yok. Biz altınsız yapamayız. Biz altını çok severiz. Altın fiyatı yükselse de altın alırız, ucuzlasa da. Altın talebininin büyüklüğünü her ay, her yıl Derphane'nin bastığı ziynet ve sikke halindeki Cumhuriyet altını için kullanılan altın miktarı gösterir. 2003 - 2005 yıllarında Darphane yılda 50 ton altından ziynet ve sikke basıyordu. 2006 yılında 66 ton altın kullanıldı. 2009 yılında altın miktarı 33 tona geriledi. 2011 yılında 64 ton, 2012 yılında 43 ton altından ziynet ve sikke üretildi. İlginç olan şu: Son on yılda altının gramı (yıl ortalaması olarak) 17 TL'den 97 TL'ye kadar tırmanırken, ziynet ve sikke talebi sadece kriz döneminde geriledi. Ama bu arada Türkiye'nin altın ithalatı yılda 269 tona kadar yükseldikden sonra 2009 yılında 37 tona kadar geriledi. 2009 yılında 37 ton ithalata karşı, Darphane'de 33 ton altın ziynet ve sikke haline getirildi.

Açık anlatım ile toplam altın ithalatı ile Cumhuriyet altını talebi birbirine pek uyuşmuyor. 2012'de 120 ton altın ithal edildi, Darphane'de 43 ton altın ziynet ve sikke haline getirildi.2013 yılının ilk 3 ayında 46 ton altın ithal edildi. Darphane'de baskıya verilen altın 2012 yılının ilk 3 ayında 14 ton iken bu yılın ilk 3 ayında 31 tona yükseldi.

5.4 ton Cumhuriyet vitrinde

Halkımız ucuz diyerek kuyumculardaki altınları bitirince, geçen hafta kuyumcular Darphane'ye 5.4 ton külçe altın teslim ettiler. Bu altının ziynet ve sikkeye dönüştürülmesini istediler.Darphane bu altınları Cumhuriyet haline getirerek geçen hafta perşembe günü kuyumculara verecekti. Yetiştiremedi. Altınları bugün kuyumculara verecek. Çeyrek, yarım ve tam olarak yaklaşık 1 milyon 300 bin adet ziynet ve sikke bugün kuyumcularda satışa sunulacak.

Kuyumcuda altın bulamayan ne yapsın?

Kuyumcuda altın bulamayanlar veya Cumhuriyet altınının alım satım fiyatı arasındaki farklı ödemek istemeyenler en yakın bankada "altın hesabı" açtırarak, altın satın alabilirler.

Her banka altın hesabı açmıyor ama büyük bankaların çoğu bu hizmeti veriyor. Altın satın almak isteyen bankada görevliye, "Ben altın hesabı açtıracağım. Bugün gram altının ve de Cumhuriyet altınlarının alım satım fiyatı nedir?" diye soruyor. Banka görevlisi, altın satın almak isteyene alım satım fiyatlarının listesini gösteriyor. Altın satın almak isteyen isterse 1 gr. veya daha çok gram, isterse 1 adet (yarım veya tam) Cumhuriyet veya birden fazla Cumhuriyet satın almak için vezneye Türk Lirası'nı yatırıyor.Satın aldığı altınlar hesaba kaydediliyor. Bu satın alma işlemi altının (gram veya adet olarak) günlük satış fiyatı ne ise o fiyattan gerçekleşiyor. Diyelim ki on gün sonra altın hesabı açtıran, hesabındaki altınları satmak istedi. O zaman da banka görevlisi, altının (o gün için belirlenen) alış fiyatından hesabı yapıyor. Altın fiyatı artmış ise müşteri kazanıyor, gerilemiş ise zarar ediyor.

Bu yazı yazılırken bir büyük bankamızın 1 gr. altın satış fiyatı 83.6 TL, alış fiyatı 78.4 TL, Cumhuriyet altınının satış fiyatı 548.8 TL, alış fiyatı 518.0 TL idi ki bu fiyatlar Kapalıçarşı fiyatına benziyordu.

