Yerli pirinç 1 haftada yüzde 30 arttı

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yerli pirinç fiyatının 1 haftada yüzde 30 arttığını açıkladı.

Yerli pirinç 1 haftada yüzde 30 arttı
Yerli pirinç 1 haftada yüzde 30 arttı
GİRİŞ 14.04.2013 15:55 GÜNCELLEME 14.04.2013 15:55
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yetkin, son günlerde yaşanan "GDO'lu pirinç tartışmalarına" ilişkin TZD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kamuoyunda 1 hafta-10 gündür tartışılan GDO'lu pirinçler hakkında birçok belirsizliğin olduğunu dile getiren Yetkin, gerek firmalardan gerekse de ilgili bakanlardan konuya ilişkin farklı açıklamalar yapıldığını ifade etti.

Söz konusu farklı açıklamalar nedeniyle halkın kafasının iyice karıştığını belirten Yetkin, yetkililerden konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama beklediklerini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamlarına göre, 2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin 528 bin ton, tüketiminin ise 600 bin ton olduğunu bildiren Yetkin, "Sektör içinden aldığımız bilgilere göre ise 2012 pirinç üretimi 450 bin ton, tüketim ise 700 bin tondur. Piyasadaki 50 ila 100 bin ton arasındaki stok da dikkate alındığı takdirde her halükarda ülkemizde pirinç açığı olduğu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

İbrahim Yetkin, bu açığın ise çok rahatlıkla kapatılabilineceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Pirinç üretim alanlarımızın genişliği düşünüldüğünde, destekleme yoluyla tüketimin tamamen karşılanması çok kolaydır ama maalesef bu şekilde olmamaktadır. Yabancı pirincin ithal edilmesinin önemli bir sebebi ithal pirincin yerli pirince göre daha ucuz olmasıdır. Yani ithal pirinç, fiyat yönünden daha cazip hale gelmektedir. Ancak son olaydan sonra ithal pirinçten kaçış olunca, yerli pirinç toptancıları fiyatlara 7 günde yüzde 30 zam yapmıştır. Bunun sonucunda da vatandaş pirinçten kaçtı ve satışlar en az yüzde 20 oranında daraldı. Aslında fiyatlar düşmesi gerekirken, piyasada bu ürünlerin stoklanması gibi bir eğilimin olduğunu görmekteyiz. Bir de 2013 çeltik ekimi önümüzdeki ay yapılacak, yani yeni ürün 4-5 ay çıkmayacak. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde fiyat artışlarının daha yüksek olacağı, stok anlayışının gelişeceği çok açık."

"SORUN ÜRETİM MESELESİDİR"

Buna karşılık, üretim ve tüketimin artırılmasıyla pirinç sektörünün kazancının çok daha fazla artırılabilineceğine değinen Yetkin, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki pirinç tüketiminin halen çok düşük olduğunu ifade etti.

Yetkin, yıllardır gıda güvenliği konusuna dikkat çektiklerini anımsatarak, "Biz 1 hafta, 10 gündür GDO'lu pirinç meselesini tartışıyoruz. Türkiye'de eğer pirinçte kendi kendimize yetecek üretim olsaydı, bunlara hiç maruz kalmazdık. İthal etmenin nedeni ortadan kalkardı ve böyle bir tehlike söz konusu olmazdı. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konuda çok ciddi problemleri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

İthalat oldukça her zaman bir riskle karşı karşıya kalınacağına dikkati çeken Yetkin, şöyle devam etti:
"Yani sorun üretim meselesidir. Üretim arttığı takdirde, biz artık bu risklerle karşı karşıya kalmayacağız. 'Şu andaki mevcut ürün stoku yeterli mi değil mi?' derseniz, yeterli. Yani fiyatlar artmadan şu anki mevcut ürün, Türkiye için yeterlidir. Onun için ithalata gerek yoktur bu dönem için. Zaman zaman soruyorlar, 'İthal pirinç mi alalım veya yerli mi kullanalım?' diye. Yerli üründe herhangi bir tehlike söz konusu değil. Yerli pirinçlerimizi halkımız gönül rahatlığıyla tüketebilir. Bana sorulduğu takdirde, ben hiç bir şekilde ithal pirincin alınmamasından yanayım. İthal pirinci ben şahsen boykot ediyorum. GDO'lu olur olmaz, bu ayrı bir şey ama kendi topraklarımızda yetişen ürünler varken tutup da ithal pirinci almak bana pek doğru gelmiyor."

"Sanki GDO'luymuş gibi hareket edip, tedbir almamız lazım"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yetkin, bazı yetkililerin, "yakalanan söz konusu pirinçlerde GDO olmadığına" ilişkin açıklamalar yaptığının hatırlatılması üzerine, kamuoyunun zaten bu konuda kafasının karışık olduğunu söyledi.

Bu konuda daha açıklayıcı, daha kapsamlı açıklamalar beklediklerini dile getiren Yetkin, "Soruşturma halen sürüyor sanırım. Kimilerine göre GDO var kimilerine göre yok ama bu konuda biz sanki GDO'luymuş gibi hareket edip, tedbir almamız lazım" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    GDO lu pirinçler. En çok araştırın kamuya ait yemekhanelerde kullanılıyordur,çünkü buralarda denetim sıfırında altında,ahbap çavuş ilişkisi ile yürüyordur duyduklarımız.bu
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    temizlerinden yiyin.... çinliler kahvaltı dahil bütün gün pirinç yerler, incecikler. pirinçte protein, b vitamini ve bol lif var. kapitalist dünyada gıdada çokça oyunlar oynanıyor. avrupa tarım-hayvancılığını destekliyor ve abedenin tohum-ilaç tekellerinin gmo tohumlarına direniyor. abedeli çiftçiler, kuruluşlar gmo ile başa çıkmaya çalışıyor. bizim bir şehrimiz kadar, bataklık ülkesi Hollanda tarım ürünlerinde avrupada 1., dünyada 2. sırada. bizim bir şehir büyüklüğündeki israil kooperatifler kurmuş tarım ülkesi türkiyeye tarım-bitki ürünleri satıyor. abede ve hollanda israile gmoya destek diye milyon dolarlar yardım yapıyor. abede bizim pirincimize engel koyuyor diye türkiyeyi şikayet ediyor! gıda işi yabancıya birakilmayacak kadar önemli, project 200 gıda kontrolü, project 2000 nufus kontrolü projeleri var....
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    şeker hastalığına yakalanmak istiyorsanız. bol bol pirinçli gıdalar,pilavlar tüketiniz..İnsana hiç bir faydası olamayn bir gıda!Onun yerine bulgur pilavı yiyiniz..hem çok faydalı,besleyici ve doyurucu bir gıdadır..pirinç birden şejkerinizi yükseltir,sonra da hemen acıktırır..doyuruculuğu yoktur..kendinizi bulgura alıştırın bir daha vazgeçemeyeceksiniz..nişastası bol olan pirinçi sofralarından kaldırınız..bedava verseler yenmez..çok gerekmedikçe çorbalarda bile kullanmayınız..en zaralı gıdalar listesindedir..
    Cevapla