Ankara metrosu Esenboğa'ya bağlanıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara'da metro hattını Esenboğa Havalimanı'na bağlamak için yıl sonuna kadar projelerin tamamlanacağını, gelecek sene de hattın yapımı için harekete geçileceğini bildirdi.

Ankara metrosu Esenboğa'ya bağlanıyor
Ankara metrosu Esenboğa'ya bağlanıyor
GİRİŞ 12.04.2013 17:48 GÜNCELLEME 12.04.2013 19:50

Bakan Yıldırım, ASO 1. Sincan OSB 4. Kısım'da gerçekleştirilen metro araçları üretim tesisi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Ankara için güzel bir hizmetin başlangıcı dolayısıyla OSB'de bir araya geldiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ankara metrolarını tamamlamak yetmez, Ankara'yı Esenboğa'ya bağlamak gerekir" dediğini, bu konuda talimat verdiğini anlatan Bakan Yıldırım, Ankara'da metro hattının Esenboğa Havalimanı'na bağlanması konusunda projelerin yapımı için ihalenin gerçekleştirildiğini, yıl sonuna kadar projelerin biteceğini kaydetti. Yıldırım, "Gelecek sene de o hattın yapımı için harekete geçeceğiz" dedi.

Ankara metrolarının inşaatının hızla sürdüğünü ifade eden Yıldırım, "Ankara metroları bizim için o kadar öncelikli bir konu oldu ki genel müdür yer altından çıkmıyor, evine gidemiyor, işlerini aksatıyor. Çünkü o biliyor ki bu metrolar ya bitecek ya bitecek. Metrolar bitmezse kim bitecek, onu siz biliyorsunuz" diye konuştu.

Lise öğrencisi olduğu yıllarda, siyasetçilerin, seçim propagandalarında, Ankara-İstanbul arasına yapılacak süratli demiryoluyla seyahat süresinin 2,5 saate ineceği vaadinde bulunduklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yıl 1972. Abdülhamit'in tahtta kaldığı süre kadar geçmiş. Ama projede değişen hiçbir şey olmamış. 12 hükümet, 20 bakan değişmiş, Türkiye her seferde Yüksek Hızlı Tren (YHT) hayalini bir başka bahara ertelemiş. Geldik, başladık ve Türkiye'de Ankara-Eskişehir hattını 2009'da devreye alarak, ülkemizi, Avrupa'nın 6., dünyanın 8. YHT işletmeciliğine sahip ülkesi haline getirdik. Sene sonunda Eskişehir-İstanbul etabını bitiriyoruz. 150 yıllık rüyamız Sultan Abdülmecit'ten bize kalan Marmaray Projesi'ni de bitiriyoruz. Böylece Çin ile İngiltere'yi, Pekin ile Londra'yı modern demir ağlarla bağlayacak projeyi hayata geçiriyoruz."

"6 bin kişi buradan ekmek yiyecek"

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin asırlar öncesine dayandığını belirten Yıldırım, İpekyolu kervanlarını iki ülkenin beraber inşa ettiğini, bugünün de ipek demiryolları ağını inşa etme zamanı olduğunu kaydetti

ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in geçen yıl Ağustos ayında kendisini ziyaret ettiğini ve sanayicilerin yapılan işlerin içinde etkin yer almak istediklerini dile getirdiğini anlatan Yıldırım, aradan 1 yıl geçmeden, metro araçlarında yerli katkı payını yüzde 51'e çıkardıklarını ve üretim için tesis kurulduğunu anlattı.

Yıldırım, bugün temeli atılan tesisin sadece Ankara'nın ihtiyacı olan metro araçlarını değil, coğrafyada var olan ve gelecek 10 yılda 75 milyar dolara ulaşması beklenen ihtiyacı gidermede en önemli merkez olacağını söyledi.