Bankalardan altın alacaklara gram altın almaları öneriliyor. Çünkü alım satımda işçilik yükü olmuyor."

YORUMLAR 7
  • yunus kadiroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Altın Hesabı . Bundan tam 1,5 ay önce ismi mühim değil bir bankada çalışan arkadaşım müşteri avına çıkmıştı.Hatta 200 gr altın hesabı açmamı istemişti. Banka çalışanlarına bu işte büyük ikramiyelerde bile bulunmuş.O zaman bu işte bir bit yeniği var diye düşünmedim değil.Altın Hesabı bildiğiniz üzere kağıt üzerinde olan bir olay.Şu an kaç kişinin bu hesaplara abonman olduğunu bilmiyoruz ancak banka müşterilerinin bu hesapları bozdurmak için aceleci olmayacağını bankalarda çok çok iyi biliyor.Banka elindeki bu nakit parayı düşük faizli kredi vererek veya kısa vadeli değerlendirmek üzere borsalarda değerlendiriyor.Kazanan yine oyunu oynatan oluyor.Oyunu oynayanlar hiçbir zaman kazanmaz bunu unutmayalım.
    Cevapla
  • nejat çermikli 10 yıl önce Şikayet Et
    bankalar mevduat sahiplerini yoluyor. sayın editör bu makaleyle herkesi bankaya yönlendiriyorsunuz..bari bunu yapmayın da insanları yakmayın..ziraat bankasını tenzih ediyorum...alış satış farkı ziraat bankasında 55 kuruşken diğer bankalarda 2 tl ila 2.25 tl ye çıktı ve alışlarıda ziraat bankasının hemen hemen 1 tl aşağısında..bu soyguna insanları yönlendirmeyin bari banka ismi verinde ötekilerin burnu sürtsün.....en kısa zamanda bu bankaların oyunu makalenize yansıtmanızı dilerken saygılarımı sunuyorum
    Cevapla
  • Alanyalı Emre 10 yıl önce Şikayet Et
    doğru konuş. volkan cakal makal ne ayak herkezi zan altında bırakma sen bankacımısınki bankacı ağzıyla konuşuyorsun bir defa hic bir kuyumcu banka altın satacak diye korkmaz cünkü banka kuyumcunun verdiği fiyata veremez gecenlerde ben bir bayana tam altın verdim kızıda aynı parasına gidip bankadan altın hesabı actırmış kız sonra bize hesaplatmaya geldi dediki annemin aldığı altınlar kar yapmış benim bankadaki altınlar zarar etmiş zaten altın vermiyorlar kağıt üstünde satıyorlar kafamdan uyduruyorsam ne derseniz deyin her kuyumcuyu bir bilmemek gerek
    Cevapla
  • volkan 10 yıl önce Şikayet Et
    karaborsacı kuyumcular. geçen hafta kuyumcuların çoğu çeyrek altını değerinden (135 TL) aldılar ancak satın almak isteyen vatandaşa da 155-160-165 lira fiyat verdiler... son 2 aydır tvlere çıkıp, toplantılar düzenleyip zır zır ağlayan ve bankalar sarraf değil, altın bizim işimiz, herkes işini yapsın diyorlardı... ne varki topa tuttukları bankalar, altının alış-satış fiyatına sadık kalıp aldı-sattı... kuyumcular fırsatçılık, karaborsacılık yaptı... haram para kazandılar... sadık olmadı piyasaya ve müşterilerine... ne halleri varsa görsünler... fazie bulaşmadan gidin bankadan alın hesabınızda dursun... bankadan alın-satın... bu karaborsacı çakallara paranızı kaptırmayın...
    Cevapla
  • Kaan ORBAY 10 yıl önce Şikayet Et
    Bankadan dost olmaz. şu an altının piyasa değeri 83.13. "başka bir arzunuz" diye soran banka 78'e alıp 84.5 a satıyor. kendi piyasalarını oluşturan Kuyumculardan farkı yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle