Altın yetiştirmek için olağanüstü performans

Darphane ve Damga Matbaası'na altın talebini karşılayabilmek için mesaide... Kurumda çalışan işçiler bugünlerde rekor düzeye ulaşan altın talebini karşılamak için insan üstü bir gayretle çalışıyorlar.

Altın yetiştirmek için olağanüstü performans
Altın yetiştirmek için olağanüstü performans
GİRİŞ 21.04.2013 12:41 GÜNCELLEME 21.04.2013 12:41

Türkiye Basın Sanayii İşçileri Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, fiyatlarda yaşanan gerilemenin ardından altına yönelik oluşan ilginin Darphane ve Damga Matbaası'nda özellikle de darphane matbaasında iş yoğunluğunun ciddi biçimde artırdığını söyledi. Dinçer, Darphane ve Damga Matbaası'nda 263 üyeleri bulunduğunu belirterek, "Bunların yarısı, yani yaklaşık 130 işçi bugünlerde rekor düzeye ulaşan altın talebini karşılamak için insan üstü bir gayretle çalışıyor" dedi.

Dinçer, bunların yarısının değerli kağıtların basıldığı damga, diğer yarısının ise altın, bozuk para ve madalyonların üretildiği darphane kısmında görev yaptığını ifade etti. 

İş yoğunluğunun ocak ayından bu yana sürdüğünü, bu nedenle işyerinde vardiya uygulamasıyla çalışıldığını ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:

"Biz 'iş varsa çalışalım' diyoruz ama bunun karşılığında mesailerimizi de alalım istiyoruz. Mevcut uygulamada ise aslında mesai yapmamıza rağmen herhangi bir ilave ücret alamıyoruz. Yoğunluk nedeniyle 15-20 kişinin yaptığı işler 6-7 kişiyle yetiştirilmeye çalışılıyor. Bu da dikkat gerektiren işlerde riskleri de beraberinde getiriyor."

"Yüksek ücret almıyorlar"

Altın ya da değerli kağıt üretiminde çalıştıkları için çevrede ve kamuoyunda işçilerin yüksek ücret aldığı gibi bir algı oluştuğunu dile getiren Dinçer, şunları kaydetti:

"Oysa işin aslı öyle değil. Yeni başlayan bir arkadaşımız bin 600 lira civarında ücret alıyor. Ortalama ücret ise bin 800-bin 900 lira civarında. Son 10 yılın en büyük katma değerini yaratan işçilerin bu emeklerinin karşılığını aldığını söylemek mümkün değil. Ücret düşüklüğü nedeniyle KPSS sonuçlarıyla 2009'da kurumda çalışmaya başlayan 30 kişi işten ayrılarak başka kurum ve kuruluşlara gitmeyi tercih etti."

Süren toplu sözleşme görüşmelerinin ise arabulucu aşamasında olduğuna dikkati çeken Dinçer, kurum açısından her şeyin iyi gittiği bir ortamda işçilerin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesini beklediklerini söyledi.