Metro inşaatlarının hızla sürdüğünü anlatan ve 324 metro aracının hizmete alınacağını kaydeden Yıldırım, "Kurulacak fabrikanın 324 aracı yapıp yetiştirmesi mümkün değil. Metroyu bu yıl sonu açacağımız için ilk partiyi Çin'den getirecekler. Ondan sonraki partiler de fabrikada yapılmaya başlanacak. Birden bire yüzde 51 olmaz. Başlamadan hiçbir şey olmaz. Her şey dışardan geliyordu. Bu bir adımdır yüzde 30 olacak, yüzde 51 olacak, belki yüzde 70'e, 80'e çıkacak. Bu sanayicilere bağlı" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, fabrikada 350 Ankaralının iş sahibi olacağını, 6 bin kişinin de buradan dolaylı olarak ekmek yiyeceğini söyledi.

"Bugün birlik ve beraberlik zamanı"

"Terör örgütü, inat etti. Yaktı, yıktı, saldırdı. Biz de inat ettik, sonunda havlu attı, o da hizaya geldi" diyen Yıldırım, bugünün birlik ve beraberlik zamanı olduğunu kaydetti.

Milli birliği, kardeşliği, enerjiyi daha güzel işlere, daha büyük projelere harcama zamanı olduğunu belirten Yıldırım, "İşte şimdi aklı selim galip geldi. Bundan böyle enerjimizi, bir hiç uğruna yok etmeyeceğiz. Kaynaklarımızı, ülkemizin kalkınması, insanımızın mutluluğu ve refahı için harcayacağız" dedi.

Teröre harcanan 400 milyar dolarla, 20 bin kilometre daha fazla otoyol, 400 tane boğaz köprüsü yapılabileceğini anlatan Yıldırım, "Bütün bunlar geride kaldı. Bundan sonra fabrikalar birer birer yükselecek, insanların yüzü gülecek, herkese aş, iş imkanı olacak" diye konuştu.

Fabrikanın ilk bölümünün 1 yılda yapılacağını belirten Yıldırım, Ankara'nın çok beklediğini, söz konusu tarihin geç olduğunu ifade ederek, yetkilileri kürsüye çağırdı.

Tesisteki iki ortak firmadan MNG Holding yetkilisinin Ekim ayı sonunda binaların hazır olacağını söylediğini belirten Yıldırım, CSR firması yetkilisinden de fabrikanın Aralık ayı sonunda imalata başlayacağı sözünü aldı.

"İşbirliğimiz gökten yere kadar"

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Gong Xiaosheng da Türkiye ve Çin arasındaki işbirliğinin yüksek bir aşamaya geldiğini ifade etti.

Xiaosheng, geçen yıl Çin'den Göktürk-2 uydusunun fırlatıldığını, bugün ise Türkiye'de üretim tesisi temeli atıldığını belirterek, "Bu da iş birliğimizin gökten yere kadar olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Projede büyük başarı kazanılacağına inandığını kaydeden Xiaosheng, proje hayata geçtiğinde hem Ankara'ya hem de Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de metroların hizmete girmesiyle 2014'te Ankara trafiğinin rahatlayacağını belirtti.

Havalimanının yanına fuar alanı açılacağını ifade eden Gökçek, Ankara-havalimanı arasına metro yapılmasını istedi.

Şentepe'ye yapılacak teleferiklerden ilkinin ihalesinin dün yapıldığını anlatan Gökçek, "3,5 kilometre, inşallah 8 ay içinde bitecek" dedi.

Atatürk Orman Çiftliği içinde yeni bir bulvar yaptıklarını belirten Gökçek, "Bulvarın üzerine 12 tane alt-üst geçit yaptık ve hızlı trene yol verdik. Hızlı tren durmadan geçiyor" diye konuştu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de metro araçlarında yüzde 51 yerli katkı uygulamasının Türkiye ve Ankara sanayisi adına önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

CSR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zheng Changhong da Ankara'da metro araçlarını üretmekten gurur duyduklarını belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğinin Çin-Türkiye arasındaki dostluğu daha ileriye götüreceğini ifade etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan da yapılan protokolle metro hatlarının yapımının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredildiğini anımsattı.

Tahan, Ankara metro araçları üretim tesislerinin, kendi sektöründe sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu ve Balkanlar'da da ilk ve tek olma özelliği taşıdığını belirtti.

Daha sonra, Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, tesisin temelini attı.